Summit G7 in Germania. Presedintele CE: "Suntem o comunitate a valorilor. Tocmai de aceea, Rusia nu este azi printre noi"
Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat duminica pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma "va respecta suveranitatea Ucrainei", transmite AFP.
'Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie legata in mod clar de aplicarea completa de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei', a indicat biroul de presa al Casei Albe antr-un comunicat emis dupa intrevederea bilaterala pe care Obama si Merkel au avut-o in Bavaria, unde se desfasoara summitul G7.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European: ''Intai de toate, suntem o comunitate a valorilor. Tocmai de aceea, azi Rusia nu este printre noi."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Este al doilea an consecutiv cand organizatia celor mai importante tari din lume se reuneste fara Rusia, exclusa dupa anexarea Crimeei, din martie anul trecut.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele american Barack Obama s-au declarat duminica prieteni si aliati, in pofida "diferendelor de opinie" care, potrivit liderului german, pot exista intre cele doua tari, transmite EFE, conform Agerpres. "In pofida diferendelor noastre de opinie, America este prietena noastra, aliatul nostru, un aliat esential cu care cooperam strans in interesul ambelor parti", a subliniat Merkel, intr-un scurt discurs rostit la primirea lui Obama in Krün, comuna in Alpii bavarezi unde se afla castelul Elmau, locul de desfasurare al summitului G7.
La randul sau, Obama a subliniat ca "astazi sarbatorim una dintre aliantele cele mai solide care exista in lume", o referire la prietenia germano-americana, dar a evitat sa vorbeasca despre disensiunile aparute in ultima vreme intre cele doua tari, indeosebi in materie de spionaj.
Potrivit Reuters, Obama a mentionat ca liderii G7 vor discuta cum sa faca fata "agresiunii" Rusiei in Ucraina, precum si diverselor tipuri de amenintari, de la extremism la schimbari climatice. "in urmatoarele doua zile la Schloss Elmau vom discuta despre viitorul nostru comun, despre economia globala care creeaza locuri de munca si oportunitati, despre mentinerea unei Uniuni Europene puternice si prospere, despre edificarea de noi parteneriate comerciale peste Atlantic, despre abordarea noastra fata de agresiunea rusa in Ucraina si despre combaterea amenintarilor, de la extremismul violent la schimbarile climatice", a spus Obama.
In privinta Greciei, Francois Hollande si Angela Merkel au mai avut sambata seara o discutie cu Alexis Tsipras, iar duminica e asteptata in Germania si directoarea FMI, Christine Lagarde.
Sotul Angelei Merkel, gazda pentru sotiile liderilor participanti la summitul G7
Sotul cancelarului german Angela Merkel a fost duminica gazda sotiilor unora dintre personalitatile politice internationale care iau parte la summitul sefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate sapte tari ale lumii. Aceasta a fost una dintre putinele ocazii in care sotul Angelei Merkel a jucat un rol, el preferand, in general, sa beneficieze cat mai rar de atentia presei.
Dupa inceperea reuniunii la varf, Joachim Sauer le-a invitat la o plimbare traditionala, cu o trasura trasa de cai, pe sotia premierului japonez, Akie Abe, si a primului ministru canadian, Laureen Harper, precum si pe sotia presedintelui Consiliului European, Malgorzata Tusk.
Joachim Sauer este profesor de chimie la Universitatea din Berlin si s-a căsătorit cu Angela Merkel in decembrie 1998 dupa multi ani de relatie.
Merkel si Obama, intampinati cu bere si carnati traditionali
Sute de persoane imbracate in costume traditionale bavareze i-au intampinat cu muzica populara, bere si tipicul mic-dejun cu carnati din zona, pe cancelarul german, Angela Merkel, si pe presedintele american, Barack Obama, sositi duminica in mica localitate germana Krün, unde are loc summitul sefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate sapte tari ale lumii (G7), relateaza DPA si EFE, citate de Agerpres.
'Nicio zi nu este nepotrivita pentru o bere si un weisswurst', a exclamat seful de la Casa Alba, exprimandu-si regretul ca si-a uitat acasa perechea de 'lederhosen'. 'Sper ca voi avea posibilitatea sa-mi cumpar aici' o pereche din acesti pantaloni de piele, a spus el, inainte de a merge la castelul Elmau, care gazduieste duminica si luni reuniunea la nivel inalt.
Liderii marilor puteri economice s-au adunat intr-un castel din Bavaria. Protestele au inceput inaintea summit-ului
Liderii marilor puteri s-au adunat duminica intr-un castel din Bavaria pentru a pune... lumea la cale. Cel putin 22.000 de agenti ai fortelor de securitate au fost mobilizati pentru a asigura, sambata si duminica, protectia summitului G7. Dar si pentru a-i tine departe pe protestatari... Daca primele demonstratii au fost in general pasnice, cateva zeci de anarhisti au "testat" deja reactia politiei.
Asa s-au desfasurat "primele runde" ale infruntarii dintre anarhisti, imbracati in negru, si fortele de politie: primii au venit inarmati cu fumigene, iar politistii i-au potolit impartind cu darnicie lovituri de baston si gaze lacrimogene.
Karl Penhaul, corespondent CNN: "Sunt impotriva cheltuililor militare, impotriva mobilizarii militare a NATO. Asa cum va imaginati, e o caldura ca in iad aici."
Dincolo de grupurile de anarhisti, cateva mii de manifestanti au demonstrat intr-o atmosfera - in general - pasnica, la Garmisch-Partenkirchen. Cunoscuta statiune bavareza a sporturilor hibernale este situata la 15 kilometri distanta de castelul Elmau - unde se intalnesc, sambata si duminica, sefii de state si de guverne din Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.
Pentru protestatari, de obicei tihnitul orasel bavarez este punctul terminus. In jurul castelului unde se desfasoara summitul G7 a fost instituita o zona interzisa de cativa kilometri patrati, inconjurata de un grilaj. Si peste 22.000 de politisti si soldati au fost mobilizati pentru a asigura securitatea mai-marilor lumii.
Protestatarii au tot felul de revendicari: unii sunt ostili globalizarii, altii s-au saturat de capitalism ori au revendicari ecologiste... Si cu totii se opun organizarii summitului G7 in Bavaria.