Summit G7 in Germania. Presedintele CE: "Suntem o comunitate a valorilor. Tocmai de aceea, Rusia nu este azi printre noi"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat duminica pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma "va respecta suveranitatea Ucrainei", transmite AFP.

'Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie legata in mod clar de aplicarea completa de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei', a indicat biroul de presa al Casei Albe antr-un comunicat emis dupa intrevederea bilaterala pe care Obama si Merkel au avut-o in Bavaria, unde se desfasoara summitul G7.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: ''Intai de toate, suntem o comunitate a valorilor. Tocmai de aceea, azi Rusia nu este printre noi."

Este al doilea an consecutiv cand organizatia celor mai importante tari din lume se reuneste fara Rusia, exclusa dupa anexarea Crimeei, din martie anul trecut.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele american Barack Obama s-au declarat duminica prieteni si aliati, in pofida "diferendelor de opinie" care, potrivit liderului german, pot exista intre cele doua tari, transmite EFE, conform Agerpres. "In pofida diferendelor noastre de opinie, America este prietena noastra, aliatul nostru, un aliat esential cu care cooperam strans in interesul ambelor parti", a subliniat Merkel, intr-un scurt discurs rostit la primirea lui Obama in Krün, comuna in Alpii bavarezi unde se afla castelul Elmau, locul de desfasurare al summitului G7.

Citește și
grecia
Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La randul sau, Obama a subliniat ca "astazi sarbatorim una dintre aliantele cele mai solide care exista in lume", o referire la prietenia germano-americana, dar a evitat sa vorbeasca despre disensiunile aparute in ultima vreme intre cele doua tari, indeosebi in materie de spionaj.

Potrivit Reuters, Obama a mentionat ca liderii G7 vor discuta cum sa faca fata "agresiunii" Rusiei in Ucraina, precum si diverselor tipuri de amenintari, de la extremism la schimbari climatice. "in urmatoarele doua zile la Schloss Elmau vom discuta despre viitorul nostru comun, despre economia globala care creeaza locuri de munca si oportunitati, despre mentinerea unei Uniuni Europene puternice si prospere, despre edificarea de noi parteneriate comerciale peste Atlantic, despre abordarea noastra fata de agresiunea rusa in Ucraina si despre combaterea amenintarilor, de la extremismul violent la schimbarile climatice", a spus Obama.

In privinta Greciei, Francois Hollande si Angela Merkel au mai avut sambata seara o discutie cu Alexis Tsipras, iar duminica e asteptata in Germania si directoarea FMI, Christine Lagarde.

Sotul Angelei Merkel, gazda pentru sotiile liderilor participanti la summitul G7
Sotul cancelarului german Angela Merkel a fost duminica gazda sotiilor unora dintre personalitatile politice internationale care iau parte la summitul sefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate sapte tari ale lumii. Aceasta a fost una dintre putinele ocazii in care sotul Angelei Merkel a jucat un rol, el preferand, in general, sa beneficieze cat mai rar de atentia presei.

Dupa inceperea reuniunii la varf, Joachim Sauer le-a invitat la o plimbare traditionala, cu o trasura trasa de cai, pe sotia premierului japonez, Akie Abe, si a primului ministru canadian, Laureen Harper, precum si pe sotia presedintelui Consiliului European, Malgorzata Tusk.

Joachim Sauer este profesor de chimie la Universitatea din Berlin si s-a căsătorit cu Angela Merkel in decembrie 1998 dupa multi ani de relatie.

Merkel si Obama, intampinati cu bere si carnati traditionali

Sute de persoane imbracate in costume traditionale bavareze i-au intampinat cu muzica populara, bere si tipicul mic-dejun cu carnati din zona, pe cancelarul german, Angela Merkel, si pe presedintele american, Barack Obama, sositi duminica in mica localitate germana Krün, unde are loc summitul sefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate sapte tari ale lumii (G7), relateaza DPA si EFE, citate de Agerpres.

'Nicio zi nu este nepotrivita pentru o bere si un weisswurst', a exclamat seful de la Casa Alba, exprimandu-si regretul ca si-a uitat acasa perechea de 'lederhosen'. 'Sper ca voi avea posibilitatea sa-mi cumpar aici' o pereche din acesti pantaloni de piele, a spus el, inainte de a merge la castelul Elmau, care gazduieste duminica si luni reuniunea la nivel inalt.

Liderii marilor puteri economice s-au adunat intr-un castel din Bavaria. Protestele au inceput inaintea summit-ului

Liderii marilor puteri s-au adunat duminica intr-un castel din Bavaria pentru a pune... lumea la cale. Cel putin 22.000 de agenti ai fortelor de securitate au fost mobilizati pentru a asigura, sambata si duminica, protectia summitului G7. Dar si pentru a-i tine departe pe protestatari... Daca primele demonstratii au fost in general pasnice, cateva zeci de anarhisti au "testat" deja reactia politiei.

Asa s-au desfasurat "primele runde" ale infruntarii dintre anarhisti, imbracati in negru, si fortele de politie: primii au venit inarmati cu fumigene, iar politistii i-au potolit impartind cu darnicie lovituri de baston si gaze lacrimogene.

Karl Penhaul, corespondent CNN: "Sunt impotriva cheltuililor militare, impotriva mobilizarii militare a NATO. Asa cum va imaginati, e o caldura ca in iad aici."

Dincolo de grupurile de anarhisti, cateva mii de manifestanti au demonstrat intr-o atmosfera - in general - pasnica, la Garmisch-Partenkirchen. Cunoscuta statiune bavareza a sporturilor hibernale este situata la 15 kilometri distanta de castelul Elmau - unde se intalnesc, sambata si duminica, sefii de state si de guverne din Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.

Pentru protestatari, de obicei tihnitul orasel bavarez este punctul terminus. In jurul castelului unde se desfasoara summitul G7 a fost instituita o zona interzisa de cativa kilometri patrati, inconjurata de un grilaj. Si peste 22.000 de politisti si soldati au fost mobilizati pentru a asigura securitatea mai-marilor lumii.

Protestatarii au tot felul de revendicari: unii sunt ostili globalizarii, altii s-au saturat de capitalism ori au revendicari ecologiste... Si cu totii se opun organizarii summitului G7 in Bavaria.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Noi sanctiuni pregatite pentru Rusia la Summitul G7 din Germania. Premierul Canadei NU vrea sa stea la masa cu Putin
Noi sanctiuni pregatite pentru Rusia la Summitul G7 din Germania. Premierul Canadei NU vrea sa stea la masa cu Putin

La summitul G7 care incepe duminica in Germania se va discuta despre prelungirea sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei, probabil pentru sase luni, a declarat vineri un important oficial european sub rezerva anonimatului, relateaza Reuters.

Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro
Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, s-au intalnit miercuri la Dresda, Germania, pentru a discuta despre starea economiei globale precum si despre situatia Greciei.

Ministrul german de Externe si-a exprimat speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8, prin reacceptarea Rusiei
Ministrul german de Externe si-a exprimat speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8, prin reacceptarea Rusiei

Occidentul are nevoie de Rusia pentru a solutiona problemele din lume, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, exprimandu-si speranta ca G7 va redeveni intr-o zi G8 prin reacceptarea Rusiei, relateaza agentia rusa Sputnik.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.