Limba vorbita de Iisus, tema de disputa intre papa Francisc si premierul israelian Benjamin Netanyahu
Papa Francisc si premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut un mic dezacord in legatura cu limba vorbita de Iisus in urma cu peste doua milenii, relateaza dailymail.co.uk.
"Iisus a fost aici, pe acest pamant. A vorbit ebraica", i-a spus Benjamin Netanyahu papei Francisc, in timpul unei intalniri publice, la Ierusalim, unde premierul israelian a vorbit despre legatura puternica dintre iudaism si crestinism. "Aramaica", l-a corectat imediat papa Francisc, care a efectuat o vizita de trei zile in Israel. "Vorbea aramaica, dar cunostea limba ebraica", a raspuns Netanyahu.
La fel ca multe lucruri din Orientul Mijlociu, discutiile moderne despre Iisus sunt complicate si adeseori politizate. Evreu fiind, Iisus s-a nascut in Betleem, in Iudeea, o regiune pe atunci administrata de romani, in prezent Cisiordania. A crescut in Nazaret si a propovaduit in Galileea, ambele aflate in Israelul de astazi, si a murit in Israel, un oras venerat de evrei, crestini si musulmani, revendicat in prezent atat de israelieni, cat si de palestinieni. Palestinienii spun uneori ca Iisus era palestinian. Israelienii neaga cu tarie aceasta afirmatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Profesorul israelian de lingvistica Ghil'ad Zuckermann a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa Reuters ca atat Benjamin Netanyahu, fiul unui reputat istoric evreu, cat si papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lumea intreaga, au dreptate.
"Iisus era un vorbitor nativ de aramaica", spune Ghil'ad Zuckermann, referindu-se la aceasta limba semitica disparuta, inrudita cu ebraica. "Insa el cunostea si ebraica, pentru ca pe atunci existau deja scrieri religioase in ebraica, iar acestea au supravietuit pana in zilele noastre", a adaugat el.
Zuckermann spune ca, in epoca in care a trait Iisus, ebraica era vorbita de clasele sarace, adica "exact acei oameni carora El le predica".
Tot luni, papa Francisc a anuntat ca se va intalni in curand cu un grup alcatuit din sase victime ale abuzurilor sexuale comise de preotii de la Vatican si a declarat "toleranta zero" pentru orice membru al clerului care a violat un copil. Papa Francisc a dezvaluit, de asemenea, ca trei episcopi sunt in prezent anchetati la Vatican in legatura cu acuzatia de abuz sexual, dar nu a precizat daca cei trei preoti sunt acuzati ca ar fi comis ei insisi acele abuzuri sau doar i-ar fi "protejat" pe autorii acestora. "Nu vom privilegia pe nimeni", a declarat papa in fata reporterilor, inainte de a parasi Ierusalimul cu destinatia Roma.
Papa Francisc a stat de vorba aproape o ora cu reporterii, dupa vizita sa de trei zile in Iordania, Cisiordania si Israel, acceptand toate cele 11 intrebari puse de jurnalisti si raspunzand cu candoare si, din cand in cand, cu mult umor. Papa Francisc a anuntat ca va calatori in Sri Lanka pentru doua zile si in Filipine, in ianuarie 2015. Apoi, suveranul pontif a spus ca ar putea sa calce pe urmele papei emerit Benedict al XVI-lea si sa demisioneze, daca nu va mai avea puterea fizica pentru a-si exercita atributiile papale.
Totodata, papa Francisc le-a cerut jurnalistilor sa isi micsoreze asteptarile in legatura cu apropiata sa intalnire la Vatican, luna viitoare, cu presedintele israelian si cel palestinian, pe care a anuntat-o in timpul acestei vizite oficiale. Suveranul pontif a spus ca cei doi oaspeti de seama vor veni la Vatican pentru a se ruga impreuna, nu pentru a incepe un proces de mediere a pacii.
Papa spera initial sa organizeze intalnirea la Ierusalim, insa a fost nevoit sa renunte la aceasta idee din cauza uriaselor probleme de logistica. Pregatirile pentru intalnirea de la Vatican sunt deja in plina desfasurare, iar la acea sesiune speciala de rugaciune vor participa un rabin si un cleric musulman.