John Bolton, consilier al lui Donald Trump, discuţii cu Vladimir Putin despre retragerea din tratat
John Bolton, consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate, a discutat marți, la Kremlin, cu Vladimir Putin, despre intenţia Statelor Unite de a se retrage din ''Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare''.
Convins că Moscova a încălcat înţelegerea, preşedintele american a declarat că Washingtonul își va spori arsenalul. Moscova a recunoscut că documentul are "puncte slabe", însă a calificat drept periculoasă intenţia administraţiei americane.
Exasperat de modul în care ruşii îşi consolidează arsenalul militar, Trump a decis să retragă Statele Unite din ''Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare'', semnat în 1987.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Până când oamenilor le va veni mintea la cap, noi ne vom consolida arsenalul nuclear. Rusia nu a aderat cu adevărat la acord. Ne vom spori şi noi arsenalul, iar când celorlalţi le va veni mintea la cap, atunci vom fi deștepți și ne vom opri”, a transmis Donald Trump.
Acordul semnat în 1987 de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov i-a silit pe americani şi pe sovietici să elimine rachetele de croazieră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de km.
Însă anul trecut, americanii au acuzat Rusia că încalcă Tratatul prin testarea şi desfăşurarea în secret a unor rachete cu raza medie, care pot atinge Europa.
Kremlinul neagă acuzaţiile, dar racheta respectivă - 9M729, a cărei raza de acţiune depăşeşte limita convenita de 500 de km, dă armatei ruse un avantaj major.
Şi este doar una dintre provocările Moscovei. La începutul anului, Putin s-a lăudat public cu dezvoltarea altor arme avansate: de la un sistem ICBM supersonic, capabil să atingă teritorul american, până la o rachetă cu propulsie nucleară şi raza nelimitată ori o dronă subacvatică, având focoasa nucleară.
Experţii sunt de acord că Trump era obligat să reacţioneze, chiar dacă asta pune sub semnul întrebării ceea ce chiar el consideră o bună relaţie personală cu Vladimir Putin.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: john bolton, donald trump, vladimir putin, rachete,
Dată publicare:
23-10-2018 13:19