Jurnalistul saudit ar fi fost decapitat. Mesajul asasinilor, potrivit unor înregistrări citate de turci

×
Codul embed a fost copiat

Presa americană publică detalii înfiorătoare despre cazul jurnalistului saudit, dispărut după ce a intrat în clădirea consulatului ţării sale din Istanbul.

Se pare că cel puţin 11 dintre cei 15 suspecţi care ar putea fi responsabili în acest caz au legături cu serviciile secrete saudite, iar unul este chiar apropiat al prinţului moştenitor saudit. Miercuri, publicația turcă Yeni Safak a scris că Khashoggi a fost ”decapitat".

În acest timp, preşedintele american Donald Trump, presat să condamne ferm posibila crimă, apără regimul de la Riad, despre care spune că este socotit vinovat în absenţa unor dovezi.

Ziarul New York Times susţine că vinovaţii de dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, văzut ultima oară în timp ce intra în consulatul saudit din Istanbul, ar avea legătură cu serviciile de securitate de la Riad.

Citește și
trump - Mohammed bin Salman Al Saud
Donald Trump îndulcește tonul față de prințul Mohammed bin Salman în cazul Khashoggi
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Ba chiar unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte din grupul de suspect, se afla în anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Potrivit cotidianului american, este vorba despre un bărbat are l-a însoţit pe prinţul moştenitor în timpul deplasărilor acestuia în SUA, în martie 2018, şi la Madrid şi Paris, în aprilie 2018.

Mohammed bin Salman, prescurtat "MBS", şi tatăl său, regele Salman, au negat că ar avea informaţii despre soarta jurnalistului saudit, care s-a stabilit în Statele Unite anul trecut.

În fata jurnaliştilor de la Associated Press, preşedintele american Donald Trump a susţinut că oficialii saudititi sunt deocamdată acuzaţi pe nedrept în acest caz.

Julie Pace, şefa biroului AP Washington: ”Preşedinţele a făcut o comparaţie între presiunea care se exercita asupra Arabiei Saudite şi ce s-a întâmplat cu judecătorul nominalizat de el pentru Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, spunând că este din nou o judecată pripită, că din nou cineva este socotit vinovat înainte să fie dovedit nevinovat. El a făcut singur aceasta comparaţie, a asociat aceste două cazuri şi este cea mai îndrăzneaţă declaraţie prin care preşedintele adoptă argumentele saudiţilor.”

Declaraţiile preşedintelui nu sunt deloc întâmplătoare şi au în spate puternice interese financiare, după cum se grăbesc să sublinieze jurnaliştii americani.

Donald Trump: ”Arabia Saudită şi cu mine ne înţelegem de minune... Îmi cumpără apartamentele, cheltuiesc 40-50 de milioane, ar trebui să îi displac? Îi plac chiar foarte mult!”

Un exemplu mai recent este legat de hotelul Trump din Manhattan, ale cărui încasări au sporit substanţial după o vizită a delegaţiei saudite, conduse de prinţul moştenitor, la începutul anului. Faptul că preşedintele nu şi-a publicat documentele legate de situaţia să financiară, face imposibilă de ştiut anvergura legăturilor sale cu Arabia Saudită.

Jonathan O'Connell, The Washington Post: ”Acum, întrebarea importantă este dacă aceste legături de afaceri sunt o motivaţie pentru deciziile preşedintelui, legate de felul cum va acţiona mai departe.”

Până una-alta, Trump l-a trimis la Riad pe secretarul sau de stat, Mike Pompeo. Acesta a declarat că Arabia Saudită s-a angajat să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că nimeni nu va fi exceptat de la anchetă.

Publicația turcă Yeni Safak: Khashoggi a fost torturat înainte de a fi "decapitat"

Jamal Khashoggi a fost torturat înainte de a fi "decapitat" în clădirea consulatului ţării sale la Istanbul, a scris miercuri cotidianul turc Yeni Safak, care susţine că a avut acces la o înregistrare sonoră a faptelor.

Editorialist critic la adresa Riadului, Khashoggi s-a deplasat la consulat în data de 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale. De atunci, el nu a mai fost văzut.

Susţinând că a avut acces la înregistrări sonore ale faptelor, Yeni Safak explică faptul că Jamal Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu şi că agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Apoi, el a fost "decapitat", potrivit cotidianul proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Oficiali turci au acuzat Riadul că l-au asasinat pe jurnalist prin intermediul unei echipe special trimise la faţa locului, însă autorităţile saudite au dezminţit acest lucru.

Unele mass-media, printre care Washington Post pentru care scria Khashoggi, au informat înainte de aceasta cu privire la existenţa unor înregistrări audio şi video care demonstrează că jurnalistul a fost "interogat, torturat şi apoi ucis" în clădirea consulatului, înainte ca trupul său să fie dezmembrat.  Însă este pentru prima dată când un cotidian turc susţine că a avut acces la astfel de înregistrări.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit pe aceste înregistrări, spunând "faceţi aceasta afară, îmi veţi crea probleme". La aceasta, un individ neidentificat îi răspunde "dacă vrei să trăieşti când te întorci în Arabia Saudită, taci din gură". Al-Otaibi a părăsit Istanbulul marţi.

Presa americană a scris că Arabia Saudită, a cărei imagine a avut puternic de suferit după acest caz, ar intenţiona să recunoască moartea jurnalistului care ar fi intervenit în timpul unui interogatoriu ce s-a încheiat prost.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Cazul jurnalistului dispărut: Apropiaţi ai prinţului moştenitor saudit, printre suspecţi
Cazul jurnalistului dispărut: Apropiaţi ai prinţului moştenitor saudit, printre suspecţi

Unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul face parte din anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, informează NY Times.

Donald Trump îndulcește tonul față de prințul Mohammed bin Salman în cazul Khashoggi
Donald Trump îndulcește tonul față de prințul Mohammed bin Salman în cazul Khashoggi

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, i-a spus lui Donald Trump că este în desfăşurare o investigaţie privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, editorialist la publicaţia The Washington Post, iar răspunsurile vor veni curând.

Surse: Arabia Saudită se pregătește să recunoască uciderea jurnalistului Khashoggi
Surse: Arabia Saudită se pregătește să recunoască uciderea jurnalistului Khashoggi

Posibilă răsturnare de situaţie în cazul jurnalistului saudit dispărut în consulatul de la Istanbul.

Cazul jurnalistului Khashoggi. Arabia Saudită amenință SUA cu represalii
Cazul jurnalistului Khashoggi. Arabia Saudită amenință SUA cu represalii

Arabia Saudită a ameninţat duminică SUA cu represalii dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Turcia acuză Arabia Saudită că nu cooperează în ancheta privind dispariţia jurnalistului
Turcia acuză Arabia Saudită că nu cooperează în ancheta privind dispariţia jurnalistului

Arabia Saudită încă nu cooperează în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul din Istanbul şi trebuie să le permită anchetatorilor turci să intre în clădire.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.