Lucrezi mai putin si esti mai sanatos. Suedezii experimenteaza un program de munca de doar sase ore, in loc de sapte
Un nou experiment propune reducerea programului zilnic de munca la doar sase ore, in loc de sapte, asa cum este in prezent, in Suedia. In acest fel, se asteapta ca angajatii sa fie mai productivi si sa reduca numarul concediilor medicale.
Pentru a face o comparatie intre productivitatea unui angajat care munceste sapte ore pe zi si a unuia care munceste doar sase ore pe zi, personalul din doua departamente de stat a fost cooptat in acest proiect, scrie Daily Mail.
Mats Pilhem, primarul orasului Gothenburg, din Suedia, spera ca angajatii care vor lucra doar sase ore pe zi isi vor lua mai putine zile de concediu medical si vor avea rezultate mai bune la munca.
Intr-un interviu pentru o publicatie locala Mats Pilhem a declarat: “Credem ca a sosit momentul sa testam aceasta teorie in Suedia”. “Vom compara cele doua departamente si vom observa diferentele. Speram ca angajatii care vor lucra mai putin cu o ora sa se simta mai bine, atat din punct de vedere mental, cat si din punct de vedere medical”, a adaugat acesta.
Mai mult, experimentul are asteptari mari din partea autoritatilor, intrucat nu se afla la prima incercare. O fabrica de autoturisme a implementat deja programul de lucru de sase ore si rezultatele nu au intarziat sa apara.
Studiile realizate pana in prezent au aratat ca in sectorul social, problema nu era lipsa de angajati, ci mai degraba ineficienta personalului la sfarsitul unei zile lungi de munca.
Opozitia politica din Suedia a respins ideea unui program de lucru mai scurt, invocand faptul ca aceasta propunere este de fapt o incercare a clasei politice de stanga de a castiga mai multe voturi in alegeri.
Timp de 16 ani, 250 de angajati ai unui consiliu local din Suedia au muncit sase ore pe zi, dar programul a fost abandonat dupa ce rapoartele realizate au aratat ca nu este nicio imbunatatire la nivelul eficientei angajatilor sau a starii lor de sanatate.
O alta incercare nereusita a fost si experienta personalului unui spital din Stockholm, acolo unde politica de sase ore de munca a dus la disensiuni intre angajati si a crescut costurile de intretinere ale unitatii.
Cu toate acestea, primarul Pilhem pare sa nu fie infleuntat de oponentii sai politici. “Am lucrat de foarte mult timp la acest proiect, nu l-am gandit ca pe o campanie politica. Oamenii acestia se impotrivesc mereu orelor de lucru mai scurte”, a concluzionat acesta.