Libia: Noi lupte la Tripoli si Benghazi; resedinta vicepremierului a fost atacata
Mai multi indivizi inarmati au luat cu asalt in noaptea de sambata spre duminica resedinta de la Tripoli a vicepresedintelui guvernului libian de uniune nationala desemnat de ONU, Ahmed Maiteeq, care insa in acel moment nu se afla acolo.
In urma asaltului atribuit gruparii intitulate Brigada Revolutionara din Tripoli, tancuri si vehicule blindate au incercuit zona unde se afla majoritatea resedintelor noilor membri ai guvernului.
Capitala Tripoli a fost toata noaptea scena confruntarilor armate, lupte desfasurandu-se si la Benghazi, al doilea oras al tarii, unde a fost comunicat si un bilant al victimelor de 24 de morti si 25 de raniti.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La patru ani si jumatate de la rebeliunea impotriva lui Gaddafi, Libia este un stat esuat si lipsit de autoritate. Trupele care l-au inlaturat pe acesta de la putere s-au scindat in numeroase grupari rivale care de atunci isi disputa suprematia.
Tripoli a fost cucerit in anul 2014 de coalitia de militii islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv si a pastrat legislativul ce ar fi trebuit sa-si incheie activitatea dupa alegerile din luna iunie a aceluiasi an, iar executivul si legislativul recunoscute pe plan international s-au refugiat in estul extrem al tarii. Intre timp, unitati fidele executivului legitim au preluat partial controlul capitalei.
Aceste forte politice au acceptat la sfasitul anului trecut, sub presiunea comunitatii internationale, un guvern de uniune nationala care a fost instalat pe 30 martie. Dar situatia continua sa fie confuza, intrucat liderul cabinetului nelegitim, Khalifa al-Ghawi, refuza sa cedeze puterea, desi promisese ca o va face, iar parlamentul recunoscut de comunitatea internationala, dar inca refugiat la Tobruk, a anuntat si el ca nu recunoaste legitimitatea noului executiv impus de ONU.
Profitand de anarhia din tara, jihadistii gruparii Statul Islamic (SI), care pierd tot mai mult teren in Siria si Irak, gasesc in Libia un loc de refugiu, mai ales in zona orasului Sirta. Potrivit estimarilor internationale, in prezent pe teritoriul libian ar fi circa 5.000 de combatanti jihadisti.
Situatia din Libia prezinta un interes deosebit si pentru Uniunea Europeana, intrucat aceasta tara a devenit placa turnanta a imigratiei ilegale africane catre Europa. Conform unor responsabili comunitari, in Libia s-ar afla in prezent sute de mii de migranti veniti din statele Africii sub-sahariene cu intentia de a pleca mai departe catre tarile vest-europene.