Insulă grecească, pârjolită de incendii. Bulgarii au închis o autostradă spre Grecia

Ultima actualizare: 14-08-2019 19:35

Focul pârjolește insula Evia, pentru a doua oară, în această vară. Pompierii nu reușesc să oprească extinderea flăcărilor, aşa că au evacuat 4 sate și o mănăstire.

Tot din cauza incendiilor, în Bulgaria a fost închisă autostrada către Grecia, aşadar este bine să vă informaţi, dacă vă pregătiţi să porniţi la drum.

Mai multe imagini în galeria foto

Premierul Kyriakos Mitsotakis a mers la cartierul general al forţelor care încearcă să stăvilească incendiile de vegetaţie din Evia, cea de a doua insulă ca mărime a Greciei. Câteva sute de pompieri intervin cu 75 de vehicule speciale, dar şi cu 12 avioane și elicoptere.

Alimentat de vântul puternic, focul s-a răspândit cu o viteză uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia. Câteva sate s-au golit imediat. Oamenii au plecat în fugă lăsând totul cum s-a nimerit în momentul în care s-a dat alarma.

Martor: "Flăcările ne-au prins în satul Makrimalli, a trebuit să plecăm rapid... Autorităţile ne-au cerut să nu mai stăm acolo. Am plecat și vedeam focul cum se propagă în urma noastră".

Până la sosirea pompierilor în curţile lor, localnicii au încercat cu propriile puteri să blocheze înaintarea flăcărilor.

Fumul a ajuns până în Atena, aflată la peste 100 de kilometri distanță. Autorităţile elene i-au sfătuit pe cei cu probleme respiratorii, pe bătrâni şi copii, să rămână în case.

Martor: "Sperăm că incendiul să fie stins cât mai repede. Am auzit că există bănuieli că cineva ar fi pus focul în mod intenționat. Poate că a izbucnit din cauze naturale, ațâțat de vânt. Oricum, trebuie să fie luate niște măsuri pentru prevenirea incendiilor. De prea multă vreme tot amânăm".

Pe de altă parte, fumega dealuri întregi şi din sudul Bulgariei, unde incendiile au mistuit deja 3.000 de hectare de pădure. Aproape 100 de pompieri au fost mobilizaţi.

Flăcările s-au extins şi la o fabrică de mase plastice. Din cauza fumului degajat a fost închisă, temporar, pe ambele sensuri, autostrada Struma, către Grecia. Şoseaua este folosită şi de românii care merg înspre Salonik şi Halkidiki.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO