Furtuna Irene a parasit Statele Unite si a intrat in Canada. SUA isi calculeaza pagubele

×
Codul embed a fost copiat

Irene a parasit Statele Unite si a intrat in Canada, mult mai slabita. Insa americanii abia acum incep sa-i vada urmarile. Daca New York-ul a scapat destul de usor, orase intregi sunt sub apa.

Luni, 29 august

12:30 Recapitulare: Cele mai multe probleme nu le-au cauzat valurile uriase, asa cum se temeau autoritatile, ci ploile abundente care au umflat raurile. Bilantul pierderilor de vieti omenesti a crescut la 20.

Sudul statului Vermont pare sa fie in cel mai rau lovit. Ploile aduse de Irene au transformat niste paraiase inofensive in torente furioase care au maturat totul in cale. Cartiere intregi sunt inundate si totul s-a intamplat atat de repede, incat oamenii abia au avut timp sa se refugieze. 

Inundatiile au facut prapad si in statul New York, unde case intregi au fost luate pe sus. Pagube mari sunt si in New Jersey, si nu doar in orasele de coasta.

Citește și
uragan
Cea mai mare amenintare din ultimii 10 ani pentru New York. Evacuare din fata uraganului Irene
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In plus, desi furtuna a trecut, pericolul inca persista. Desi unele suburbii au fost inundate, metropola newyorkeza a scapat mai ieftin decat spera.

Aeroporturile newyorkeze isi reiau activitatea cel mai devreme in aceasta seara, dar nu se stie cand va fi reluata circulatia metroului, pentru ca pe alocuri sinele sunt acoperite de apa.

Si in Carolina de Nord oamenii evalueaza pagubele. Un localnic care si-a vazut casa invadata de un val de aproape doi metri regreta acum ca a ramas pe loc. 

09:40 Viata si-a reluat cursul, lent, duminica seara la New York, ferit in mare parte de furtuna tropicala Irene care a traversat coasta de est a Statelor Unite, relateaza AFP.

Primarul Michael Bloomberg, care a ordonat vineri evacuarea a 370.000 de newyorkezi si a oprit toate transporturile in comun, o decizie fara precedent in acest oras cu opt milioane de locuitori, s-a bucurat duminica pentru ca "nu sunt nici morti nici raniti".

El a ridicat ordinul de evacuare, dar newyorkezii se pregateau de un alt cosmar luni, din cauza transporturilor publice suspendate.

Cele trei aeroporturi din oras, intre care John F. Kennedy, se vor deschide "cel mai devreme luni seara", au precizat autoritatile aeroportuare.

Inchiderea lor, sambata, a determinat anularea a circa 10.000 de zboruri la acest sfarsit de saptamana.

08:05 Vijelia, fosta furtuna tropicala, fosta uragan, a provocat pagune de cel putin 1 miliard de dolari, fiind luate in calcul numai distrugerile provocate de vantul puternic. 4 milioane de oameni au ramas fara curent electric dupa ce rafalele au smuls cablurile de electricite.

Inundatii in Montauk, New York

07:45 Recapitulare: "Nu va culcati pe-o ureche, Irene inca reprezinta un pericol"! Acesta a fost mesajul presedintelui Oabama, dupa ce uraganul a lovit New York-ul si orasele invecinate.

Si bilantul victimelor creste, ingrijorator. Cel putin 20 de oameni si-au pierdut viata, insa numarul real al mortilor va fi cunoscut abia cand echipele de interventie vor peria zonele afectate de ciclon.

Chiar daca Irene nu a lovit zona New York-ului cu aceeasi forta pe care a avut-o in statele din sud, orasul care nu doarme niciodata a simtit din plin furia naturii.

"East River si-a iesit din matca in Manhattanul de Jos. In spatele meu, se afla podul Brooklyn, iar apa a invadat cheiul. Aceasta este apa sarata, vine direct din ocean", a spus Ali Velshi, corespondent CNN.

