Bilanțul tragic al celor 15 luni de război între Israel și Hamas, încheiat cu un armistițiu. Fazele acordului
Negociatorii au ajuns miercuri la un acord etapizat care are ca scop încheierea conflictului devastator dintre Israel și Hamas, a declarat un oficial informat despre discuții.
Acordul, care vine după 15 luni de război ce a provocat zeci de mii de victime și a destabilizat regiunea, nu a fost încă anunțat oficial.
Faza inițială a acordului include:
-Un armistițiu de șase săptămâni,
-Retragerea treptată a forțelor israeliene din Fâșia Gaza, și un schimb de prizonieri: Hamas va elibera ostatici, inclusiv femei, copii și bărbați de peste 50 de ani, în timp ce Israelul va elibera prizonieri palestinieni, conform oficialului.
Până în a 16-a zi a armistițiului, se așteaptă ca negociatorii să discute următoarea etapă, care ar putea include:
-Eliberarea tuturor ostaticilor rămași,
-Un armistițiu permanent și retragerea completă a forțelor israeliene.
A treia etapă se va concentra pe returnarea corpurilor persoanelor decedate și pe începerea reconstrucției Gazei, cu supravegherea Egiptului, Qatarului și a Națiunilor Unite.
Acordul vine după negocieri prelungite mediate de Egipt și Qatar, cu sprijinul SUA. Hamas a confirmat că delegația sa a aprobat termenii pentru armistițiu și eliberarea ostaticilor, în timp ce un oficial palestinian, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că gruparea așteaptă detalii suplimentare înainte de a acorda aprobarea finală.
Dacă va fi implementat, armistițiul ar putea opri distrugerile care au transformat mare parte din Gaza în ruine, au strămutat milioane de oameni și au provocat victime zilnice. Între timp, tensiunile din regiune au crescut, conflictul extinzându-se în Cisiordania, Liban, Siria, Yemen și Irak, ceea ce a amplificat temerile privind un război mai larg care să implice Israelul și Iranul.
Câte persoane și-au pierdut viața
Trupele israeliene au invadat Gaza după ce militanții conduși de Hamas au pătruns prin barierele de securitate și au intrat în comunitățile din zona de graniță a Israelului, pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de soldați și civili și răpind peste 250 de ostatici străini și israelieni.
Războiul aerian și terestru al Israelului în Gaza a ucis de atunci peste 46.000 de persoane, conform cifrelor ministerului sănătății din Gaza, în timp ce sute de mii de persoane strămutate se luptă să supraviețuiască frigului de iarnă în corturi și adăposturi improvizate.
Atacul Hamas a luat Israelul prin surprindere și a spulberat mitul invincibilității țării. Israelul a răspuns decimând aliații Iranului – Hezbollah din Liban și Hamas – prin asasinate ale liderilor lor de top, iar căderea pe 8 decembrie a președintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat, a lăsat Iranul vulnerabil.
Pe măsură ce se apropia inaugurarea sa, Donald Trump și-a repetat cererea ca un acord să fie încheiat rapid, iar emisarul său pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a lucrat cu echipa președintelui american Joe Biden pentru a împinge acordul peste linie.
„Tacticile de presiune și avertismentele lui Donald Trump adresate Hamas și Israelului au fost, în mod evident, eficiente în reînvierea negocierilor prelungite, acolo unde administrația Biden s-a dovedit reticentă în a exercita presiuni adecvate asupra conducerii Israelului”, a declarat Sanam Vakil, director al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord de la think-tank-ul Chatham House din Londra.
„După prea multe luni de conflict, simțim o ușurare enormă pentru ostatici, pentru familiile lor și pentru oamenii din Gaza”, a declarat prim-ministrul belgian Alexander de Croo. „Să sperăm că acest armistițiu va pune capăt luptelor și va marca începutul unei păci durabile.”