Italia și-a redeschis frontierele pentru cetățenii UE. Ce se întâmplă în alte state europene
Italia și-a redeschis ieri frontierele pentru cetățenii statelor Uniunii Europene.
Guvernul de la Roma s-a mişcat mai repede decât autoritățile din Franţa sau Germania, care urmează să deschidă graniţele pe 15 iunie.
Italia a făcut un nou pas spre revenirea la o oarecare normalitate: și-a redeschis frontierele pentru cetătenii europeni. Pe aeroporturile din trei mari orașe, Roma, Milano și Napoli, au fost reluate zborurile internaționale. Deocamdată, cursele nu sunt la fel de multe ca înainte de pandemie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alessandro, pasager care călătorește către Dusseldorf: „Aştept de pe 3 aprilie să călătoresc, aşa că sunt foarte fericit că pot să călătoresc din nou. Călătoresc din motive familiale. Familia mea este în Germania, suntem într-un du-te-vino şi pentru noi a fost foarte dificil”.
Anu Mukalelxevier, asistentă medicală din India, călătorind la Dusseldorf: „Ar fi trebuit să plecăm în martie, dar, din păcate, cu această carantină am stat închişi în casă şi am fost nevoiţi să aşteptăm până astăzi”.
Italia și-a închis granițele în urmă cu aproape trei luni, așa că prima zi de „libertate” a adus cu ea aglomerație și la punctele de trecere în Franța.
Roberto Parodi, lider al unei asociații a lucrătorilor italieni din străinătate: „În această dimineaţă au fost multe probleme pentru italienii care au trecut frontiera în Franţa şi în Monaco la muncă, vorbim despre aproape 7.000 de oameni care au găsit filtre rutiere (ale poliţiei franceze, n.r.), au stat la cozi câte două, trei ore”.
Pe de altă parte, Austria a anunțat că își deschide astăzi frontierele cu țările vecine. Excepție face Italia - din cauza preocupărilor cu privire la cazurile de îmbolnăvire apărute în unele zone din nordul Peninsulei.
Și Germania se pregătește pentru a da undă verde la granițe.
Heiko Maas, ministrul german de Externe: „Am decis să ridicăm avertismentul de călătorie începând cu 15 iunie pentru statele membre ale Uniunii Europene, pentru statele din spațiul Schengen și pentru Regatul Unit și să îl înlocuim cu recomandări individuale de călătorie, cu condiția să nu existe mai multe interdicții de intrare și să nu mai existe restricții pe scară largă în țările respective”.
Berlinul își rezervă, totuși, dreptul de a impune din nou restricții de călătorie pentru țările în care sunt semnalate peste 50 de noi cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori într-un interval de șapte zile.
Cehia și Slovacia și-au redeschis și ele frontiera comună, eliminând astfel restricțiile de circulație adoptate pentru a opri răspândirea noului virus. Cele două țări nu au fost la fel de afectate de pandemie ca restul statelor europene. În Cehia au murit puțin peste trei sute de persoane din cauza COVID-19, pe când în Slovacia au fost aproape 30 de decese.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, uniunea europeana, coronavirus, germania, europa, marcel vela,
Dată publicare:
04-06-2020 09:04