Londra recunoaște că orice fel "Brexit" va afecta economia britanică în mod negativ
Guvernul de la Londra, recunoaşte că orice variantă de "Brexit" va fi mai proastă pentru economie decât rămânerea în Uniunea Europeană.
Cu atât mai rea ar fi varianta unui "Brexit" fără acord, care ar afecta grav creşterea economică pe termen scurt şi mediu.
Două prognoze alarmiste cu privire la evoluţia economiei pun presiune asupra parlamentarilor britanici. Pe 11 decembrie, aceştia urmează să aprobe, ori să respingă acordul convenit de premierul Theresa May cu liderii statelor membre ale Uniunii.
Cu 12 zile înainte de votul crucial din parlament, Guvernul May a dat publicităţii un raport care subliniază că o ieșire fără un acord va reduce PIB-ul Regatului Britanic cu 9,3 % în 15 ani.
Foto: Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, în timpul unei conferințe în cadrul căreia a vorbit despre potențialul impact al Brexitului asupra economiei britanice (28 noiembrie)
Câteva ore mai târziu, şi Banca Angliei a lansat avertismentedure despre urmările unui Brexit haotic. O ieşire dezordonată din Uniune ar implica întârzieri mari la frontiere și pierderea încrederii în instituțiile britanice pe pieţele financiare.
Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei: "În scenariul unui Brexit dezordonat, până la sfârşitul lui 2023, PIB-ul va scădea cu 10% în comparaţie cu tendinţa care se contura în mai 2016."
Concret, lira sterlină ar putea ajunge la paritate cu euro ori chiar cu dolarul, inflaţia s-ar putea tripla, şomajul ar creşte de la 4% la 7,5%, iar preţul caselor ar scădea cu o treime.
Foto: Nigel Farage, unul dintre cei mai vocali susținători ai Brexitului
"Dacă toate prognozele spun că economia britanică va avea de suferit în orice scenariu, atunci să mergi înainte cu proiectul Brexit nu e ca şi cum i-ai pune pe curcani să voteze pentru sărbătorirea Crăciunului?", este întrebarea cu tâlc a jurnaliştilor de la Sky News.
În această perioadă, bate un vânt de angoasă prin fermele de curcani, felul preferat de britanici pentru masa de Crăciun. Noutatea este că, de data asta, şi crescătorii sunt îngrijoraţi.
Crescător de curcani: "Eu unul nu înţeleg raţionamentul care ne-a adus aici. De anul viitor, dacă avem întârzieri la frontieră, la exporturi ori importuri de materii pirme, s-a zis cu noi. Și să nu mai avem acces la forţa de muncă europeană este de asemenea dezastruos."
O parte dintre curcanii de aici vor ajunge într-o măcelărie londoneză.
Foto: Activiști anti-Brexit care au blocat Podul Westminster in protest față de planul de Brexit al prim-ministrului Theresa May
Măcelar londonez: "De când cu votul pentru Brexit, plătesc salarii mai mari, dar şi facturi mai mari. Şi nu pot decât să-l taxez pe client la preţ."
Patronul măcelăriei susţine că nu mai ştie cum a votat la referendumul din 2016, dar acum vrea a doua şansă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Parlament, brexit, guvernul britanic, theresa may,
Dată publicare:
29-11-2018 19:15