Joe Biden prezintă un plan ambițios pentru reducerea emisiilor de carbon în SUA
De Ziua Pământului, președintele american Joe Biden a inițiat un summit virtual cu 40 de lideri ai lumii.
Biden a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate a mandatului său prezidențial. Și a anunțat ca obiectiv pentru Statele Unite o reducere cu aproape jumătate a emisiilor de carbon cu efect de seră, până în 2030.
Astfel, potrivit lui Biden, SUA vizează o diminuare a emisiilor cu efect de seră cu 50 până la 52% până în 2030 pornind de la nivelul din 2005, în condiţiile în care vechiul angajament al Washingtonului era de a scădea aceste emisii cu 26-28% până în 2025.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Una dintre măsurile ambițioase presupune o schimbare greu de conceput pentru majoritatea americanilor, trecerea, cât mai repede, și în număr cât mai mare, la mașinile electrice.
Zgomot de motoare turate, fum, și pete de carburant. Aceste curse de amatori din Michigan sunt, dacă vreți, un "mesaj de iubire" al americanilor pentru motoarele clasice, pe motorină sau benzină.
E nevoie, așadar, de multă muncă de lămurire ca să-i convingi să se îndrepte spre mașinile electrice.
American: „E mult mai amuzant cu motoarele cu petrol...
- N-ai cumpăra o mașină electrică?
- Nici vorbă. Aici suntem în mijlocul culturii americane a mașinilor (cu combustie internă).
- Va mai trece ceva până să renunțe americanii la asemenea mașini."
Speranța se strecoară, destul de firavă... Printre mașinile care au luat startul la cursă era și una electrică. Tânărul proprietar nu s-a gândit de fel la salvarea planetei, ci la performanțele bolidului său cu zero emisii.
Din cauza poluării, 4 din 10 americani respiră un aer ... "nesănătos", avertizează organizațiile de mediu.
Iar poluarea de la mașini este principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră, în America. Și americanii trebuie să scape de dependența de motoare alimentate cu carburanți din petrol, dacă Statele Unite vor să atingă obiectivul pentru climă stabilit - zero emisii până în 2050!
Deocamdată, este de așteptat că președintele Biden să propună - la summitul virtual privind climatul, pe care îl găzduiește de la Casa Albă - o țintă intermediară - aproape înjumătățirea emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030.
Alex Rossi, Sky News: „Va fi o enormă provocare îndeplinirea propunerilor din agenda verde a președintelui Joe Biden. În acest moment, cam 2% dintre autovehiculele noi care circulă pe șoselele americane sunt electrice."
Carburantul încă este ieftin în America. Și atunci când vine vorba de mașini electrice, mulți se plâng de costurile prea mari, autonomia prea mică oferită de bateriile electrice și numărul insuficient de stații de încărcare.
Și încă o provocare... o fabrică auto abandonată la Detroit. Pentru mulți muncitori din industria auto ... clasică există teama că revoluția verde va însemna pierderea locurilor de muncă.
Jamon Jordan, istoric în domeniul aspectelor sociale: „Oamenii vor trebui să creadă că această "agendă verde" le aduce și lor beneficii. Acum, însă, mulți cred altceva. Nu se întrevede nimic bun pentru cei care lucrează acum pe liniile de asamblare auto."
Chiar în prima zi a mandatului său prezidențial, Joe Biden a readus Statele Unite în acordul de la Paris împotriva schimbărilor climatice. La care renunțase predecesorul său, Donald Trump. Noua sa "agendă verde", susține Biden, ar putea relansa economia americană.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană și-a fixat ca țintă reducerea emisiilor de carbon cu 55 la sută până în 2030.
Dar unii dintre marii poluatori ai lumii nu sunt deloc atât de ambițioși. China a anunțat că emisiile sale de carbon, în conformitate cu dezvoltarea economiei, vor atinge un maxim în 2030, iar ținta fixată pentru zero emisii este abia ... 2060 - cu zece ani mai târziu decât multe alte națiuni.