Kiev Post: Zelenski ar fi renunțat la unele condiții pentru a se așeza la masa negocierilor cu Moscova
Chiar dacă nici Washingtonul, nici Kievul nu confirmă presiuni asupra lui Volodimir Zelenski, publicația Kiev Post anunță că președintele ucrainean ar fi renunțat la unele dintre condițiile formulate, pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Moscova.
Îndemnurile blânde ar fi fost exprimate vinerea trecută, cu ocazia vizitei la Kiev a lui Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe. Principala concesie a lui Zelenski este să nu mai condiționeze tratativele de pace de înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „Pentru noi, viața și sănătatea militarilor ruși este întotdeauna o prioritate”.
Chiar așa, ministrul rus al Apărării și-a permis să pară îngrijorat în legătură cu soldații Moscovei ca să justifice decizia retragerii din Herson.
Herson, oraș strategic către Crimeea și prima și singura capitală regională, capturată de Rusia în toată invazia. Soldații Moscovei se retrag peste râul Nipru, pe malul estic, pe partea lor, cum ar veni, și nimeni de la Moscova nu dă nicio explicație, anunțând doar că e un lucru demn de toată laudă. La rândul lor, ucrainenii, în mod ciudat, nu par foarte entuziasmați de această retragere, pe care unii comentatori vestici s-au grăbit s-o califice ca fiind cea mai rușinoasă repliere militară, de după căderea URSS. Și-atunci ce se întâmplă de fapt? De ce pleacă rușii, de ce nu jubilează ucrainenii? Ultimii par să se teamă să nu fie o cacealma, menită să le atragă soldații pe urma rușilor, pe malul stâng al Niprului și să fie măcelăriți de trupele Moscovei, cu poziții întărite. Militarii occidentali cred că mai degrabă Rusia folosește Niprul pe post de frontieră naturală, ca să-și întărească pozițiile și să mai mute trupe și-n Donețk, unde luptele nu merg bine deloc pentru armata lui Putin.
Richard Dannatt, fostul șef al Armatei Britanice: „Dacă aș fi comandantul suprem al armatei ucrainene, aș fi foarte precaut. Mi-aș pune serviciile de informații și de recunoaștere în mare alertă ca să afle ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Este probabil un moment determinant al războiului!”
Iar liderul de la Kiev chiar asta face.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trebuie să ne reținem emoțiile, mereu, în timpul războiului. Nu voi alimenta dușmanul cu toate detaliile operațiunilor noastre militare. Dușmanul nu ne face cadouri. Ne mișcăm cu foarte mare precauție, fără să ne asumăm riscuri care nu sunt necesare, în scopul eliberării întregului nostru teritoriu și pentru a avea pierderi cât mai reduse”.
În schimb, Vladimir Putin pare să se fi distanțat de anunțarea deciziei de retragere, după cum observa și jurnalistii.
Steve Rosenberg, BBC: „Ministrul apărării Șoigu, generalul rus Surovikin... Șoigu, Surovikin... Surovikin din nou. Dar unde este Comandantul suprem, Vladimir Putin? Da, iată-l aici, vorbind despre "reducerea amenințării sărăciei asupra familiilor din Rusia"...ori felicitându-i pe polițiști pentru că mențin ordinea în teritoriile ocupate!”
Alex Rossi, Sky News: „Războiul aici, în sud, trebuie purtat în câmp deschis. Este absolut mortal să ajungi în bătaia artileriei inamice. Această echipă tocmai a primit coordonatele de la unitatea de recunoaștere cu drone și trage acum cu rachete asupra pozițiilor rusești”.
Pe de altă parte, la Kiev și în capitalele occidentale, reacțiile sunt prudente, chiar suspicioase.
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: „Suntem la curent cu anunțul, dar vom aștepta să vedem ce se întâmplă cu adevărat pe teren”.
Richard Dannatt, fostul șef al Armatei Britanice: „Poate fi o viclenie menită să-i încurajeze pe ucraineni să avanseze atât de mult încât rușii să poată lansa o contra-ofensivă inclusiv, Doamne ferește!, cu o armă nucleară tactică în teren deschis lângă Herson. Rușii sunt maeștri în "maskirovka", adică înșelaciune, diversiune, camuflaj”.
Pe de altă parte, se tot aud apeluri în favoarea diplomației.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Suntem încă deschiși pentru negocieri (cu Ucraina). Nu le-am respins niciodată. Bineînțeles, suntem gata să participăm la ele ținând cont de circumstanțele actuale”.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Decizia Rusiei privind retragerea din Herson este una importantă și pozitivă. Speranța noastră este să reușim în eforturile noastre de mediere”.
Reporter: Mai devreme ați spus că rămâne de văzut dacă guvernul ucrainean este pregătit de un compromis cu Rusia. Sugerați prin cuvantul "compromis" că e loc de compromisuri teritoriale?
Joe Biden, președintele SUA: Nu, nu asta am spus. Totul depinde de ucraineni!
Reporter: Atunci la ce va gândeați?
Joe Biden, președintele SUA: La nimic anume. Contextul era urmatorul: "Dacă rușii se retrag într-adevăr din ... Fallujah...vreau să spun din Herson. Și am estimat că acum ambele tabere își vor obloji rănile și vor decide ce fac peste iarnă și dacă sunt ori nu sunt dispuse la un compromis". Nu știu ce vor face. Ce știu e că nu le vom spune noi ucrainenilor ce să facă.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „La un moment dat, cel mai probabil și acest război se va sfârși la masa negocierilor. Dar ce poate obține Ucraina în negocieri depinde de poziția ei pe câmpul de luptă!”
Pe de altă parte, și generalul Milley a insistat pe oportunitatea negocierilor.
"Trebuie să existe o recunoaştere reciprocă a faptului că victoria militară probabil nu poate fi obţinută, în sensul propriu al cuvântului, prin mijloace militare. Prin urmare, trebuie să ne uităm la alte mijloace. Există o fereastră de oportunitate pentru negociere", a subliniat generalul Milley.