Jurnalul unei adolescente evreice ucisă de naziști, făcut public la 76 de ani de la moartea ei. ”Vreau să trăiesc”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 10 Noiembrie 2018 09:58
Categorie: Stiri externe
Renia Spiegel

Jurnalul unei evreice de origine poloneză, care a fost persecutată atât de sovietici, cât și de naziști, înainte de a fi împușcată într-un ghetou la doar câteva zile după ce a împlinit 18 ani, a fost publicat pentru prima dată în limba engleză.

Renia Spiegel a început să scrie în jurnal începând cu anul 1939, atunci când avea 15 ani, cu puțin înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și a continuat să scrie până când a fost executată, în 1942.

Jurnalul, care a fost comparat cu cel al Annei Frank, surprinde experiențele unui adolescent obișnuit, cum ar fi certuri cu prietenii, primul sărut, dar și teribilul război și violențele antisemite.

Într-o notă scrisă pe data de 7 iunie 1942, cu doar doă luni înainte de a muri, Renia scria: ”Oriunde mă uit există vărsare de sânge. Asemenea pogromuri teribile. Există crimă, crimă. Dumnezeule Atotputernic, pentru a unsprezecea oară mă umilesc în fața ta, ajută-ne, salvează-ne! Doamne Dumnezeule, să trăim, te implor, vreau să trăiesc! Am experimentat atât de puțină viață. Nu vreau să mor. Mă tem de moarte. Totul este atât de prost, mic, atât de neimportant, atât de mic. Astăzi mă îngrijorez că sunt urâtă, mâine s-ar putea să mă opresc pentru totdeauna”.

Renia Spiegel

Jurnalul a fost publicat în întregime de editura americană St Martin's Press și segmente ale acestuia au apărut în revista Smithsonian.

În el, Renia povestește despre cum a petrecut cea mai mare parte a războiului în Przemyśl, în sudul Poloniei, departe de mama și sora ei, care se aflau la Varșovia. Când războiul a izbucnit în septembrie 1939, Renia și bunicii ei se aflau sub ocupație sovietică, separați de mama ei care se afla sub comanda naziștilor.

În lunile următoare, ea povestește ororile ocupației sovietice, pe măsură ce evreii erau împușcați și împachetați în trenuri, în mijlocul nopții, pentru a fi duși în lagărele de muncă din Rusia, unde mulți au murit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO