Kundera neaga ca ar fi fost informator
Scriitorul, care traieste in Franta de peste 20 de ani, a dat un comunicat dupa ce a fost acuzat ca ar fi turnat un prieten pe cand era student in Cehoslovacia.
Kundera sustine insa ca n-a facut asa ceva si ca nici macar nu-l cunostea pe barbatul respectiv.
Potrivit articolului publicat de revista Respekt din Cehia, Kundera ar fi denuntat in 1950 un pilot dat in urmarire pentru dezertare si spionaj in favoarea americanilor. Ca urmare, barbatul a fost condamnat la 22 de ani de munca silnica, si a executat 14 intr-o mina de uraniu.
In urma articolului publicat de revista citata, Institutul Ceh de Studiere a Regimurilor Totalitare a postat pe site-ul sau, in facsimil, raportul politiei comuniste cehoslovace cu privire la depozitia facuta in 1950 de Kundera, care avea atunci 21 de ani.
"Studentul Milan Kundera, nascut pe 1 aprilie 1929, in Brno, (…) a venit astazi la politia locala pentru a face o declaratie cu privire la o colega, (…) careia ii fusese incredintata spre pastrare o servita de catre un prieten al ei, Miroslav Dvoracek", nota constiincios ofiterul care a inregistrat marturia lui Kundera.
Comunist convins in tinerete, Kundera s-a pozitionat apoi in randurile disidentilor. In 1975, la 7 ani dupa ce i s-a interzis orice activitate publica, Kundera s-a exilat in Franta.