Zelenski: „Rusia folosește lunar peste 3.000 de bombe aeriene ghidate împotriva poporului nostru. Cum te lupți cu asta?”
După Londra și Varșovia este de acord ca Ucraina să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. În plus, președintele american ar putea anunța în curând o decizie similară.
În așteptarea unei hotărâri cu noi atacuri asupra țării sale, Volodimir Zelenski face iar un tur prin Europa.
Luni a fost la Madrid și a obținut un ajutor de peste un miliard de dolari.
Marți va fi la Bruxelles și se va întâlni cu premierul belgian.
În ultimele ore, Rusia și-a continuat ofensiva asupra Ucrainei. Atacuri, soldate cu victime, au fost în regiunea Nikolaev, din sud. Lupte intense au avut loc și în estul țării.
Jurnaliștii CNN, aflați în zonă, au recepționat un post de radio rusesc.
„Occidentul nu va da echipamente moderne Kievului. Așa că băieții din forțele armate ucrainene vor fi cei care vor trebui să fugă".
Nick Paton Walsh, corespondent CNN în Pokrovsk, Ucraina: „De fiecare dată când vezi astfel de distrugeri este foarte greu să îți dai seama ce anume a crezut Rusia că va lovi cu o asemenea putere de foc. Oamenii de aici spun că nu există niciun obiectiv militar în apropiere. E un dezatru total."
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Principala problemă pe care o avem azi: Rusia folosește lunar peste 3.000 de bombe aeriene ghidate împotriva poporului nostru. Cum te lupți cu asta?"
Aflat în vizită la Madrid, președintele ucrainean a obținut un acord bilateral de securitate cu Spania și o nouă tranșă de echipamente militare în valoare de un miliard de euro.
Pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare, de doi ani, Occidentul interzice Kievului să folosească armamentul pe care i-l furnizează ca să atace teritoriul rus. Dar șeful NATO i-a îndemnat pe aliaţii Ucrainei să ridice aceste restricții.
Stoltenberg: „Aliații trebuie să decidă asupra restricțiilor privind armele pe care le livrează Ucrainei. Aceasta nu este o decizie a NATO, este o decizie luată de aliați, individual. Mesajul meu este că eu cred că a sosit momentul să luăm în considerare unele dintre aceste restricții, pentru că, impunând prea multe restricții, le legăm mâinile la spate forțelor armate ucrainene, adică le reducem capacitatea de a se apăra."
Declarația a fost atacată de oficiali italieni.
Matteo Salvini, vicepremierul italian: „Acest domn este periculos, pentru că a vorbi despre Al Treilea Război Mondial, despre arme occidentale, europene și italiene care vor lovi și ucide în inima Rusiei mi se pare foarte, foarte periculos, nesăbuit".
La începutul acestei luni, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească rachetele de croazieră de tip Storm Shadow ca să lovească pe teritoriul rus.
Potrivit The New York Times, şi Joe Biden cântărește această opțiune. De asemenea, Franţa nu exclude să-şi dea acordul.
În schimb, cancelarul german Olaf Scholz pare neînduplecat în această privinţă. Declaraţiile nu au trecut neobservate la Moscova.
Serghei Lavrov, ministrul de externe rus: "Aceste discuții reflectă disperarea Occidentului, înțelegerea faptului că prin mijloace oneste, conforme cu legislația internațională, chiar pentru timp de război, nu-și vor atinge obiectivul. Acela de a împiedica dezvoltarea Rusiei, de fapt de a slăbi Rusia. Știți că ei vorbesc chiar de dezmembrarea Rusiei. Acesta este obiectivul strategic al Vestului."
Între timp, spune președintele Volodimir Zelenski, Rusia mobilizează noi trupe în apropierea graniței de nord a Ucrainei.