Kievul crede că rușii ar putea înscena un „accident” la centrala nucleară Zaporojie: „Acolo este o catastrofă”
Ofensiva forțelor Kievului pentru recucerirea teritoriilor ocupate din sudul și estul Ucrainei va fi dificilă și foarte sângeroasă. Așa spune generalul cu cel mai înalt rang din armata americană.
„Ucrainenii avansează lent, poate 500 sau 1.000 de metri într-o zi. Dar așa este războiul în realitate. În războiul real oamenii mor”, a mai spus generalul american.
Pe de altă parte, președintele Zelenski a vorbit despre o amenințare majoră la centrala nucleară de la Zaporojie aflată, sub ocupație rusească.
Forțele ucrainene avansează în estul și sudul țării, lent, uneori doar cateva sute de metri pe zi - arată analiștii americani. Pentru că lipsesc resurse esențiale - în special avioane moderne care să asigure sprijin aerian - susține și președintele Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În primul rând, despre înțelegerea planurilor și a programului pentru F-16, am aceleași întrebări pe care mi le-ați adresat chiar acum. Aceleași întrebări pentru dragii noștri parteneri. Dacă s-au înțeles, când poate Ucraina primi avioanele F-16? Am convenit și am insistat să avem o coaliție de țări partenere care sunt gata să înceapă antrenarea piloților ucraineni. Doar că, până acum, nu avem un orar clar stabilit pentru misiunile de antrenament”.
Temeri pentru situația de la Zaporojie
Între timp, ucrainenii se descurcă destul de bine cu mijloacele pe care le au și încearcă să nu le irosească. În aceste imagini, vedem cum soldați ucraineni folosesc un vehicul blindat german pentru a recupera alte blindate, avariate, între care se află și două Bradley americane.
Posibilitatea ca trupele rusești să însceneze un "accident" la Centrala Nucleară Zaporojie este redusă, estimează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Totuși posibilitatea nu poate fi exclusă.
Potrivit serviciilor de informații ucrainene, personalul rusesc rămas la centrala Zaporojie a fost instruit să dea vina pe Ucraina în eventualitatea oricăror situații de urgență.
Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina: „Tot ceea ce se întâmplă acolo este o catastrofă. Rușii au pregătit terenul pentru o catastrofă artificială, creată de om. Au început să retragă personalul de la Rosatom și le-au spus în mod deschis angajaților care rămân că nu au motive de îngrijorare, că dacă s-ar întâmpla ceva, atunci ar fi exclusiv vina Ucrainei”.
Pe de altă parte, Aleksandr Lukașenko spune că este sigur că armele nucleare tactice rusești, mutate în Belarus, nu vor fi folosite: „Am vorbit deja despre asta. A fost cea mai puternică inițiativă a mea (de a păstra armele nucleare rusești în Belarus). Și, pe măsură ce progresăm, devenim din ce în ce mai convinși că acestea (armele nucleare) trebuie să fie staționate aici, în Belarus, pentru că sunt într-un loc sigur. Sunt sigur că nu va trebui să le folosim niciodată, cât timp se află la noi. Și niciun inamic nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru”.
Lukașenko a acuzat în mod repetat țările occidentale că încearcă să distrugă Belarusul și pretinde că armele nucleare ar descuraja potențialii agresori.
În altă ordine de idei, potrivit Washington Post, șeful CIA, William Burns, a făcut recent o vizită la Kiev, unde a avut discuții cu președintele Zelenski și cu oficiali ai serviciilor secrete ucrainene. Planul Ucrainei este de a-și recupera teritoriile ocupate până la finalul anului. Iar apoi, ar fi dispusă să înceapă negocierile de încetare a focului - i-au spus oficialii de la Kiev, șefului CIA, potrivit publicației americane.