Liderii UE au ajuns la un acord cu Polonia și Ungaria. Planul de relansare a fost deblocat
Şefii de stat ori de guvern ai Uniunii Europene reuniţi în Bruxelles au reuşit să cadă de acord asupra unui compromis privind statul de drept care să permită ridicarea veto-urilor date de unguri şi de polonezi asupra bugetului.
Pare o veste bună însă comentatorii ,deplâng concesiile făcute Ungariei şi Poloniei. "Ceea ce le impun acum europenilor, premierii maghiar și polonez o face pe Margaret Thatcher să pară o... euro-filă gingașă", comentează - nu fără umor - presa britanică.
Viktor Orban: ”Am avut o seară plăcută. Chiar dacă nu e musai s-o deschideţi acum, puteţi deja să puneţi la rece şampania!”
Anunţul despre depăşirea impasului a fost făcut iniţial pe Twitter de preşedintele Consiliul European, Charles Michel. Rapid, şeful guvernului de la Budapesta a ţinut să puncteze pe un ton triumfalist.
Viktor Orban: ”Am putea spune, cu toată modestia, că am salvat unitatea Uniunii. Nu uitaţi că această dispută nu a fost doar despre statul de drept, reglementări ori chestiuni financiare, a fost despre viitorul UE şi întrebarea care este forţa vitală şi central a UE? Instituţiile europene ori statele membre? Nimeni nu poate ocoli ori calca în picioare intenţiile şi voinţa guvernelor alese ale fiecărei țări-membre”.
Bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi planul de relansare post-Covid au fost adoptate, cu mare dificultate, în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi de Varşovia. Motivul? Un mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.
La capătul unui an de coşmar pentru Uniune, impasul asupra bugetului l-a convins pe președintele Consiliului European, Charles Michel, de necesitatea absolută de a aduce liderii în carne şi oase la Bruxelles, în pofida riscului ca SARS COV-2, deşi nepoftit, să fie şi el prezent la summit.
Nu au fost dezvăluite detalii despre compromis, căruia Olanda încă îi rezista joi. Totuşi, potrivit unor surse diplomatice, mecanismul condiţionalităţii va fi aplicat doar după o decizie a Curţii Europene de Justiţie, un proces care poate lua şi un an de zile.
Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a avertizat că legislativul va ''evalua'' înţelegerea în urma căreia Polonia şi Ungaria au renunţat la veto.
Pentru că bugetul multianual al UE să intre în vigoare, acesta trebuie să fie votat atât de parlamentele naţionale, cât şi şi de legislativul European.
Sursa: Pro TV
Etichete: Polonia, Ungaria, ue, buget, summit, acord, veto,
Dată publicare:
11-12-2020 20:58