"Lumen House" - casa care iti incalzeste cafeaua cand intri in bucatarie
Cum arata casa viitorului? Suntem gata sa v-o prezentam. Are podele care se incalzesc dimineata, iar cafeaua incepe sa fiarba cand intrati pe usa bucatariei.
Arhitectii americani s-au gandit la toate detaliile care ne-ar face viata mai usoara si le-au inglobat intr-o creatie desprinsa parca din filmele SF. E de la sine inteles ca intreaga constructie este prietenoasa cu mediul si foloseste energia solara.
Casa viitorului exista deja si poate fi admirata intr-o localitate din statul Virginia. Se cheama "Lumen House" si a fost construita de o echipa de specialisti plini de imaginatie de la Universitatea Virginia Tech.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Fiecare centrimetru patrat a fost gandit in asa fel incat sa asigure tot confortul locatarilor si sa le faca viata incredibil de simpla. Absolut totul este automatizat. Si, un amanunt deloc de neglijat: "Casa "Lumen" primeste toata energia de care are nevoie de la soare. Computerul decide ce sisteme trebuie sa foloseasca pentru a optimiza consumul de energie si a maximiza confortul", explica Robert Dunay, specialist de la Universitatea Virginia Tech.
Cum nimic nu se compara cu starea de bine pe care o ai atunci cand pasesti pe o podea calda, specialistii au inventat un sistem dotat cu senzori, care mareste temperatura dalelor.
In bucatarie te intampina muzica preferata, iar cafetiera se porneste fara ca macar sa misti un deget. Iar cand pleci pe usa, aceasta se inchide automat. Panourile de protectie solara sunt mobile si functioneaza in concordanta cu vremea de afara.
Setarile pot fi schimbate de proprietar de pe I-Phone sau IPad. Impresionanta este si economia de spatiu, daca tinem seama ca suprafata totala este de 56 de metri patrati.
Nimic nu este lasat la voia intamplarii, cu atat mai putin consumul de apa. Aceasta resursa este si ea reciclata cu ajutorul unei instalatii speciale.
Arhitectii cred ca, peste cativa ani, astfel de case vor putea fi cumparate de cei care isi permit. Se feresc insa sa estimeze costurile.