"Legea sclaviei” scoate oamenii din nou în stradă. „Decizii luate peste capul nostru”
Protestatarii menţin presiunea asupra lui Viktor Orban. Zece mii de oameni au ieşit duminică seară în stradă, la Budapesta, în al patrulea şi cel mai amplu protest din ultima săptămână, intitulat „Crăciun fericit, domnule prim-ministru!"
Oamenii sunt nemulţumiţi de noua lege a muncii care, spun ei, îngrădeşte drepturile angajaţilor. Potrivit presei ungare, un grup de manifestanţi a încercat să pătrundă cu forţa în sediul televiziunii publice, dar a fost ţinut la distanţă de forţele de ordine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatari cu lumânări aprinse în mâini şi purtând drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene au mărşăluit de la Piaţa Eroilor până în faţa parlamentului ungar. Pe bannere se puteau citi sloganuri precum „Nu furaţi!" şi „Tribunale independente!"
Ajunşi în faţa scenei pe care au luat cuvântul activişti antiguvernamentali, manifestanţii au aprins fumigene şi au ridicat în aer telefoanele aprinse.
„Totul a început după 2010, când guvernul a început să ia economiile oamenilor, mă refer la fondurile private de pensie. Apoi a continuat cu restructurarea presei din Ungaria. La acel moment, nimeni nu a crezut că ziarele vor fi din nou închise în Ungaria secolului XXI."
„Mi-ar plăcea să avem şi noi democraţie. Mi-ar plăcea să trăim într-o ţară unde putem decide liber ce să facem, fără ca toate deciziile să fie luate peste capul nostru."
Protestatarii sunt nemulţumiţi de noua lege a muncii, care le permite angajatorilor să solicite până la 400 de ore suplimentare de muncă pe an, motiv pentru care a fost numită „legea sclaviei".
O altă nemulţumire e legată de proiectul de lege prin care Orban vrea să creeze noi tribunale administrative care vor răspunde în faţa guvernului şi vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorală şi aspecte legate de corupţie.
Manifestaţia de duminică seară a fost organizată de partidele de opoziţie, federaţii ale studenţilor şi ONG-uri, cărora li s-au alăturat sindicatele. Fidesz, partidul de guvernământ, susţine însă ca protestele au fost coordonate de miliardarul George Soros, un adversar declarat al premierului Orban.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!