KONY 2012. Criminalul pe care internetul vrea sa-l faca celebru, pentru a-l distruge
O noua campanie lansata pe internet coalizeaza lumea intreaga si impresioneaza prin prezentarea cauzei sale. "KONY 2012" este demersul unei organizatii care vrea sa opreasca macelul din Uganda.
"Cea mai puternica arma a ucigasului Joseph Kony este faptul ca lumea nu stie nimic despre el si ca pe nimeni nu intereseaza ce se intampla intr-o tara africana. Asa ca va propun sa-l facem celebru pe acest om. Sa ajunga la fel de faimos precum Rihanna, Oprah sau Bill Clinton. Doar asa il putem dobori si putem stopa crimele pe care le face", asa suna mesajul clipului de prezentare facut de organizatia Copiii invizibili.
Cine este Joseph Kony
Sub conducerea lui Kony, LRA actioneaza in nordul Ugandei, Republica Democrata Congo, Sudanul de Sud si Sudan.
Gruparea a rapit, torturat, violat si fortat aproximativ 66.000 de copii sa lupte pentru ideologia sa. Peste 2 milioane de oameni au fugit din calea trupelor LRA.
Drept urmare, in 2005, Kony a fost pus sub acuzare de Curtea Penala Internationala pentru crime impotriva umanitatii, insa nu a putut fi capturat si se afla inca in libertate. In acest moment este primul pe lista celor mai cautati oameni din lume.
Cine este organizatia Copiii invizibili
Este mai degraba un demers pornit, de unul singur, de catre activistul american crestin, Jason Russell. Acesta a ajuns in Uganda in timpul unor filmari si a aflat despre problema copiilor africani. Acolo l-a intalnit pe Jacob, al carui frate a fost decapitat de locotenentii lui Kony sub privirile sale. Tragedia prin care a trecut Jacob, precum si dramele tuturor copiilor din aceasta tara l-a facut pe Russell sa revina in SUA si sa ceara ajutorul tuturor, pentru a opri masacrul din Africa.La inceput nimeni nu a vrut sa-l asculte, iar politicienii pe care i-a abordat i-au spus ca daca problema nu este de importanta nationala sau mondiala, nu afecteaza interesele directe politice, de securitate sau financiare ale Statelor Unite, atunci nimeni nu-l va sustine.
Asa ca a infiintat "Invisible Children Inc.", iar contul de Facebook al organizatiei a adunat milioane de sustinatori in doar cateva luni. Automat, interesul americanilor a inceput sa creasca pentru acest subiect si pentru cauza sustinuta de Russell.
Cei care doresc sa se implice in campania KONY 2012, o pot face urmand trei etape prezentate la finalul documentarului de mai jos, care are peste 50 de milioane de vizualizari de la postare.
Vedete precum Rihanna, P Diddy sau campionul australian de cricket Shane Warne s-au numarat printre cei care au postat linkuri la acest film, care are o durata de 30 de minute.
Critici la adresa campaniei
Lista nemultumirilor legate de demersul organizatiei Invisible Children cuprinde motive care incep de la administrarea donatiilor si ajung pana in ideologia grupului.
Chris Blatman, profesor in stiinte politice la Yale, are trei lucruri de reprosat organizatiei: faptul ca accentueaza si lauda personalitatea realizatorilor filmului; transmit o atitudine de superioritate a albilor in fata celor de culoare, care trebuie salvati; consuma resurse care ar putea fi alocate "actiunilor militante inteligente".
Potrivit bilantului financiar facut public de organizatie, doar 32% din bani au fost investiti in servicii directe. Cea mai mare parte din cei 8.676.614 de dolari cheltuiti anul trecut au reprezentat cheltuieli cu salariile, cu transportul si calatoriile, precum si cheltuieli pentru productiile video. Un raspuns oferit de un reprezentant al IC arata insa ca totalul cheltuielilor administrative ale organizatiei nu au depasit decat cu putin un procent de 16%.
Intr-un raspuns care a fost postat pe blogul propriu, Invisible Organization afirma ca a primit sute de mii de mesaje de sustinere pentru arestarea lui Kony, insa sustine de asemenea ca filmul a dat nastere la zvonuri false sau nesustinute despre activitatea sa.
Desi Armata de Rezistenta a lui Kony este considerata slabita, multi dintre comandantii sai fiind ucisi in ultimii ani, Kony a reusit sa scape de arestare si nimeni nu l-a mai vazut in public din 2006. In octombrie 2011, Barack Obama a anuntat ca a trimis 100 de soldati in Uganda ca sa ajute la conflictul cu Kony.