Kremlinul, „lucrat” chiar de unul dintre marii săi aliați. Statul care a decis să ajute Ucraina
Kremlinul s-a arătat indignat de faptul că unul dintre cei mai vechi aliați ai săi acordă ajutor Ucrainei.
Armenia a provocat indignare la Kremlin pentru „pașii neprietenoși”, inclusiv pentru ajutorul acordat Ucrainei. Drept urmare, Rusia l-a convocat pe ambasadorul armean Vagarshak Harutyunyan la Ministerul Afacerilor Externe pentru o „conversație dură” cu privire la ultimii pași ai Erevanului, pe care Rusia îi consideră neprietenoși, inclusiv, potrivit Kremlinului, vizita soției premierului la Kiev și transferul de ajutoare umanitare către Ucraina.
Ministerul rus de Externe a declarat că a observat o ezitare din partea Armeniei în ceea ce privește participarea în continuare la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și tratatele bilaterale cu Rusia, precum și viabilitatea acordurilor care implică Rusia pentru a normaliza relațiile cu Azerbaidjanul, notează Ukrainska Pravda.
„În acest context, în ultimele zile, conducerea Armeniei a reușit să facă o serie de pași neprietenoși, printre care lansarea procesului de ratificare a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, călătoria la Kiev a soției premierului Anna Hakobyan cu transferul de ajutoare umanitare către regimul nazist de la Kiev, precum și desfășurarea de exerciții militare pe teritoriul armean cu participarea SUA. În acest sens, V. Harutyunyan, ambasadorul Armeniei la Moscova, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, iar acestuia i-au fost făcute remarci dure”, precizează Moscova.
Soldați americani pe teritoriul Armeniei
Mai mult, Armenia a anunţat miercuri că va găzdui săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, un demers care ar putea irita Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Ministerul armean al Apărării a declarat că scopul exerciţiului "Eagle Partner 2023", care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, este de a-şi pregăti forţele pentru a participa la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.
Ministerul nu a precizat cât de mult personal american şi armean va fi implicat în acest exerciţiu.
Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că vor participa 85 de soldaţi americani şi 175 de armeni. Pentagonul a precizat că americanii - inclusiv membri ai Gărzii Naţionale din Kansas, care are un parteneriat de formare de 20 de ani cu Armenia - vor fi înarmaţi cu puşti şi nu vor folosi armament greu.
În ciuda dimensiunii reduse a exerciţiului, Kremlinul a declarat că îl va urmări îndeaproape.