Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Pentru a doua seară la rând, mii de unguri au protestat în Budapesta, împotriva aşa-numitei legi a sclaviei, dar şi a legii cu privire la tribunalele administrative, care ar permite implicarea politică în justiţie.
În septembrie, Parlamentul European a votat pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE, pentru încălcarea regulilor democratice şi a drepturilor civile.
Măsura ar antrena suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Budapesta a respins acuzaţiile, sigură de sprijinul Poloniei în Consiliul European.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înfuriaţi de noua legislaţie a muncii, care permite angajatorilor să pretindă salariaţilor până la 400 de ore suplimentare pe an, în jur de 3.000 de oameni s-au strâns şi joi seară în faţa Parlamentului.
Au fost întâmpinaţi de un masiv dispozitiv de securitate. Forţele de ordine au apelat la spray-uri cu piper pentru a respinge presiunea demonstranţilor.
Ulterior, oamenii au pornit în marş prin capitală şi au blocat traficul pe podul Margareta peste Dunăre, scandând "FIDESZ murdar" şi "Orban, du-te dracului!".
Protestatar: "Aceste tensiuni s-au format şi s-au amplificat în societate de mai mult timp. Nu cred că există vreo altă cale de a le descărca în afara protestelor. Şi nici nu stă în puterea noastră să facem altceva."
În pofida rezistenţei manifestate zgomotos de opoziţie, partidul de dreapta FIDESZ, al premierului Orban, a adoptat miercuri atât legea privind flexibilizarea orelor suplimentare, cât şi pe cea vizând tribunalele administrative.
Conform acesteia din urmă, Curtea Supremă din Ungaria nu va avea decizia finală în disputele administrative, care includ practicile electorale şi cazurile de corupţie.
Protestatar: ”Ajunge cu minciunile lui Orban şi cu toată această mizerie politică. Vrem onoare şi onestitate în ţara noastră!”
Potrivit opoziţiei şi a societăţii civile, care a organizat periodic proteste în ultimii ani, - după ce a preluat puterea, în 2010, Viktor Orban a erodat mecanismele de verificare şi control.
Mai precis, susţine opoziţia, şeful guvernului a umplut tribunalele şi instituţiile de monitorizare cu persoane loiale, şi-a favorizat prietenii în achiziţiile publice şi a transformat mare parte din media într-o maşină de propagandă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!