“100 de ani în 100 de zile”. 1959: Statul comunist începe confiscarea și naționalizarea imobilelor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 07:49
Categorie: 100 de ani de Romania

Campania Știrilor ProTv "O sută de ani în o sută de zile" continua cu anul 1959. Statul comunist naționalizează imobilele foștilor industriași și îi condamnă pe scriitorii și politicienii bănuiți că se împotrivesc sistemului.

Este anul în care călugării sunt scoși din mănăstiri și puși la muncă în societate. Iar statul primește bani și animale pentru a le permite evreilor să plece din România.

"Chiaburii. Zi de zi sunt dezvaluite faptele lor ticaloase. Scot masinile din munca. Distrug si saboteaza. Din fundul hambarelor sunt scoase mii de kilograme de grâu dosit. Astfel incearca chiaburii sa fure painea poporului."

1959 - Statul comunist incepe confiscarea si nationalizarea imobilelor care au aparținut foștilor industriași, bancheri, comercianti sau mari proprietari de terenuri.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Continua colectivizarea in ritm alert. La sfarsitul anului, 67% din terenul arabil apartinea cooperativelor. O buna parte din productie pleaca in Uniunea Sovietica in baza datoriilor pe care romanii erau obligati sa le plateasca rusilor.

"Culesul, a spus tovarasul Stalin, este o treaba de sezon. Si lui nu-i place sa astepte. Ai cules la timp, ai castigat. Ai intarziat culesul, ai pierdut."

Totul se desfasoara sub atenta supraveghere a prietenilor din rasarit.

"Zi de mare bucurie. Gospodaria colectiva din Calarasii Vechi primeste vizita inaintatilor soli ai agriculturii sovietice. Presedintele da grai dragostei firbinti care stapaneste inima tuturor colectivistilor. Oaspetii cutreiera hotarul gospodariei impartasind colectivistilor bogata lor experienta."

1959 este anul in care se organizeaza mai multe procese in care sunt condamanti pe banda scriitori, fosti politicieni si romani care au opus rezistenta regimului comunist.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI.

Printre ei se numara si Constantin Noica, condamnat pentru ca "a organizat sedinte in cadrul carora a atras oameni de cultura pentru a purta discutii dusmanoase si s-au pregatit in vederea rasturnarii prin violenta a regimului democracratic din Republica Populara Romana."

Noica este condamnat la 25 de ani de munca silnica. In luna octombrie, comunistii alunga din manastiri mii de calugari.

Decretul 410 al Marii Adunari Nationale prevede ca pot fi admiși în monahism bărbați la vârsta de 55 ani și femei la 50 de ani „dacă renunță la salariu sau la pensia de la stat, dacă nu sunt căsătoriți și dacă nu au obligații pe baza Codului familiei".

Călugării care nu erau ajunși la această vârstă sunt scosi din mânăstire. Printre ei se numara si calugarul Arsenie Boca.

Satatul roman este platitit de Israel pentru a le permite evreilor sa plece. Sumele variaza intre 4 si 6 mii de dolari pentru o persoana. Pana la moartea lui Gheorghiu Dej, in 1965, peste o suta de mii de evrei parasesc Romania, iar statul primeste bani si animale in schimbul lor.

In lume, Uniunea Sovietica lanseaza prima sonda spatiala spre luna. Este mesajul comunismului triumfator:

"2 ianuarie 1959, data capitala in istoria omului care a rupt gravitatia trimitand in spatiu solia geniului sau."

In Romania, despre eveniment vorbeste profesorul universitar Paul Ioanid: "Lansarea sovietica a uimit lumea".

Acelasi Ionid, cateva luni mai tarziu, in vara lui 59, conduce cel mai rasunator jaf din istoria Romaniei comuniste. Banda lui Ionid, 5 barbati si o femeie, jefuiesc o masina a Bancii Nationale si fura un milion sapte sute de mii de lei. Echivalentul unui milion de dolari in banii de azi.

Cei sase sunt arestati cateva saptamani mai tarziu. Barbatii sunt executati, iar femeia este condamnata la inchisoare pe viata.

”100 de ani în 100 de zile”. 1958: Uniunea Sovietică îşi retrage trupele din România
”100 de ani în 100 de zile”. 1957 - Anul în care Nicolae Ceaușescu este la un pas de moarte
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33