"Fiti cu bagare de seama cand iesiti din casa. Inca nu suntem in siguranta", a spus si primarul Michael Bloomberg.

Tocmai de aceea, transporturile in comun au fost suspendate si toate activitatile publice au fost anulate, iar populatia a fost sfatuita sa ramana in case pana la trecerea uraganului. Chiar si circulatia vehiculelor pe strazi a fost interzisa.

Pana sa ajunga la New York, uraganul Irene a inaintat lent si primejdios pe coasta de est a Americii.

In ciuda avertismentelor repetate ale autoritatilor, multi americani au refuzat sa-si paraseasca locuintele, spre disperarea oficialilor.

Nici reporterii care au urmarit furtuna n-au scapat de emotii.

Presedintele Obama s-a intalnit cu echipa sa care se ocupa cu situatiile de urgenta si a cerut sa fie tinut la curent, ora de ora, cu evolutia situatiei. Garda Nationala este in alerta.

Evident, nici de data aceasta n-au lipsit teribilistii, in special la New York.

04:00 Din cauza vantului si ploilor torentiale, apa raului East River din New York a inundat unele zone din metropola americana, amenintand cartiere din Manhattan.

Pagubele provocate de uraganul Irene ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, a declarat duminica guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.

Duminica, 28 august

22:20 Ordinul de evacuare obligatorie a fost ridicat de autoritatile newyokeze, scrie CNN. 370.000 de newyorkezi au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele din ordinul primarul Michael Bloomberg.

Ultima imagine din satelit cu Irene. Uraganul, transformat in furtuna tropicala, isi pierde constant din intensitate

19:20 Cel putin 15 oameni au murit in SUA in urma trecerii uraganului Irene: cate unul in Connecticut, Maryland si Florida, doi in New Jersey, patru in Virginia si sase in Carolina de Nord.

18:30 Intensitatea furtunii tropicale Irene, in scadere. Vantul bate la aceasta ora cu 96 de kilometri pe ora, scrie CNN.

16:30 Furtuna tropicala Irene se indreapta spre statul american Rhode Island, unde autoritatile se asteapta la vant puternic si ploi insemnate cantitativ, scrie CNN.

"61 de familii au ramas fara curent si aproape toata comunitatea este afectata", a spus Christine Hunsinger, purtatorul de cuvant al comitetului pentru situatii de urgenta din Rhode Island.

Guvernatorul New Jersey, Chris Christie, i-a sfatuit pe oameni sa ramana in case, in ciuda faptului ca uraganul si-a pierdut din intensitate si s-a transformat acum in furtuna tropicala.

16:10 Uraganul Irene a fost retrogradat la gradul de furtuna tropicala, cu rafale de vant de pana la 104 kilometri pe ora.

Irene vazuta din satelit

15:35 Teatrele de pe Broadway au fost inchise in acest sfarsit de saptamana, iar toate spectacolele din serile de sambata si duminica au fost anulate din cauza uraganului Irene, care afecteaza coasta de est a Statelor Unite, informeaza bbc.co.uk.

Printre piesele de teatru si musicalurile de pe Broadway ale caror reprezentatii au fost anulate in acest weekend se numara spectacolele "Zarkana", pus in scena de compania Cirque du Soleil la Radio City Music Hall, si "War Horse", prezentat la Lincoln Center Theater.

"Siguranta si securitatea publicului si a angajatilor companiilor de teatru reprezinta principala preocupare a fiecaruia dintre noi", a declarat Paul Libin, presedintele asociatiei Broadway League.

Inchiderea teatrelor de pe Broadway a devenit o masura inevitabila, dupa ce autoritatile din New York au ordonat inchiderea sistemului de transport in comun.

Spectatorii care au cumparat bilete la show-urile ce au fost anulate vor avea posibilitatea sa primeasca alte bilete sau echivalentul sumei platite.

