Joe Biden, prima reacție după prăbușirea podului din Baltimore: „Toate datele arată că a fost un accident”
Președintele american, Joe Biden, a declarat marți, în urma prăbușirii podului din Baltimore, că guvernul federal ar trebui să plătească integral reconstrucția podului Francis Scott Key.
„Vom reconstrui acel pod împreună. Până acum, toate datele arată că a fost un accident. Nu avem nicio dovadă și niciun motiv că a fost un act intenționat. Personalul de la bordul navei a pierdut controlul asupra cargobotului. Autoritățile locale nu au reușit să închidă din păcate podul înainte ca nava să intre în acel pod”, a precizat Joe Biden.
„Oameni din Baltimore, vreau să spun că suntem alături de voi”, a mai spus președintele potrivit CBS News.
Autoritățile federale au declarat marți că accidentul nu ar fi fost provocat intenționat, adăugând că nu există dovezi ca acesta să fi fost legat de terorism.
Cum s-a produs tragedia din Baltimore
Imagini memorabile cu prăbușirea unui pod emblematic din orașul american Baltimore au făcut turul televiziunilor din întreaga lume. Structura cu o lungime de peste 2 km și jumătate s-a năruit în apele unui rău după ce a fost lovită de un vas-cargo abia plecat din port.
Scafandrii pazei de coastă au scos două persoane din apă, dar alți 6 oameni sunt de negăsit. Bilanțul ar fi putut fi însă mult mai dramatic dacă echipajul nu apuca să alerteze că are probleme cu propulsia.
Autoritățile au oprit traficul, însă pe pod se afla o echipă de muncitori. În mai puțin de 20 de secunde, impresionanta structură metalică, inaugurată în 1977, s-a prăbușit că un joc de domino în râul Patapsco.
Podul Francis Scott Key, lung de peste 2 kilometri și jumătate, cu patru benzi de circulație, a ajuns în apa după ce unul dintre piloni a fost izbit de un vapor care transporta containere.
Având că destinație Sri Lanka, cargoul a plecat din portul Baltimore cu 15 minute înainte de ora 1 noaptea. La ora 1 și 25, nava era încă pe traiectoria normala și nimic nu prevestea dezastrul.
Marele noroc a fost că accidentul s-a petrecut în toiul nopții, când nu era trafic. Însă, în momentul respectiv, pe pod se aflau câțiva muncitori care reparau asfaltul.
Din primele date ale anchetei, înainte să lovească podul, vasul ar fi pierdut propulsia, dar nu se știe decamdata dacă au fost probleme cu motorul, sistemul electric ori alimentarea.
Guvernatorul statului american Maryland a declarat stare de urgență, ca să obțină rapid resurse federale pentru operațiunile de deblocare a portului.