Un film care cere arestarea unui criminal din Uganda devine viral pe Youtube: 15 mil. vizualizari

Dată publicare: 08-03-2012 11:24
Dată actualizare: 17-08-2012 06:56


Joseph Kony

Un film care atrage atentia asupra faptelor comise de criminalul de razboi Joseph Kony, difuzat online, a devenit "senzatie" pe internet. Clipul a atras peste 15 milioane de oameni pe Youtube in numai 3 zile de la postarea sa.

Ce-i drept, filmul a fost promovat intens pe Twitter, unde vedete precum Rihanna, P Diddy si campionul australian de cricket Shane Warne s-au numarat printre cei care au postat linkuri la acest film, care are o durata de 30 de minute.

Productia se numeste Kony 2012 si a fost incarcata pe Youtube de Invisible Children, o organizatie americana non-profit cu sediul in San Diego, California, dar care are birouri si in nordul Ugandei - acolo unde Armata de Rezistenta a Lordului Kony poarta un razboi de mai bine de doua decade. Kony a pornit o lupta impotriva guvernului Ugandei la sfarsitul anilor 1980 si a fost acuzat ca a rapit si a fortat copii sa se inscrie in armata sa. Aceste acuzatii au dus la condamnarea sa de catre Curtea Internationala de Justitie in 2005.

Filmul se deschide cu o propozitie: "Nimic nu este mai puternic ca gandurile cuiva caruia i-a sosit ceasul." Acest film condamna folosirea copiilor-soldati in conflictele armate. Chiar daca 802.562 de persoane au spus ca le plac acest video, 23.483 au sustinut contrariul. Oricum, cert este ca succesul acestui film a atras atentia asupra organizatiei Invisible Children.

Grupul a fost acuzat ca cheltuie sume mari de bani pe care le primeste din donatii pentru salariile staff-ului si a realizatorilor de fime. De altfel, o organizatie care supravegheaza activitatile caritabile, Navigator, a acordat numai 3 stele din maximul de 5 pentru transparenta in ceea ce priveste fondurile folosite, scriu cei de la Al Jazeera.

Intr-un raspuns care a fost postat pe blogul propriu, Invisible Organization afirma ca a primit sute de mii de mesaje de sustinere pentru arestarea lui Kony, insa sustine de asemenea ca filmul a dat nastere la zvonuri false sau nesustinute despre activitatea sa.

Desi Armata de Rezistenta a lui Kony este considerata slabita, multi dintre comandantii sai fiind ucisi in ultimii ani, Kony a reusit sa scape de arestare si nimeni nu l-a mai vazut in public din 2006. In octombrie 2011, Barack Obama a anuntat ca a trimis 100 de soldati in Uganda ca sa ajute la conflictul cu Kony.

Sursa: Al Jazeera


VIDEO PROTVPLUS.RO