Kremlinul afirmă că nu are „dorința și nici intenția” să se amestece în afacerile interne ale Georgiei. UE și SUA, avertizate
În timp ce zeci de mii de georgieni au protestat pe străzile capitalei Tbilisi, Kremlinul cere Uniunii Europene şi Statelor Unite să înceteze să adreseze ultimatumuri Georgiei.
Kremlinul a cerut marţi ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să înceteze să mai transmită ultimatumuri Georgiei în privinţa controversatelor alegeri legislative care au avut loc sâmbătă, câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, care pledează pentru o apropiere de Rusia, informează EFE, citată de Agerpres.
"Acestea, desigur, sunt demonstraţii absolut respingătoare ce contrazic normele relaţiilor dintre state, iar ele trebuie să înceteze", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dmitri Peskov a acuzat UE şi SUA că "au prezentat literalmente ultimatumuri liderilor georgieni".
"La alegeri a câştigat cel căruia cetăţenii Georgiei i-au dat votul. Noi nu avem dreptul, nici dorinţa sau intenţia de a ne amesteca în afacerile interne ale Georgiei. Nu am făcut-o niciodată", a spus el.
Opoziţia din Georgia a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei că a orchestrat victoria partidului de guvernământ Visul Georgian la alegerile parlamentare.
UE, care a îngheţat negocierile de aderare cu Georgia din cauza apropierii guvernului de la Tbilisi de Moscova, a cerut autorităţilor georgiene să investigheze presupusele nereguli din procesul electoral.
„Ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul”
SUA au susţinut apelurile europene adresate guvernului georgian, pe care Washington l-a acuzat de "utilizarea abuzivă a resurselor publice, cumpărarea de voturi şi intimidarea alegătorilor".
Potrivit Departamentului de Stat, "aceasta a contribuit la crearea unor condiţii inegale şi a subminat încrederea publicului şi cea internaţională în corectitudinea rezultatelor".
În acelaşi timp, prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat marţi, la Tbilisi, că alegerile parlamentare din Georgia au fost "libere şi democratice".
Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunţat luni, la mitingul de protest convocat în faţa Parlamentului, că alegerile de sâmbătă au fost "furate" de Visul Georgian şi a promis revenirea ţării "pe calea europeană".
"Nu am pierdut alegerile, ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul", a declarat ea.
După anunţarea victoriei formaţiunii Visul Georgian, cele patru coaliţii de opoziţie care au intrat în forul legislativ au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor şi au anunţat că renunţă la mandatele obţinute.