Licuricii din acvariu. Specie de pesti fluorescenti, creata in laborator
Trei ani de cercetari si o investitie de 320.000 de dolari. Cam de atat au avut nevoie cercetatorii celei mai mari companii taiwaneze, exportatoare de pesti ornamentali, pentru a crea in premiera, in laborator, o noua specie de pesti fluorescenti.
Oamenii de stiinta au reusit aceasta performanta, dupa ce au inserat in organele reproducatoare ale unor pesti de marime medie o gena proteica fluorescenta. Masculii si femelele au fost lasati sa se reproduca liberi, iar din ouale depuse au iesit urmasi capabili sa lumineze.
Cercetatorii care s-au ocupat de acest proiect indraznet spun ca biotehnologia a avut un rezultat uimitor in acest caz, dar ca riscurile pentru noua specie de pesti ornamentali nu pot fi ignorate. In primul rand, metoda micro-injectarii genelor este foarte dificila si dureaza mult timp, iar numarul oualor fecundate este foarte mic.
Prin urmare, pana ca noile exemplare sa ajunga in acvariile iubitorilor de pesti ornamentali va mai trece o buna bucata de vreme. Aceasta si pentru ca inainte de a fi comercializati, noilor pesti trebuie sa li se mai faca o serie de teste prin care sa se vada in ce masura sunt sanatosi si rezistenti la factorii externi.