Tot mai multe țări europene impun vaccinarea anti-Covid, sub amenințarea unui val 4 al pandemiei
Persoanele care nu s-au vaccinat antiCovid riscă să nu mai între în malluri sau în restaurante.
Sunt doar două, dintre măsurile pe care autoritățile române le iau în calcul pentru a crește rata vaccinării, care acum, este printre cele mai scăzute din Europa.
Sub amenințarea unui iminent val 4 al pandemiei, coaliția de guvernare caută soluții pentru a-i determina pe români să se vaccineze antiCovid.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
În sistemul sanitar doar medicii au acceptat să se imunizeze în număr mare. Procentul scade între asistente și este și mai mic la infirmiere, de exemplu
În momentul de față, Uniunea Europeană este foarte aproape de ținta pe care și-a propus-o de a vaccina cu o doză 70% din populația adultă. Avem o medie de 67,7%. Din păcate însă, România este la coadă clasamentului cu doar 31%. După noi mai e doar Bulgaria.
În topul celor mai vaccinate țări din spațiul european se află 2 insule cu populație redusă, Islanda și Malta, urmate de Olanda, Belgia și Danemarca, fiecare cu peste 80% dintre adulți vaccinați deja cu o doză.
România își propusese să aibă 5 milioane de vaccinați încă de la 1 iunie, dar acest număr nu a fost atins nici acum aproape 2 luni mai târziu.
Italia înăsprește măsurile pentru cei nevaccinați
Din 6 august permisul de sănătate este obligatoriu în Italia pentru cei care vor în cluburi și restaurante.
Pe de altă parte, guvernul conservator al Greciei condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a deschis ușa pentru impunerea vaccinării anti-Covid după ce a permis ministerului sănătății să extindă lista categoriilor profesionale care vor fi vizate de măsură. În tot acest timp, încă o destinație turistică a Spaniei, Insulele Baleare, reintroduce anumite restricții de noapte.
"Este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile având garanţia că nu se vor regăsi printre persoanele contagioase", a explicat premierul italian Mario Draghi, la finalul ședinței consiliului de miniştri, în care a aprobat permisul de sănătate sau permisul verde cum este denumit în Peninsulă.
Mario Draghi, prim ministru italian: ”Permisul verde nu este o chestiune arbitrară, este o condiție care ne permite să nu închidem activitatea economică”.
Permisul verde poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar și persoanelor vindecate de Covid, sau celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore. Permisul va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare.
Grecia extinde lista persoanelor vizate de vaccinarea obligatorie
Pe de altă parte, guvernul grec a introdus un proiect de lege care permite Ministerului Sănătății să extindă lista categoriilor profesionale care pot fi vizate de măsura vaccinării obligatorii.
Autoritățile de la Atena au impus până acum vaccinarea obligatorie pentru angajații sanitari și pentru cei din azilurile de îngrijire a bătrânilor.
Dacă un angajat din sistemul medical refuză să se vaccineze acesta va fi suspendat temporar și în cele din urmă înlocuit.
Pană acum peste 51% din populația Greciei a fost imunizată complet.
Confruntate cu creșterea cazurilor de Covid-19, autoritățile din Insulele Baleare au reintrodus anumite restricții, în încercarea de a preveni răspândirea virusul. Restaurantele și barurile se închid mai devreme cu o oră. Și, începând de mâine, între ora unu și șase dimineața, sunt înterzise grupurile mai mari de șase persoane, atât în interior cât și în exterior.
De ceva vreme, englezii s-au învăţat cu un nou termen "pingdemic". Se referă la cei obligaţi să se autoizoleze după ce au primit o alertă prin aplicaţia Serviciului naţional de sănătate publică, prin care sunt anunţaţi că au intrat în contact cu o persoană infectat cu Sars-Cov-2. Numai ca fenomenul pingdemic a ajuns să ameninţe aprovizionarea magazinelor din lipsă de personal obligat să se autoizoleze. Pentru a atenua presiunile guvernul a decis scutirea de carantină, pentru personalul din acest sector.
În total 10 mii de lucrători vor fi exceptaţi.
Reguli mai stricte anti-COVID-19 pentru intrarea la muzee şi cinematografe intră în vigoare în Franţa
Reguli mai stricte care vizează evenimentele şi spaţiile unde se reunesc peste 50 de persoane intră de miercuri în vigoare în Franţa în contextul unui al patrulea val de infectări cu noul coronavirus, informează DPA.
Un rezultat negativ al unui test pentru depistarea coronavirusului, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală vor fi necesare de azi înainte pentru a merge la cinema, teatre şi muzee.
Târgurile şi anumite complexe sportive vor fi de asemenea vizate, potrivit Monitorului Oficial. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat măsurile săptămâna trecută.
Din luna august, cerinţele vor fi extinse la trenurile de lung parcurs, baruri, restaurante, centre comerciale şi spitale. Guvernul a adoptat o lege în acest sens.
Nu a fost precizată data exactă de la care vor intra în vigoare măsurile în luna august.
Franţa se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei care ar putea fi ''foarte sever'', a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului,Gabriel Attal, la începutul săptămânii. Mai bine de jumătate din populaţia de 67 de milioane de locuitori a primit cel puţin o doză al unui vaccin anti-COVID-19.
În weekend, peste 100.000 de persoane au demonstrat în Franţa împotriva măsurilor mai stricte împotriva coronavirusului, iar centre de vaccinare din zone izolate au fost vandalizate şi incendiate.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, restaurante, cafenele, restrictii europa,
Dată publicare:
23-07-2021 18:22