Curtea Supremă a SUA respinge cererea lui Biden de a bloca legea privind migranții din Texas

imigranti, sua
Getty

Curtea Supremă a SUA respinge demersul administraţiei Biden şi permite intrarea în vigoare a legii din Texas pentru controlul la frontieră. Persoanele suspectate că au trecut ilegal graniţa dintre Mexic şi SUA riscă chiar şi 20 de ani de închisoare.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis marţi să permită intrarea în vigoare a unei legi în statul Texas, susţinută de republicani, care permite autorităţilor să aresteze persoanele suspectate că au trecut ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic, respingând astfel o solicitare a administraţiei preşedintelui Joe Biden care argumenta că legea ar încălca Constituţia SUA, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Legea încalcă Constituţia SUA şi legislaţia federală prin faptul că interferează cu puterea guvernului SUA de a reglementa imigraţia, a argumentat administraţia Biden.

Administraţia ceruse de urgenţă judecătorilor să suspende cât timp se judecă încă apelurile în instanţele inferioare un ordin judecătoresc ce ar fi permis intrarea în vigoare a legii texane.

Curtea Supremă a SUA are o majoritate conservatoare de 6-3, iar cei trei judecători liberali ai săi au avut marţi opinii divergente faţă de colegii conservatori. Judecătoarea Sonia Sotomayor, într-o opinie divergentă căreia i s-a alăturat şi colega sa liberală Ketanji Brown Jackson, a declarat că hotărârea Curţii Supreme ar invita la "continuarea haosului şi a crizei în aplicarea legii imigraţiei". Judecătoarea liberală Elena Kagan a scris şi ea o opinie separată.

Citește și
imigranti, sua
Miile de români prinși când intrau ilegal în SUA spun că au fugit de teama lui Putin sau că sunt persecutați în țară
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Ce prevede legea din Texas

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a semnat în decembrie anul trecut legea, cunoscută sub numele de SB 4, care autorizează forţele de ordine ale statului să aresteze persoanele suspectate că au intrat ilegal în Statele Unite, acordând astfel poliţiştilor locali puteri delegate de mult timp guvernului american. Abbott a declarat că legea este necesară din cauza eşecului administraţiei Biden de a aplica legile federale care incriminează intrarea sau reintrarea ilegală, declarând într-o conferinţă de presă din 18 decembrie că "lipsa deliberată de acţiune a lui Biden a lăsat Texasul să se descurce singur".

Modul în care preşedintele democrat a gestionat numărul record de imigranţi prinşi trecând ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic în timpul preşedinţiei sale a atras critici dure din partea republicanilor. Abbott şi alţi republicani au declarat că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale fostului preşedinte Donald Trump, candidatul partidului lor care va fi din nou rivalul lui Biden la alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie.

Legea texană face din intrarea sau reintrarea ilegală în Texas o infracţiune de stat, cu pedepse cuprinse între 180 de zile de închisoare şi 20 de ani de închisoare. Conform acesteia, judecătorii magistraţi din Texas vor fi obligaţi să ordone migranţilor să se întoarcă în Mexic, cu pedepse de până la 20 de ani pentru cei care refuză să se conformeze.

Un drum sinuos între instanțe

Departamentul de Justiţie a intentat un proces în ianuarie pentru a bloca măsura, care trebuia iniţial să intre în vigoare la 5 martie. Avocaţii administraţiei Biden au argumentat că aceasta încalcă legislaţia federală şi prevederile constituţionale care conferă guvernului american puterea de a reglementa comerţul cu ţările străine şi între state şi încalcă un precedent al Curţii Supreme din 2012.

La 29 februarie, judecătorul districtual american David Ezra, cu sediul în Texas, a dat dreptate administraţiei şi a fost de acord să blocheze în mod preliminar aplicarea legii de către oficialii texani, afirmând că aceasta "ameninţă noţiunea fundamentală conform căreia Statele Unite trebuie să reglementeze imigraţia pe o singură voce".

Dar o curte de apel din New Orleans a suspendat decizia lui Ezra într-un ordin care ar fi permis ca legea texană să intre în vigoare la 10 martie, ceea ce a determinat administraţia să depună o solicitare de urgenţă la Curtea Supremă.

Judecătorul Samuel Alito, care se ocupă de anumite chestiuni de urgenţă care implică cazuri dintr-un grup de state, inclusiv Texas, a oprit, la 4 martie, intrarea în vigoare a hotărârii curţii de apel din cel de-al cincilea circuit - şi, prin urmare, a legii -, acordând Curţii Supreme mai mult timp pentru a analiza chestiunea.

Imigrația, o temă extrem de sensibilă în campanie

Texasul a aplicat o serie de măsuri pentru a descuraja persoanele care trec ilegal frontiera în cadrul operaţiunii sale "Lone Star", desfăşurând inclusiv trupe ale Gărzii Naţionale la graniţă, blocând trecerea cu sârmă ghimpată şi instalând bariere plutitoare pe o porţiune din Rio Grande.

În februarie, republicanii au dat peste cap un acord bipartizan din Senat care ar fi consolidat securitatea la frontieră şi ar fi înăsprit legile privind imigraţia, după ce Trump a făcut presiuni asupra membrilor partidului său ca să îl respingă.

Biden a declarat că vina pentru eşecul proiectului de lege aparţine legislatorilor republicani care au cedat presiunilor politice din partea lui Trump. Republicanul ar fi fost deranjat că acordul i-ar fi făcut "rău din punct de vedere politic", a susţinut Biden.

Sondaje de la începutul lunii martie au arătat că mulţi alegători sunt alarmaţi de situaţia de la graniţă. Mulţi au numit-o principala lor problemă la vot.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
SUA, aproape de „o nouă secesiune”. Texasul sare la gâtul lui Biden pentru că nu a reușit să oprească
SUA, aproape de „o nouă secesiune”. Texasul sare la gâtul lui Biden pentru că nu a reușit să oprească "invazia" de imigranți

O dispută fără precedent asupra autorităţii privind controlul frontierei sudice se amplifică în SUA între statul Texas și guvernul federal american al lui Joe Biden, după ce au fost instalate garduri de sârmă ghimpată împotriva valului de migranți.

Miile de români prinși când intrau ilegal în SUA spun că au fugit de teama lui Putin sau că sunt persecutați în țară
Miile de români prinși când intrau ilegal în SUA spun că au fugit de teama lui Putin sau că sunt persecutați în țară

Tot mai mulți români încearcă să pătrundă ilegal în Statele Unite. Potrivit autorităților americane de frontieră, luna trecută, peste o mie de conaționali au fost prinși când intrau ilegal în SUA.

Anthony Fauci îi contrazice pe americani: „Imigranții nu sunt responsabili pentru răspândirea COVID-19 în SUA”
Anthony Fauci îi contrazice pe americani: „Imigranții nu sunt responsabili pentru răspândirea COVID-19 în SUA”

Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat că persoanele care dau vina pe imigranți pentru răspândirea COVID-19 în SUA trebuie să „înfrunte realitatea”.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.