Japonia a oprit temporar deversarea în mare a apei reziduale de la Fukushima. Care este motivul
Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima, Japonia, a anunţat că şi-a suspendat „ca măsură de precauţie" procesul de deversare a apei tratate din centrală în mare, după un cutremur cu magnitudinea 5,8 care s-a produs în apropiere.
Pe 28 februarie, Tepco a început o nouă operaţiune de deversare în Oceanul Pacific a apei stocate pe amplasamentul uzinei, tratată anterior pentru a elimina majoritatea substanţelor sale radioactive, cu excepţia tritiului, care este periculos doar în doze mari concentrate.
Această a patra fază de deversare în mare din vara trecută urma să se încheie în duminică, potrivit programului iniţial.
După cutremurul care a avut loc vineri, la ora locală 00.14 (joi, 15.14 GMT), în largul coastelor departamentului Fukushima, care nu a provocat tsunami, "am putut confirma de la distanţă că nu există anomalii" la instalaţiile de diluare a apei cu tritiu şi evacuare în ocean, a indicat Tepco pe reţeaua socială X.
Dar, „ca măsură de precauţie, am suspendat operaţiunile acestor instalaţii, în conformitate cu protocoalele operaţionale predefinite", a adăugat Tepco.
La scurt timp după cutremur, Autoritatea japoneză de securitate nucleară (NRA) a indicat pe site-ul său că nu au fost detectate anomalii la instalaţiile nucleare de la Fukushima.
Situată pe malul Oceanului Pacific, centrala Fukushima Daiichi a fost devastată în 2011 de un tsunami gigantic provocat de un cutremur subacvatic cu magnitudinea 9,0 în largul oraşului Fukushima.
Această centrală este în prezent în curs de demontare, un proiect colosal şi extrem de complex care ar urma să dureze câteva decenii.
China a criticat ferm deversarea apei tratate din centrală în mare, deşi acest proces a fost validat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Beijingul a replicat suspendând toate importurile de fructe de mare japoneze începând cu vara trecută, urmat de Moscova câteva luni mai târziu.