Inchiderea teatrelor de pe Broadway in acest weekend reprezinta primul eveniment de acest tip dupa 2003, cand o pana electrica a afectat 50 de milioane de persoane din Statele Unite si Canada, cauzata de defectarea unei centrale electrice.

Printre celelalte teatre care au fost inchise pe Broadway se numara 59E59 Theaters si New World Stages.

Organizatorii New York International Fringe Festival, care a prezentat aproape 200 de mici spectacole in ultimele saptamani, au anulat la randul lor toate reprezentatiile prevazute pentru serile de sambata si duminica.

15:30 Peste 50.000 de persoane au ramas fara curent electric, duminica, la New York, in timp ce orasul este afectat de ploile torentiale provocate de uraganul Irene, relateaza AFP.

Aceste intreruperi de electricitate afecteaza Bronx, Brooklyn, Queens si Staten Island. Nicio problema nu era semnalata in Manhattan, potrivit companiei de distributie Con Edison.

Nicio problema majora nu a fost semnalata in cursul noptii.

Primarul din New York se asteapta la o crestere puternica a apelor in cursul diminetii, cand Irene se va suprapune cu mareea.

Imagini din New York, pacientii sunt evacuati din spitale 

13:00 Uraganul Irene a atins pentru a doua oara tarmul, duminica, la New Jersey, in apropiere de New York, a anuntat Centrul National pentru uragane (NHC), relateaza AFP.

Irene loveste Atlantic City

La ora 10.00 GMT (13.00 ora Romaniei), Irene era insotit de rafale de vant de 130 de kilometri pe ora, a precizat NHC, cu sediul la Miami.

11:00 Un reactor nuclear s-a oprit automat, sambata seara, in Calvert Cliffs, Maryland, din cauza rafalelor puternice de vant aduse de uraganul Irene, a declarat Mark Sullivan, purtatorul de cuvant al Constellation Energy Nuclear Group, relateaza CNN.
"Instalatia este sigura; nu exista niciun impact asupra angajatilor sau vecinilor", a declarat Sullivan. "Nu exista nicio amenintare", a adaugat el.

Irene loveste Virginia Beach 

09:30 "Extremitatea uraganului a ajuns la noi", a declarat primarul din New York, Michael Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu iesiti pe strazi, ramaneti in casele voastre sau in centrele de primire", a insistat el, adaugand ca este "prea tarziu pentru a mai pleca" pentru cei care nu au respectat recomandarile de evacuare in zonele inundabile.

Anterior in cursul zilei, Michael Bloomberg nu a facut economie de cuvinte: "Este o problema de viata si de moarte, nu asteptati", a insistat el, temandu-se de o crestere brusca a apelor, care ar putea provoca inundatii si intreruperi de electricitate.

Ei sunt oamenii care ar dansa de Apocalipsa. Imagini incredibile in ziua in care SUA tremura

07:30 Chiar daca inca nu au fost semnalate, tornadele ar putea si ele sa insoteasca uraganul. National Weather Service a lansat deja o avertizare in mai multe zone, inclusiv New Jersey si New York.

Conform previziunilor, uraganul ar trebui sa ajunga deasupra New York-ului in jurul orei locale 08:00 (15:00 ora Romaniei)

Cinci oameni au murit din cauza furtunii in Carolina de Nord, alti trei au fost ucisi de copacii cazuti in Virginia au precizat oficialii americani. Un surfer de 55 de ani a murit in Florida si duce bilantul total al victimelor la 9.

Irene cauzeaza inundatii in Kill Devil Hills, Carolina de Nord 

Sambata, 27 august

Uraganul Irene a provocat o tornada in Delaware 

20:17 Uraganul Irene a provocat moartea a cel putin doua persoane in North Carolina, au anuntat serviciile de urgenta ale statului, relateaza AFP.

