SUA, Australia si Japonia au lansat exercitii militare ample in zona Pacificului, pe fondul tensiunilor cu China


Ultimul update: Miercuri 08 Iulie 2015 07:10
Data publicarii: Duminica 05 Iulie 2015 09:05
Categorie: Stiri externe
rusia nava - Getty

Statele Unite si Australia, asociate pentru prima data cu Japonia, au lansat duminica ample exercitii militare in regiunea Pacificului, pe fondul tensiunilor cu China, informeaza Agerpres.

Timp de doua saptamâni, 30.000 de militari vor participa la aceste manevre aeriene, maritime si terestre in statele australiene Teritoriul de Nord si Queensland.

Circa 40 de militari niponi si 500 de neo-zeelandezi au fost mobilizati pentru operatiunea Talisman Sabre, organizata din doi in doi ani.

Pe puntea USS Blue Ridge, nava amiral a Flotei a VII-a din Pacific, premierul australian Tony Abbott a amintit vineri de "alianta foarte importanta" a tarii sale cu Statele Unite: "Este o relatie cruciala, acum ca ne confruntam cu mari provocari in numeroase regiuni ale lunii, indeosebi in Orientul Mijlociu".

Tony Abbott nu a mentionat China, principalul partener comercial al Australiei, cu care Canberra tocmai a semnat un acord de liber schimb, dar pentru John Lee, profesor la universitatea din Sydney, mesajul este fara echivoc. "America si principalii sai aliati coopereaza indeaproape in mare parte pentru a contracara China" si asta deoarece exista ideea ca aceasta tara "este tot mai revendicativa si pare sa investeasca in armata pentru a-si sustine revendicarile, mai ales in Marea Chinei".

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO