Kievul primește, Moscova cerșește. Ucraina, „înarmată” cu un nou miliard de dolari, iar Rusia râvnește la armele aliaților
Șeful diplomației americane este la Kiev pentru a obține o evaluare directă de la președintele Zelenski și de la responsabilii militari despre contraofensiva ucraineană.
"Vrem să vedem și să auzim concret cum intenţionează ei să procedeze pe front, în următoarele săptămâni", a declarat un oficial american, citat de Reuters.
În acest timp, Washingtonul se teme că prinde contur o nouă „axă a răului”, cu Moscova, care cerșește arme de la nord-coreeni.
Secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit, vineri dimineață, la Kiev, într-o vizită-surpriză. A venit cu trenul din Polonia.
Principalul subiect de discuție l-a reprezentat ofensiva ucraineană, care se întețește cu fiecare zi. Iar șeful diplomației a venit cu buzunarele pline. A anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de dolari.
Vizita lui Blinken intervine la două zile după ce Zelenski l-a înlocuit pe ministrul Apărării, pe fondul mai multor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile militare.
Primul interlocutor al lui Anthony Blinken a fost însă Patron, câinele de detectare, medaliat încă de anul trecut de Volodimir Zelenski pentru merite militare deosebite.
Kievul, progrese semnificative pe front
Între timp, după repetate dezmințiri, rușii admit în sfârșit că au pierdut localitatea Robotîne din regiunea Zaporojie, așa cum au anunțat Ucrainainca din 28 august.
Responsabilul instalat de Moscova în Zaporojie a declarat că armata rusă s-ar fi retras, cum altfel, din motive tactice.
În ultimele zile, Kievul a anunțat progrese semnificative pe teren. A străpuns prima linie de fortificații a Rusiei în mai multe locuri de pe linia frontului sudic.
Și, potrivit unor surse americane, ucrainenii au ucis într-o singură zi, lângă Staromaiorske, aproape 50 de militari ruși bine pregătiți, împiedicând redistribuirea acestora într-o zonă-cheie a frontului. Comandantul acestora a abandonat cadavrele.
De altfel, rușii sunt atât de afectați de atacurile ucrainene cu drone încât au ajuns să-și acopere avioanele de luptă cu anvelope de mașină, după cum arată imagini surprinse din satelit pe bază aeriană Engels.
Experții citați de CNN spun că ar fi o încercare rudimentară pentru a ascunde mai bine avioanele pe timp de noapte. Însă bombardierele strategice Tupolev 95 rămân sunt detectate oricum camerele cu infraroșu.
Rusia stă la mâna lui Kim Jong-Un
În altă ordine de idei, americanii anunță că un avion plecat de la Phenian ar fi dus în Rusia, încă din august, echipamente militare, inclusiv uzate.
David Sanger, analist NY Times: „O putere importantă (Rusia) depinde acum de el (de Kim Jong-Un), asta nu s-a mai întâmplat de mult. În plus, (Coreea de Nord) câștigă posibilitatea de a primi mai mult petrol. În momentul de față, Kim Jong-Un își testează rachetele balistice, în special pe cele cu rază lungă de acțiune, care au asemănări de design cu cele rusești. Poate primi ajutor important (de la ruși) și în această chestiune”.
Doo Jin-ho, analist: „Rusia și Coreea de Nord au ceva în comun: interoperabilitatea armelor convenționale. De pildă, muniția de artilerie nord-coreeană de 152 de mm și muniția de 122 de mm pentru lansatoarele multiple de rachete pot fi folosite fără probleme pe armele rusești”.
Casa Albă a avertizat Phenianul ca livrarea de arme către Rusiei va avea consecințe serioase.