"Un barbat a murit din cauza unei crize cardiace in comitatul Onslow in timp ce instala planse de lemn pe ferestre", a anuntat Tom Mather, un oficial din cadrul serviciilor de urgenta din North Carolina.

La finalul articolului gasiti o GALERIE FOTO impresionanta

Un alt barbat a murit in noaptea de vineri spre sambata in comitatul Pitt, dupa ce masina in care se afla a derapat pe o sosea inundata si a lovit un copac, a adaugat el.

Barbatul a fost gasit in masina sa sambata dimineata. In plus, serviciile de ajutor din comitatul New Hanover au anuntat ca un barbat a cazut in apa sambata dimineata in raul Cape Fear in apropiere de Wilmington.

Purtatorul de cuvant Michelle Harrell a declarat ca nu stie in acest stadiu daca barbatul a fost impins sau luat de ape. Ancheta este in curs.

Cautarile incepute la ora 02.30 si intrerupte din cauza vremii vor fi luate cand rafalele de vant vor scadea in intensitate, probabil in cursul dupa-amiezii, a adaugat ea. North Carolina a fost, sambata dimineata, primul stat american lovit de uraganul Irene.

Circa 300.000 de consumatori au ramas fara curent electric si mai multe persoane au fost evacuate din casele inundate, potrivit serviciilor de urgenta si presei locale, care vorbesc despre inundatii de amploare in tot statul.

Uraganul Irene urmeaza sa urce spre nord, de-a lungul coastei de est, indreptandu-se catre Washington si New York.

19:30 Presedintele Obama si-a intrerupt vacanta si s-a intors la Washington, iar la New York, primarul Bloomberg a ordonat evacuarea a 370.000 de oameni. In total, pe Coasta de Est, doua milioane de oameni, inclusiv multi romani, au fugit din calea a ceea ce oficialii numesc "furtuna secolului".

Atmosfera apocaliptica la New York, Baltimore sau Boston, ca pe toata Coasta de Est, in asteptarea uraganului. Constienti ca Irene e gata sa-si faca de cap intr-o zona populata de 65 de milioane de oameni, oficialii americani au ordonat evacuari fara precedent.

Autoritatile le-au cerut localnicilor sa-si faca provizii pentru cel putin trei zile. Efectele au fost imediate. New yorkezii au luat magazinele cu asalt. Cozi interminabile si galantare goale, asa aratau cu cateva ore in urma mai toate magazinele de cartier.

Mai mult, pentru prima oara in istoria metroului new yorkez, intreaga retea va fi inchisa, cel putin in primele 24 de ore in care furtuna va trece prin metropola. Aeroporturile vor incremeni si ele, cel putin pana maine dupa amiaza.

Ca nu e de glumit, o dovedesc si aceste imagini din spatiu care arata anvergura uraganului Irene: o nebuloasa cu diametrul de 1.500 de kilometri, adica distanta dintre New York si Miami. Alarmanta este si viteza lenta de deplasare, care il ajuta sa capete si mai multa forta. Carolina de Nord este primul stat american care da piept cu Irene.

Familia prezidentiala s-a intors aseara la Casa Alba, urmand cu fidelitate planul de evacuare impus de serviciile secrete inca din 2009, in caz de catastrofa. Spre deosebire de presedinte, americanii de rand au invadat autostrazile care ii duc departe de tarm.

Printre ei si doi tineri care planuiau sa se casatoreasca astazi, fara sa anticipeze ca o vor avea pe apriga Irene musafir nepoftit la nunta. Au incarcat in masina rochia de mireasa si lazile cu bauturi si au plecat incotro au vazut cu ochii.

Ca masura de precautie, autoritatile n-au ezitat sa evacuze in intregime flota a doua, pentru a nu o lasa in calea stihiilor. Adica 126 de nave de razboi, in frunte cu masivul portavion USS Entreprise.

18:00 Peste 370.000 de locuitori din New York au primit ordin de evacuare, a declarat sambata primarul orasului, Michael Bloomberg, cerandu-le inca o data acestora sa fie prudenti inainte de sosirea uraganului Irene.

