Luna va disparea de pe cer!
Acesta este informatia care a reusit sa bulverseze intreaga lume stiintifica. Astronomii elvetieni sustin ca au facut controversata descoperire, care se bazeaza pe masuratori ale diametrului astrului. S-au gasit imediat si multi contestatari.
Astronomii elevetieni sustin ca in 40 de ani, diametrul Lunii s-a micsorat cu aproape 200 de kilometri. Si pornind de la acesta observatie, in acest ritm, Luna ar putea chiar sa dispara de pe cer in doar cateva sute de ani.
Daca s-ar ajunge la asta, efectele vor fi devastatoare, avertizeaza elvetienii, pentru ca ar fi vorba despre valuri tsunami, topirea accelerata a ghetarilor si cresterea nivelului oceanului planetar.
Astronomii romani resping ipoteza disparitiei Lunii si vin cu o varianta cel putin la fel de interesanta: Luna, de fapt, nu se micsoreaza, ci se indeparteaza de Terra.
Asadar, in fiecare an, ziua creste cu cateva microsecunde, pentru ca Luna se indeparteaza de Terra. Din acelasi motiv, anul trecut, ziua de 31 decembrie a avut cu o secunda in plus.
Efectele acestui fenomen pot fi sesizate doar pe termen lung, cu atat mai mult cu cat influenta lunii asupra noastra nu este imediata. Si chiar daca ar fi, nu am sesiza-o.
Un lucru mai putin cunoscut este ca sub atractia Lunii, pamantul se deformeaza. La nivelul Romaniei, de exemplu, noi ne ridicam si coboram in fiecare zi cu 3 metri, cu tot cu Pamant, fara sa ne dam seama.
Daca luna ar suferi insa modificari ale diametrului, vom realiza imediat, ne asigura cercetatorii, pentru ca am asista la adevarate catastrofe.