Israelul confirmă: ia în considerare să ajute Ucraina în război. Ar putea trimite sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome

×
Codul embed a fost copiat

Decizia Washingtonului de a trimite Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune aduce speranţe la Kiev.

„Ce e mai rău abia acum urmează”, avertizează principalul responsabil în materie de securitate al președintelui Zelenski.

Rusia se pregătește pentru „o maximă escaladare a conflictului", posibil "în două-trei săptămâni". Pe de altă parte, procurorii ucraineni au făcut două raiduri anticorupţie care i-au vizat pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de interne, Arsen Avakov.

Vineri, Kievul va găzdui un summit cu Uniunea Europeană, în cadrul evaluării candidaturii sale la blocul comunitar, pe care trebuie să-l convingă că îndeplineşte standardele necesare. 

Ucraina se pregătește pentru asalturi majore ale forțelor ruse, spune cel mai înalt oficial în materie de securitate al președintelui Zelenski.

Citește și
divizia de tancuri Kantemirovska a armatei ruse
Kievul anunță că Rusia se pregătește pentru "o maximă escaladare a conflictului". Când ar avea loc asaltul major al rușilor
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Ucraina: „Federația Rusă se pregătește pentru o maximă escaladare. Adună toate forțele posibile, fac exerciții de luptă și antrenamente militare”.

Secretarul Consiliului național pentru securitate NU exclude posibilitatea unor atacuri simultane ale inamicului, din nord, sud și est - așa cum a început invazia rusă pe 24 februarie anul trecut.

Vladimir Putin a aprobat ceea ce a numit "centre de pregătire militară" în Belarus. Credinciosul său aliat, președintele belarus Alexander Lukașenko, spune că țara sa este "deja pregătită" să ofere mai multă asistență Rusiei.

Alexander Lukașenko: „Dacă fratele nostru rus va avea nevoie de ajutor, cu siguranță îi vom oferi acel ajutor cât mai repede cu putință”.

Ofensiva Rusiei ar putea să coincidă cu împlinirea unui an de război.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Ucraina: „În mod tradițional, rușii încearcă să facă lucruri la anumite date. Nu excludem niciun scenariu în următoarele două, trei săptămâni. Sunt conștient că cele mai grele lupte abia urmează, în următoarele două, trei luni. Vor fi lunile hotărâtoare pentru cursul războiului”.

După îndelungi ezitări, guvernul israelian confirmă că ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, posibil sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome. Până acum, oficialii israelieni s-au abținut să adopte o poziție fermă în privința Ucrainei, grijulii să nu înfurie Rusia. Moscova controlează spațiul aerian al Siriei și de obicei, închide ochii la operațiunile Ierusalimului împotriva Iranului. Mai mult:

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Dacă mi-ar solicita medierea ambele tabere și, drept să spun, dacă mi-o cer americanii, pentru că, știți, nu e loc de mai mulți... bucătari lângă un cuptor. Dar am și eu destule pe cap și nu mă împing singur în față. Sunt de suficient de mult timp pe aici ca să știu că e nevoie de momentul și împrejurările potrivite. Dacă vor apărea, voi lua în considerare (o mediere între ruși și ucraineni)”.

Pe de altă parte, responsabilii de la Moscova și acuzațiile lor zilnice împotriva NATO au primit marți un sprijin neașteptat din partea Beijingului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vedem întreaga infrastructură de informații a NATO, inclusiv avioane de recunoaștere și sateliți, lucrând 24 de ore din 24 în interesul regimului ucrainean. Astea creează condiții foarte ostile pentru noi, de care ne e imposibil să nu ținem seama”.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez: „Statele Unite au declanşat criza din Ucraina şi reprezintă principalul factor care o alimentează continuand să furnizeze arme grele şi de asalt Ucrainei. În loc să se gaândească mai bine la propriile acțiuni, SUA au făcut să planeze indoieli și acuzații nefondate asupra Chinei. Nu acceptăm asemenea șantaj lipsit de orice temei și nu vom privi cu mâinile-ncrucișate cum SUA prejudiciază drepturile și interesele legitime al companiilor chineze”.

Cu temei sau la cacealma, rușii au plusat, anunțând că în primăvară este așteptată o vizită a liderului chinez la Moscova.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o
Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă". Când va avea loc marea ofensivă

Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă" a războiului din Ucraina, posibil chiar în următoarele săptămâni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu la Sky News.

Kievul anunță că Rusia se pregătește pentru
Kievul anunță că Rusia se pregătește pentru "o maximă escaladare a conflictului". Când ar avea loc asaltul major al rușilor

Rusia se pregătește pentru "o maximă escaladare a conflictului" din Ucraina, posibil "în două-trei săptămâni", spune principalul responsabil în materie de securitate al președintelui Zelenski.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.