El a precizat ca este posibil ca partea de sud a cartierului Manhattan sa ramana "fara electricitate" duminica, dupa trecerea uraganului, cand este asteptata "multa apa pe strazi".

LIVE de pe strada


Streaming live video by Ustream

"Nu este o gluma, vietile voastre ar putea fi in pericol", a declarat el, insistand inca o data ca persoanele care locuiesc in zonele inundabile sa respecte ordinul de evacuare dat vineri.

"Am ordonat evacuarea obligatorie a 370.000 de persoane", a precizat el. "Sapte mii de pacienti din spitale si azile" au fost deja evacuati, a precizat el.

Primarul a reamintit ca transporturile publice vor fi intrerupte la pranz (19.00 ora Romaniei) la New York si a insistat ca oamenii sa plece "acum".

"Nu asteptati ultimul tren", a insistat el. "Cel mai mare pericol pentru noi este o crestere brusca a apelor", a adaugat primarul.


Live video for mobile from Ustream

16:00 Autoritatile distribuiau, sambata, saci de nisip locuitorilor din Baltimore, un oras de pe coasta de est a Statelor Unite, cu numeroase zone inundabile, cu cateva ore inainte de a ajunge uraganul Irene, relateaza AFP.

In cartierul comercial Fells Point din Baltimore (Maryland, in apropiere de Washington), la nivelul portului, a fost adus nisip in camioane. Circa 50 de persoane stateau la coada in cursul diminetii pentru a lua saci pe care ii umpleau cu nisip.

"Voi pune toti acesti saci de-a lungul casei. Am luat 20. Nu imi este teama, dar este o masura de precautie pentru ca locuiesc in apropierea marii", a explicat pentru AFP Lorenzo McCant, in varsta de 27 de ani.

Saci umpluti cu nisip sunt deja depusi de-a lungul mai multor magazine din cartier, de teama inundatiilor.

Uraganul Irene a lovit sambata dimineata coasta americana in North Carolina, dupa care va urca spre nordul coastei de est, unde sute de mii de americani au fost evacuati ca masura de precautie.

Depresiunea va ajunge in Baltimore sambata seara, potrivit priviziunilor meteorologice.
 

15:20 Uraganul Irene a ajuns in apropiere de Cap Lookout, in North Carolina, si desi a fost retragradat la categoria 1 este inca puternic, a anuntat Centrul National pentru uragane (NHC). Uraganul este insotit de rafale de vant cu viteze de pana la 140 de kilometri pe ora, potrivit NHC.

 12:45 Uraganul e acum cotat la categoria 1 pe Scara Saffir-Simpson, care are cinci niveluri, a anuntat Centrul national pentru uragane (NHC), citat de AFP.

La ora 09.00 GMT (12.00 ora Romaniei), centrul uraganului Irene se afla la 55 de kilometri de Cap Lookout, in North Carolina, fiind insotit de rafale de vant cu viteza de 150 de kilometri pe ora, potrivit NHC, cu sediul la Miami.


View Larger Map

12:00 Compania aeriana germana Lufthansa a anuntat sambata anularea tuturor zborurilor sale catre si dinspre New York prevazute pentru sambata si duminica si cu plecare sau sosire in Boston si Philadelphia prevazute pentru duminica, din cauza uraganului Irene, relateaza AFP.

Sapte zboruri cu plecare din Frankfurt, Munchen si Düsseldorf si cu destinatia John F. Kennedy si Newark ar fi trebuit sa fie efectuate sambata, precum si sapte curse cu plecare de pe cele doua aeroporturi americane.

11:00 Aeroporturile din New York vor fi inchise sambata incepand de la pranz (19.00 ora Romaniei) pentru toate avioanele care urmau sa soseasca in acest oras, au anuntat vineri seara autoritatile aeroportuare, citate de AFP.

