Japonia, pregătiri pentru amenințarea venită din partea Coreei de Nord
Japonia preconizează să achiziţioneze rachete ofensive de tip aer-sol, cu scopul de a contracara ameninţarea militară nord-coreeană.
Acest anunț a fost făcut vineri de ministrul Apărării, fiind un proiect susceptibil să ridice întrebări cu privire la politica pacifistă a ţării, relatează AFP.
Itsunori Onodera a precizat că ministerul său intenţionează să ceară un buget special în anul bugetar care începe în aprilie 2018, cu scopul de a cumpăra rachete cu rază lungă de acţiune care să fie desfăşurate pe avioane de vânătoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit presei japoneze, ministrul ar vrea să achiziţioneze de la societăţi americane rachete de croazieră de tip JASSM şi LRASM, cu o rază de acţiune de 900 de kilometri.
El preconizează de asemenea să procure rachete de tip Joint Strike, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri, de la grupul norvegian Kongsberg Defence and Aerospace, potrivit unor informaţii de presă.
Aceste planuri ar urma să provoace o controversă, în contextul în care Tokyo a păstrat, după război, o politică defensivă, conform Constituţiei sale pacifiste, care-i interzice să folosească forţa ca mijloc de rezolvare a unor diferende internaţionale.Aceste rachete sunt menite ”să ne permită să înfruntăm adversarul dintr-un loc situat în afara razei ameninţării”, a declarat ministrul pentru presă.
Politica militară a Japoniei se limitează la autoapărare, iar apărarea ţării depinde de Statele Unite, în cadrul unei alianţe nipono-americane de securitate.
Testele de rachetă ale Coreei de Nord reprezintă o ”ameninţare iminentă” la adresa Japoniei, au apreciat luni senatorii japonezi, iar premierul Shinzo Abe a declarat că discutarea cu Phenianul ”nu are sens”.
Camera superioară a Parlamentului japonez a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie în semn de protest faţă de ultimul test de rachetă nord-coreeană intercontinentală, pe 29 noiembrie, care s-a prăbuşit în Marea Japoniei.
Îndemnul Washingtonului, săptămâna trecută, la întreruperea oricăror relaţii comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord a fost respins de căyre Moscova şi Beijing, susţinătoarele unor negocieri cu Phenianul.
Sursa: News.ro
Etichete: coreea de nord, japonia, buget, ofensiva, rachete, amenintare, Minister, kim jong-un,
Dată publicare:
08-12-2017 11:33