Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro

grecia

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, s-au intalnit miercuri la Dresda, Germania, pentru a discuta despre starea economiei globale precum si despre situatia Greciei.

La intrunire participa Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, omologii sai si sefii bancilor centrale din Marea Britanie, Canada, Franta, Italia, Japonia si SUA, impreuna cu alti experti.

"Pentru prima data am invitat in mod special mai multi economisti de frunte si experti in politica monetara pentru a putea gasi cele mai bune solutii la problemele economice actuale', a declarat Schaeuble intr-un interviu acordat postului public de radio din Germania, informeaza Agerpres, care citeaza AFP.

Principala problema pe agenda discutiilor liderilor G7 este daca Grecia va ramane in zona de euro sau nu si ce impact va avea o eventuala iesire asupra economiei globale.

Seful Trezoriei Americane: “Grecia este pe marginea prapastiei”

Citește și
Grecia
FMI spera ca se va ajunge la un acord intre Grecia si creditorii sai. "Suntem deschisi sa analizam toate optiunile"

La intalnire paticipa si Seful Trezoriei Americane, Jack Lew, care a avertizat ca Grecia “este pe marginea prapastiei”, relateaza The Guardian, si trebuie gasita o solutie cat mai repede. Miercuri, fondurile de urgenta au fost oprite pentru Grecia, urmand sa fie reluate negocierile intre oficialii greci si creditori.

“Am spus intotdeauna ca trebuie gasit un punct comun, sa facem un compromis” a declarant Jack Lew la intalnire, conform The Guardian. Acesta a accentuat ideea si a declarat ca “asta inseamna ca Grecia va fi nevoita sa ia decizii grele , pe care Prim Ministrul va fi nevoit cu greu sa le explice cetatenilor”, relateaza The Guardian.

Seful Trezoreriei Americane a mai spus in cadrul intalnirii ca se teme ca nu cumva Grecia “sa devina un accident”, chiar daca exista bunavointa din partea tuturor partilor. “Exista semen de progres, dar nu foarte mari si nu suficiente ca problema sa fie rezolvata. Si termenele limita se apropie. “ Acesta a mai declarat ca “un pas gresit sau un calcul eronat ar putea duce la efecte devastatoare”, cu referire la economia globala. Intrebat daca este optimist cu privire la solutionarea problemei, Lew a declarat ca “incerc intotdeauna sa fiu optimist. “

Dar, Lew a avertizat ca situatia Greciei este ingrijoratoare. “Sa fii pe marginea prapastiei este un lucru periculos. Riscul de a merge dintr-un termen limita in alt termen limita creste sansele ca Grecia sa devina un accident”.

Ministrul german de Finante: “Guvernul Greciei este un dezastru”

Wolfgang Schaeuble, Ministrul german de Finante, a declarat la intrunire ca “situatia Greciei este grava” si a avertizat ca noul guvern este un “dezastru fara echivoc”, relateaza The Guardian. Acesta a mai declarat ca rigorile impuse de statul German pentru tarile din zona euro nu sunt principalul motiv pentru situatia delicata in care se afla Grecia:  "In multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, problemele incep sa se rezolve datorita pretului scazut la petrol sau unde euro este in scadere. Dar nu este si cazul Greciei. Guvernul German nu este responsabil pentru tot" a declarat Ministrul german de Finante, conform The Economic Times.

"300 de milioane de euro au fost retrase marti din bancile Greciei”

Publicatia greceasca Kathimerini informeaza ca marti au fost retrase din conturile bancilor grecesti peste 300 de milioane de euro, mult peste sumele normale. Publicatia noteaza ca asta este o consecinta a ingrijorarilor cu privire la negocierile care vor avea loc in iunie cu FMI, cand Grecia va incerca sa obtina o refinantare.

In luna mai s-au retras cei mai multi bani din ultima vreme, in jur de 300 de milioane de euro pe zi, ceea ce inseamna ca din luna aprilie si pana acum s-au retras din bancile grecesti aproximativ 5 miliarde de dolari, o crestere semnificativa de la 2 miliarde de dolari, cat s-a retras in luna martie, informeaza The Guardian. In zilele urmatoare, Banca Greciei va oferi cifre oficiale.

 

Citește și...
Ministrul de Interne elen:
Ministrul de Interne elen: "Grecia NU poate plati transa din iunie catre FMI". La cat se ridica datoria uriasa

Grecia nu va plati transa din iunie catre Fondul Monetar International pentru ca nu are bani, a declarat duminica ministrul de interne elen, relateaza Agerpres.

FMI spera ca se va ajunge la un acord intre Grecia si creditorii sai.
FMI spera ca se va ajunge la un acord intre Grecia si creditorii sai. "Suntem deschisi sa analizam toate optiunile"

Fondul Monetar International ramane flexibil in privinta negocierilor legate de datoriile Greciei si spera ca se va ajunge in curand la un acord intre Atena si creditorii sai internationali, transmite Reuters.

Situatia fara iesire in care poate ajunge Grecia in doua saptamani. Ministrul de Finante:
Situatia fara iesire in care poate ajunge Grecia in doua saptamani. Ministrul de Finante: "Problema este extrem de urgenta"

In lipsa unui acord salvator, visteria Greciei se va goli inainte de sfarsitul acestei luni. Este avertismentul lansat luni seara, la Bruxelles, de ministrul elen de finante.

Recomandări
Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina
Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina

Un acord va fi necesar ”până la urmă”, pentru a se pune capăt Războiului rus din Ucraina, subliniază vineri preşedintele rus Vladimir Putin, care se îndoieşte însă de ”încrederea” pe care Moscova o poate avea, în opinia sa, în interlocutorii săi.

Protest la cel mai înalt nivel al României față de Austria. Ciucă și Bode se contrazic în declarații
Protest la cel mai înalt nivel al României față de Austria. Ciucă și Bode se contrazic în declarații

După ce Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schengen, politicienii de la Bucureşti iau o măsură ieșită din comun.

CM 2022 | Croația - Brazilia | Seară de coșmar pentru sud-americani! Au fost eliminați la loviturile de departajare
CM 2022 | Croația - Brazilia | Seară de coșmar pentru sud-americani! Au fost eliminați la loviturile de departajare

CM 2022 | Croația - Brazilia | Seară de coșmar pentru sud-americani! Au fost eliminați la loviturile de departajare