Aceasta decizie, legata de apropierea uraganului Irene, se refera la aeroportul international John F.Kennedy, aeroportul LaGuardia si aeroportul Newark, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor aeroportuare din New York si New Jersey.

"Acestea vor fi inchise doar pentru sosiri", a declarat Steve Coleman, vorbind despre "mii de zboruri" vizate de aceasta masura.

Plecarile sunt autorizate in continuare dar majoritatea zborurilor prevazute pentru sambata cu plecare de pe cele trei aeroporturi au fost deja anulate de companiile aeriene.

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea a peste 250.000 de persoane care locuiesc in zona inundabila a orasului, o decizie fara precedent.

07:00 Din Carolina de Nord pana in Connecticut, in 7 state a fost decretata stare de urgenta.

Aseara primarul New York-ului a ordonat evacuarea a un sfert de milion de oameni din zonele cele mai expuse. Daca nu-si va schimba traseul, Irene ar putea fi cel mai distructiv uragan care loveste New York-ul din 1938 incoace.

"Daca va aflati in calea acestui uragan, trebuie sa va luati masuri de precautie acum! Nu asteptati! Nu amanati! Speram ca vom scapa cu bine, dar ne pregatim pentru ce e mai rau", a spus si presedintele tarii, Brarack Obama.

"Emitem acum un ordin de evacuare obligatorie, repet OBLIGATORIE, pentru toti new-yorkezii care locuiesc in zonele de coasta expuse efectelor dezastruoase ale lui Irene!", a spus Michael Bloomberg, primar New York.

Vezi in video de mai jos o animatie realizata de jurnalistii de la CNN cu traiectoria uraganului Irene! 

Solemn si imperativ, acesta e tonul autoritatilor americane, in fata crizei pe care o prefigureaza Irene. In Bahamas, uraganul si-a facut de cap: a smuls copaci si aruncat ambarcatiuni pe uscat.

Teama de ceea ce ar putea fi furtuna vietii pentru o intreaga generatie a golit de turisti statiunile din Carolina de Nord.

Mii de localnci isi umplu la randul lor masinile cu bunurile de pret si parasesc orasele de pe coasta. Printre ei si doi tineri care planuiau sa se casatoreasca sambata, fara sa anticipeze ca o vor avea pe apriga Irene musafir nepoftit la nunta. Au incarcat in masina rochia de mireasa si lazile cu bauturi si pleaca incotro vad cu ochii. 

Aceste imagini din spatiu arata anvergura urganului Irene: o nebuloasa cu diametrul de 1.500 de kilometri, adica distanta dintre New York si Miami. Alarmanta este si viteza lenta de deplasare, care il ajuta sa capete si mai multa forta.

Ca masura de precautie, autoritatile n-au ezitat sa evacuze in intregime Flota a II-a, nu mai putin de 126 de nave, inclusiv masivul USS Entreprise, pentru a nu le lasa in calea stihiilor.

La New York, barcile si elicopterele sunt pregatite sa plece in misiuni de salvare a sinistratilor, iar primarul a decis suspendarea - incepand din aceasta seara - a transportului public, inclusiv a metroului, cea mai vasta retea subterana din lume.

"New York-ul e inconjurat de ape, Bostonul e si el chiar pe coasta. Vorbim de valuri potential uriase, de pana la 10 metri", a spus Sam Champion, meteorolog.

Asadar, nimeni nu-si permite sa ia in gluma avertismentele.

Vineri, 26 august

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat astazi evacuarea obligatorie a mai multor cartiere, din cauza apropierii uraganului Irene.

Aceasta evacuare vizeaza aproximativ 250.000 de persoane.

Primarul a anuntat ca sistemul public de transport nu va mai functiona, incepand de sambata seara. Zonele vizate de evacuare sunt Coney Island si Manhattan Beach, in Brooklyn, Far Rockaway si Broad Channel, in Queens, si sectoare situate pe coasta in Staten Island.

