John Bolton, consilier al lui Donald Trump, discuţii cu Vladimir Putin despre retragerea din tratat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 13:19
Categorie: Stiri externe

John Bolton, consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate, a discutat marți, la Kremlin, cu Vladimir Putin, despre intenţia Statelor Unite de a se retrage din ''Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare''.

Convins că Moscova a încălcat înţelegerea, preşedintele american a declarat că Washingtonul își va spori arsenalul. Moscova a recunoscut că documentul are "puncte slabe", însă a calificat drept periculoasă intenţia administraţiei americane.

Exasperat de modul în care ruşii îşi consolidează arsenalul militar, Trump a decis să retragă Statele Unite din ''Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare'', semnat în 1987.

”Până când oamenilor le va veni mintea la cap, noi ne vom consolida arsenalul nuclear. Rusia nu a aderat cu adevărat la acord. Ne vom spori şi noi arsenalul, iar când celorlalţi le va veni mintea la cap, atunci vom fi deștepți și ne vom opri”, a transmis Donald Trump.

Acordul semnat în 1987 de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov i-a silit pe americani şi pe sovietici să elimine rachetele de croazieră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de km.

Însă anul trecut, americanii au acuzat Rusia că încalcă Tratatul prin testarea şi desfăşurarea în secret a unor rachete cu raza medie, care pot atinge Europa.

Kremlinul neagă acuzaţiile, dar racheta respectivă - 9M729, a cărei raza de acţiune depăşeşte limita convenita de 500 de km, dă armatei ruse un avantaj major.

Şi este doar una dintre provocările Moscovei. La începutul anului, Putin s-a lăudat public cu dezvoltarea altor arme avansate: de la un sistem ICBM supersonic, capabil să atingă teritorul american, până la o rachetă cu propulsie nucleară şi raza nelimitată ori o dronă subacvatică, având focoasa nucleară.

Experţii sunt de acord că Trump era obligat să reacţioneze, chiar dacă asta pune sub semnul întrebării ceea ce chiar el consideră o bună relaţie personală cu Vladimir Putin.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO