Kremlinul acuză NATO: Lucrează 24 de ore din 24 pentru regimul de la Kiev. Asta creează condiții foarte ostile pentru noi
Decizia americanilor de a trimite Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune le dă speranțe ucrainenilor.
„Ce e mai rău abia acum urmează”, avertizează principalul responsabil în materie de securitate al președintelui Zelenski.
Potrivit Statului Major al Ucrainei, forțele rusești desfășoară operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă. Ar pregăti noi ofensive, în mai multe zone.
În tot acest timp, atacurile vin în serie pe frontul de est. Bombardamentele rușilor au făcut victime și azi-noapte, în Bahmut și Kramatorsk.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Se dau lupte crâncene pentru Bahmut, iar fiecare lovitură a rușilor sterge zilnic de pe fața pământului părți din acest oraș strategic, aflat în regiunea Donețk. Multe victime sunt din rândul civililor. În ciuda bombardamentelor constante, mulți refuză să plece.
Pe câmpul de luptă, soldații așteaptă ca pe-o gură de oxigen tancurile promise de Occident.
Boris Johnson pune presiune pe Occident
Între timp, fostul premier britanic Boris Johnson lansează un apel către liderii occidentali, pentru a suplimenta ajutoarele militare către Kiev, inclusiv cu mult-cerutele avioane de luptă.
Boris Johnson: „Vă implor acum să fiți raționali în ceea ce faceți cu toții și să le oferiți ucrainenilor instrumentele pentru a termina treaba. Dați-le sistemele de artilerie cu rază mare de acțiune, dați-le tancurile, dați-le avioanele, pentru că au un plan. Ei știu ce au de făcut”.
După ce guvernul israelian a dat de înțeles că nu va trimite sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome, lucrurile pare că au luat o întorsătură.
Reporter: Cum rămâne cu trimiterea către Ucraina a sistemului Iron Dome sau a altei tehnologii militare, pe care nu o mai folosiți?
Benjamin Netanyahu: Ei bine, cu siguranță luăm în considerare acest lucru. Pe de altă parte, Israelul a avut 250.000 de proiectile de artilerie de prepoziționare, retrase de SUA. Este decizia Statelor Unite, este în regulă. Dar SUA tocmai au luat o mare parte din muniția Israelului și au transferat-o Ucrainei. De asemenea, Israelul, să fiu sincer, acționează - în moduri pe care nu le voi enumera aici -, împotriva producției de arme a Iranului, arme care sunt folosite împotriva Ucrainei.
Kremlinul observă și acuză
Până acum, oficialii israelieni s-au abținut să adopte o poziție fermă în privința Ucrainei, grijulii să nu înfurie Rusia. Moscova controlează spațiul aerian al Siriei și, de obicei, închide ochii la operațiunile Ierusalimului împotriva Iranului.
Reacțiile Moscovei la declarațiile premierului israelian au venit imediat: „Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera aceste arme drept ţinte legitime”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe. La acestea se adaugă noi acuzații la adresa Occidentului și a NATO.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vedem întreaga infrastructură de informații a NATO, inclusiv avioane de recunoaștere și sateliți, lucrând 24 de ore din 24 în interesul regimului ucrainean. Astea creează condiții foarte ostile pentru noi, de care ne e imposibil să nu ținem seamă”.
China, acuzații grele la adresa SUA
Pe de altă parte, rușii au primit, marți, un sprijin neașteptat din partea Beijingului.
Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez: „Statele Unite au declanşat criza din Ucraina şi reprezinta principalul factor care o alimentează continuând să furnizeze arme grele şi de asalt Ucrainei. În loc să se gândească mai bine la propriile acțiuni, SUA au făcut să planeze îndoieli și acuzații nefondate asupra Chinei. Nu acceptam asemenea șantaj lipsit de orice temei și nu vom privi cu mâinile-ncrucișate cum SUA prejudiciază drepturile și interesele legitime al companiilor chineze”.
Cu temei sau la cacealma, rușii au plusat, anunțând că în primavară este așteptată o vizită a liderului chinez la Moscova.
Între timp, la Kiev au avut loc descinderi la câțiva miliardari, la sediul autorității fiscale și, potrivit unor surse din presa ucraineană, a fost demisă toată conducerea serviciului vămilor. A fost vizat și fostul ministru de Interne, Arsen Avakov.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Observ din reacția societății civile că oamenii susțin aceste acțiuni ale forțelor de ordine. Așa că se fac pași către justiție și se va face dreptate”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, NATO, kremlin, razboi in ucraina, Kiev,
Dată publicare:
02-02-2023 07:41