"Pericolul este major", a avertizat primarul Michael Bloomberg, lansand un apel la prudenta.

La randul sau, presedintele american, Barack Obama, i-a indemnat astazi pe americani sa ia "in serios" uraganul Irene, care se va abate pe Coasta de Est a Statelor Unite. Astfel, vor fi afectate aproximativ 65 de milioane de persoane.

"Daca va aflati pe traiectoria prevazuta a uraganului, este necesar sa luati masuri de precautie, incepand chiar din aceasta clipa", a declarat Barack Obama de la resedinta sa de vacanta din Massachusetts (nord-est). Iar "daca primiti ordinul de evacuare, va rog sa-i dati ascultare", a adaugat seful statului american.

Uraganul a fost retrogradat astazi la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, prezentand rafale de vant cu o intensitate de 175 de kilometri pe ora, dar Centrul National american al Uraganelor (NHC) cu sediul la Miami (Florida), prevede o noua intensificare a acestuia, pana sambata.

Vineri la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei) ochiul ciclonului se afla in largul Floridei, la aproximativ 675 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) si inainta cu viteza de 22 de kilometri pe ora catre nord, potrivit ultimului buletin NHC.

Aceasta traiectorie il aduce direct spre Coasta de Est a Statelor Unite, pe care urmeaza sa o atinga sambata dimineata. Uraganul se va indrepta duminica, spre New York. Aici, "o furtuna extrem de periculoasa", cu rafale de vant de 153 de kilometri pe ora potrivit serviciilor meteorologice americane, ar putea provoca o crestere a nivelului apelor cu trei-patru metri.

Aflate in asteptare, autoritatile din statele cuprinse intre North Carolina si New York au decretat starea de urgenta, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul sa se indeparteze de zona de coasta.

"Trebuie ca oamenii sa inteleaga ca nu mai este mult (pana la sosirea uraganului) si ca trebuie sa fie pregatiti", a avertizat Craig Fugate, directorul Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta, in contextul in care in zonele amenintate de uragan traiesc 65 de milioane de persoane.

Autoritatile din comitatul Dare, in Carolina de Nord, unde traiesc 180.000 de persoane, au averizat deja populatia ca serviciile de urgenta nu pot veni in ajutor celor care au ignorat ordinul de evacuare a zonei.

"Daca optati sa ramaneti, nu vom putea lansa cautari dupa voi, va expuneti la infruntarea unor conditii extreme", a avertizat Kelly Davis, un responsabil din comitetul Dare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Imagini apocaliptice. Cum arata din spatiu uraganul care ar putea evacua New York-ul. VIDEO
Imagini apocaliptice. Cum arata din spatiu uraganul care ar putea evacua New York-ul. VIDEO

Uraganul Irene a facut deja patru victime pe unde a trecut. A maturat Caraibele, cu o viteza de 200 de kilometri pe ora, si a adus cu el inundatii. In Puerto Rico a fost declarata stare de urgenta, iar New York-ul este in pericol de a fi evacuat.

Cea mai mare amenintare din ultimii 10 ani pentru New York. Evacuare din fata uraganului Irene
Cea mai mare amenintare din ultimii 10 ani pentru New York. Evacuare din fata uraganului Irene

Autoritatile din mai multe state din SUA sunt in alerta din cauza uraganului care ameninta teritoriile americane. Metropola New York risca sa fie evacuata din cauza uraganului, care deja a facut victime pe unde a trecut.

Imagini infricosatoare! Apocalipsa pare sa fi venit pe Pamant
Imagini infricosatoare! Apocalipsa pare sa fi venit pe Pamant

De la tornade uriase, la uragane, Mama Natura pare sa se razbune, iar printre cei care au de suferit sunt si oamenii, care de cele mai multe ori sunt cei care provoaca asemenea dezastre naturale.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.