Lumea arabă a început să boicoteze produsele occidentale. „Nu vrem ca banii noştri să contribuie la prelungirea luptelor"

Magazin Iran
Getty

O mişcare de boicotare a produselor occidentale a câştigat progresiv teren în lumea arabă de când a început războiul între Israel şi gruparea islamistă Hamas, notează luni France Presse într-un reportaj.

"Am început să boicotăm toate produsele care susţin Israelul, în solidaritate cu palestinienii", spune o adolescentă într-un mini-market din Bahrein, în timp ce-şi consultă tableta unde sunt listate mărcile acuzate că susţin Israelul în războiul cu Hamas.

"Nu vrem ca banii noştri să contribuie la prelungirea luptelor", explică ea.

Deşi adepţi ai mâncărurilor fast-food americane, această adolescentă şi fratele ei s-au alăturat unei campanii lansate pe reţelele de socializare, mai ales pe TikTok, care îndeamnă la boicotarea produselor şi a mărcilor occidentale descrise ca fiind pro-israeliene.

Promovată de tineri familiarizaţi cu noile tehnologii, campania de boicot propune website-uri, extensii şi aplicaţii de mobil pentru identificarea produselor care să fie evitate. Pe navigatorul Google Chrome, extensia PalestinePact permite de asemenea eliminarea publicităţii pentru produsele aflate pe listă.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Dar nu lipsesc nici metodele tradiţionale. De pildă, pe marginea unei autostrăzi din Kuwait, mari panouri pe care altfel ar trebui amplasate afişe publicitare arată imagini cu copii din Fâşia Gaza bandajaţi şi pătaţi de sânge. Un slogan-şoc se adresează pe acele panouri celor care încă nu s-au alăturat mişcării de boicot: "Aţi ucis un palestinian astăzi ?".

Sprijinul Occidentului faţă de ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza a demonstrat că principiile în materie de "drepturi ale omului nu se aplică tuturor" şi "a consolidat mişcarea de boicot în Kuwait", observă un activist local, Mishari Al-Ibrahim.

Compania americană de fast-food McDonald a devenit ţinta predilectă a boicotului din lumea arabă, după ce franciza sa din Israel a anunţat luna trecută că va oferi mese gratuite armatei israeliene. Văzând apelurile de a-i fi boicotate produsele, McDonald's Kuwait a promis că va oferi un ajutor de 160.000 de dolari pentru locuitorii din Fâşia Gaza, în timp ce proprietarii francizei din Qatar au promis un ajutor similar de 275.000 de dolari.

Reţeaua americană de restaurante Pura Vida Miami şi cea britanică de produse de patiserie Maitre Choux şi-au închis afacerile în Qatar după ce proprietarii acestor companii au exprimat poziţii pro-israeliene pe reţelele de socializare.

În Egipt, o veche marcă locală de băuturi răcoritoare, strivită de concurenţa străină, şi-a făcut o revenire în forţă în urma boicotului împotriva produselor occidentale. Totuşi, acest boicot a căpătat în Egipt o asemenea amploare, încât riscă să dăuneze economiei, prin efectele sale asupra investiţiilor străine, avertizează Federaţia camerelor de comerţ egiptene, care a subliniat că şi companiile egiptene sunt afectate, respectiv cele care deţin licenţe sau sunt francize.

Într-un magazin alimentar din Amman, capitala Iordaniei, ţară unde mesajele pe reţelele de socializare îndeamnă consumatorii să nu "plătească pentru gloanţe", un localnic, Abu Abdallah, examinează cu atenţie eticheta unei sticle de lapte. "Ah! E fabricat în Tunisia", constată acest iordanian, un susţinător clar al boicotului împotriva produselor occidentale. "Măcar atât putem face pentru fraţii noştri din Gaza", spune el.

Declanşat pe 7 octombrie printr-un atac surpriză efectuat în sudul Israelului de gruparea islamistă Hamas, care a ucis acolo în acea zi peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, războiul a continuat cu represaliile Israelului, care de atunci bombardează neîncetat Fâşia Gaza pentru a anihila mişcarea Hamas, ultimul bilanţ al victimelor din enclava palestiniană controlată de această mişcare indicând luni 9.770 de morţi, dintre care 4.800 de copii.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Un rus a înjunghiat mortal doi ucraineni, într-un mall din Germania. Motivul crimei, neclar
Un rus a înjunghiat mortal doi ucraineni, într-un mall din Germania. Motivul crimei, neclar

Poliţia germană a arestat, sâmbătă seară, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa.

 

Biden l-a ironizat pe Trump la dineul corespondenților de la Casa Albă: „Candidez împotriva unui copil de șase ani”
Biden l-a ironizat pe Trump la dineul corespondenților de la Casa Albă: „Candidez împotriva unui copil de șase ani”

Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, Donald Trump, pe care l-a comparat cu ''un băieţel de şase ani'', la cina anuală a corespondenţilor de presă la Casa Albă.

Irakul a adoptat o nouă lege anti-LGBTQ+. Ce riscă cuplurile de același sex. „Noi nu le recunoaştem
Irakul a adoptat o nouă lege anti-LGBTQ+. Ce riscă cuplurile de același sex. „Noi nu le recunoaştem"

Parlamentul irakian a adoptat, sâmbătă, o lege care incriminează relaţiile homosexuale şi tranziţiile de gen, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare, după un proiect iniţial care prevedea pedeapsa cu moartea, relatează AFP.

 

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.