Autoritățile israeliene continuă pregătirile pentru iminenta operațiune militară terestră în Gaza.
Orașul Sderot, aflat la doar câțiva kilometri de Fâșia Gaza, va fi evacuat, iar cei aproape 30.000 de locuitori vor fi mutați într-o regiune mai sigură.
În zonă sosesc coloane de blindate israeliene, în timp ce Hamas lansează noi tiruri de rachete, deși numărul lor a scăzut considerabil.
"Cât timp există America, nu veți fi singuri", i-a asigurat pe israelieni, șeful diplomației americane. Dar trimisul președintelui Biden a cerut și reținere în acțiunile militare din Gaza, pentru a nu fi omorâți civili.
Numai că în Gaza, supusă unui asediu israelian, și bombardată zilnic, ia proporții o criză umanitară înfiorătoare.
Împușcături în Ierusalim și în Cisiordania
Peste noapte s-au auzit împușcături în Ierusalim, unde un bărbat palestinian a deschis focul, cu o armă automată, asupra unor polițiști israelieni, la intrarea în Orașul Vechi. Doi oameni ai legii au fost răniți, unul dintre ei grav. Atacatorul a fost ucis de forțele de ordine.
S-au derulat scene dramatice și într-o localitate palestiniană din Cisiordania. Doi oameni au murit după ce mai mulți coloniști israelieni au deschis focul asupra unui cortegiu funerar.
Localnic: "A fost un atac asupra procesiunii, în care au fost rănite mai multe persoane. Un tată și fiul său au fost uciși de focurile coloniștilor, la intrarea în localitate".
În acest timp, aviația și armata israeliană continuă bombardamentele masive asupra Fâșiei Gaza. Imaginile arată cartiere întregi distruse de explozii și lungi șiruri de oameni care au rămas fără adăpost și încearcă să-și găsească refugiu în sudul Fâșiei Gaza, mai puțin afectat de campania aeriană israeliană.
Urcați pe mormanele de moloz, oamenii sapă cu mâinile goale, încercând disperați să-i salveze pe cei dragi de sub resturile propriilor case. Printre morți sunt cel puțin 500 de copii, potrivit ministerului Sănătății din Gaza. Israelul spune că atacă obiective Hamas, dar localnicii susțin că au fost afectate școli, spitale și zone rezidențiale. În Fâșia Gaza locuiesc aproximativ 2 milioane de oameni, iar jumătate sunt copii. Toți încearcă să supraviețuiască. Stau în școli, în spitale ori sub cerul liber, fără apă, fără alimente, fără energie electrică și fără medicamente.
Maram Abu Sultan, copil care trăiește în Gaza: "Nu avem apă să bem, nu avem apă să ne spălăm ca să putem apoi să ne rugăm. Ne-au bombardat școlile. Mulți oameni au fost uciși. Nu e corect pentru copii ca noi. De ce ni se întâmplă asta?".
Mulți dintre copiii din Gaza au trăit toată viața sub blocada impusă de Israel în 2007.
Nadine Abdul Latif, adolescent care trăiește în Gaza: "Ultimele nopți au fost cele mai groaznice pe care le-am trăit în toată viața mea. Asta nu e viață, e doar existență. Nu ne mai planificăm viitorul. Încercăm doar să supraviețuim".
Crucea Roșie: Gaza e aproape de o catastrofă umanitară
Iar șansele sunt tot mai mici. Crucea Roșie avertizează că populația din Gaza e tot mai aproape de o catastrofă umanitară. La fel și ONU, și alte organizații care activează în regiune.
Hamada El Bayeri, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare: "Nu există niciun loc sigur în Gaza. Nu există niciun centimetru ferit în Gaza, unde oamenii să se simtă în siguranță. Gaza e expusă și nu are infrastructura necesară pentru serviciile de bază".
În tabăra israeliană, atmosfera e una sumbră. Peste 1.300 de oameni au fost uciși de militanții Hamas, iar oficialii de la Tel Aviv nu vor să accepte o încetare a focului și nici reluarea alimentării cu apă sau energie a Fâșiei Gaza.
Naftali Bennet, fostul premier al Israelului: "Nu ați văzut ce s-a întâmplat? Ne luptăm cu naziști. Nu îi atacăm (pe civili). Lumea poate să vină să le aducă orice vrea, dacă vreți să le aduceți electricitate... Eu nu voi da apă sau electricitate inamicilor mei".
Statele Unite încearcă să mai domolească încrâncenarea israelienilor. Secretarul de stat american a ajuns ieri la Tel Aviv cu un mesaj simplu.
Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA: "Statele Unite sunt alături de Israel și de poporul său. Astăzi, mâine, în fiecare zi. Vom continua să presăm statele (din Orientul Mijlociu) ca să împiedicăm acest conflict să se extindă și vom folosi influența lor astfel încât Hamas să elibereze ostaticii imediat și necondiționat".
Egiptul a refuzat să primească refugiați din Gaza
De la Washington au loc însă presiuni pentru ca Tel Avivul să facă o diferență între civilii din Gaza și militanții Hamas.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: "Purtăm discuții cu oficialii israelieni despre necesitatea de a oferi asistență umanitară poporului palestinian, care este victimă, la rândul său".
Egiptul a refuzat să primească refugiați din Gaza, dar face eforturi pentru a trimite ajutoare umanitare civililor blocați acolo.
Abdel Fattah el-Sissi, președintele Egiptului: "Subliniez nevoia de a-i proteja pe cei inocenți de consecințele unui conflict militar, iar asta înseamnă înlesnirea rapidă a ajutoarelor umanitare către poporul palestinian".
Dar principala condiție pusă de oficialii israelieni pentru a îmbunătăți situația civililor din Gaza este eliberarea ostaticilor.
Ordin de evacuare pentru israelienii din Sderot
Situația e cu atât mai critică, cu cât se apropie momentul declanșării unei operațiuni terestre în Gaza. Cei aproape 30.000 de israelieni din orașul Sderot aflat la câțiva kilometri de graniță, au primit, joi, ordin de evacuare, iar prin zonă au trecut coloane de blindate.
Tot joi, Israelul a atacat, simultan, cu rachete aeroporturile din Damasc și Alep, în Siria. Cel mai probabil, spun analiștii militari, aceste lovituri au rolul să perturbe livrările de armament ale Iranului către Siria. Americanii spun, totuși, că nu au observat, până acum, mișcări de trupe la granița de nord a Israelului, semn că gruparea Hezbollah nu a decis încă să se implice în conflictul din Israel.