Summit-ul G7 din Germania. Primele promisiuni făcute de liderii celor mai puternice țări
Putin speră că unitatea Occidentului va slăbi pe măsură ce continuă războiul în Ucraina. Este avertismentul lansat de președintele american Joe Biden la summitul G7 al principalelor puteri democratice care a început duminică în Germania.
Biden l-a lăudat pe cancelarul german Olaf Scholz pentru felul în care a ajutat la menținerea presiunii asupra Rusiei.
În privința sancțiunilor, cele mai multe țări din G7 susțin interzicerea importurilor de aur din Rusia.
Asemeni președintelui american Joe Biden primul sosit pe aeroportul din Munchen, încă de sâmbătă seară, toți liderii au fost întâmpinați de înalți oficiali germani după care au semnat în cartea de aur a guvernului landului Bavaria, în semn de recunoaștere a importanței summit-ului.
Președinții și șefii de guvern au avut, fiecare, și un fel de gardă de onoare, alcătuită, însă, nu din militari, ci din membri ai comitetului de întâmpinare, purtând costume tradiționale bavareze.
Summitul G7 a început cu întâlniri bilaterale.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: Mesajul important pe care l-am transmis este că am reușit cu toții să rămânem uniți. În mod evident, Putin nu s-a așteptat la asta.
Președintele SUA, Joe Biden: Iar asta, în bună măsură, ți se datorează și ție. Trebuie să rămânem împreună. Pentru că Putin a contat, încă de la început, că NATO și G7 s-ar scinda cumva. Dar nu a fost așa, și nu va fi.
Premierul britanic l-a avertizat pe președintele Franței asupra tentaţiei de a căuta o soluție negociată, "acum", în Ucraina, cu Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un "dictator". Ambii lideri au convenit că "s-a ajuns la un moment critic" în evoluția conflictului din Ucraina, dar cred ca nu este imposibil să se schimbe cursul războiului.
Premierul britanic, Boris Johnson: Ne concentrăm asupra Ucrainei și cum să păstrăm unitatea coaliției care sprijină Ucraina, într-un moment în care, trebuie să fim realiști, a apărut o anume oboseală în populații și la politicieni. Însă, pentru a păstra unitatea coaliției, trebuie să avem discuții oneste în privința implicațiilor, a presiunilor pe care unii prieteni și parteneri le resimt, fie că este vorba despre costurile energiei, alimentelor, sau altele.
Președintele Consiliului European: UE va continua să ofere Ucrainei un sprijin solid – financiar, umanitar și politic. Deja am mobilizat 2 miliarde de euro pentru a furniza echipamente militar. Dar Ucraina are nevoie de mai mult și ne angajăm să oferim mai mult.
Summitul G7 se desfășoară la castelul Schloss Elmau, la poalele Alpilor. Acolo, cancelarul Olaf Scholz, în calitate de gazdă, i-a întâmpinat pe şefii de stat şi de guvern din Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada şi Statele Unite.
Măsurile de securitate sunt impresionante, cu 18.000 de polițiști mobilizați, dar și un gard de protecție de 18 kilometri, menit să-i țină pe protestatari la distanță.
Dincolo de război, summitul principalelor puteri democratice ale lumii nu duce lipsă de teme de dezbatere - clima, foamete, sărăcie, economie globală și sănătate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, joe biden, vladimir putin, g7,
Dată publicare:
26-06-2022 18:03