A treia noapte de proteste împotriva "Legii sclaviei", la Budapesta
Centrul oraşului Budapesta a fost scena, vineri, celei de-a treia nopţi consecutive de proteste, de o virulenţă fără precedent, împotriva noilor prevederi din legea muncii aprobate de parlament care flexibilizează timpul de lucru suplimentar.
Adunate în faţa Parlamentului, între 2.000 şi 3.000 de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, au înfruntat încă o dată forţele de securitate, aruncând sticle în direcţia poliţiştilor, care au răspuns cu gaze lacrimogene, au constatat jurnalişti AFP.
Organizată pe reţelele de socializare, ca şi în zilele anterioare, manifestaţia a mobilizat reprezentanţi ai opoziţiei de stânga şi de extremă-dreapta.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Fapt fără precedent, cele două tabere şi-au unit miercuri vocile pentru a încerca să respingă noua legislaţie. Aceasta creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an - adică echivalentul a două luni de muncă. De asemenea, se extinde la trei ani perioada de plată a acestor ore, faţă de maxim un an în prezent.
Prezentată de premierul Viktor Orban ca o modalitate de a le permite salariaţilor să-şi mărească veniturile, satisfăcând în acelaşi timp nevoia de forţă de muncă în industria auto, legea adoptată miercuri de legislativ, într-o şedinţă tensionată, a fost calificată de sindicate drept "legea sclaviei".
Opozanţii văd în această lege rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară.
Dincolo de solicitările de abrogare a aceste legi, protestatarii şi-au îndreptat furia împotriva premierului, strigând "Orban retrage-te!".
Conform cifrelor oficiale, 51 de persoane au fost arestate şi 14 poliţişti au suferit răni minore în primele două nopţi de proteste.
O manifestaţie prevăzută pentru duminică la Budapesta a primit sprijin din partea tuturor partidelor de opoziţie şi a sindicatelor şi ar putea aduna zeci de mii de oameni, potrivit organizatorilor săi.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, proteste, budapesta, munca, Viktor Orban, Parlament, fidesz, manifestatii, legea sclaviei,
Dată publicare:
15-12-2018 09:24