Israelul relanseaza un proiect de colonizare, condamnat de SUA inca din 2010
Ministerul israelian de Interne ia in considerare relansarea unui proiect de construire a 1.600 de locuinte la Ramat Shlomo, un cartier de colonizare in Ierusalimul de Est - proiect condamnat de Washington inca din 2010.
"Comisia Ministerului de Interne pentru Ierusalim se va reuni peste doua saptamani pentru a discuta eventuale obiectii la acest program (de constructie) care a fost aprobat in urma cu peste doi ani", in martie 2010, a precizat un purtator de cuvant al Guvernului pentru AFP.
"Comisia va hotari ulterior daca va lua sau nu in considerare anumite obiectii si va actiona in consecinta", a adaugat purtatorul de cuvant adaugand ca "este nevoie de timp ca locuintele sa fie scoase la vanzare".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest proiect controversat a fost oprit dupa ce a declansat o grava criza diplomatica intre Statele Unite si Israel in timpul unei vizite la Ierusalim a vicepresedintelui american Joe Biden la 9 martie 2010.
Ramat Shlomo este un cartier de colonizare cu evrei ultraortodocsi aflat in sectorul de est al Ierusalimului, locuit in mare parte de arabi, anexat de Israel in 1967. Comunitatea internationala nu recunoaste aceasta anexare.
"Guvernul continua sa avanseze atat cat poate. El face tot posibilul pentru a evita o solutie cu doua state (israelian si palestinian)", a comentat Hagit Ofran, un specialist in dosarul coloniilor, membru al miscarii Pacea Acum. Acest anunt a fost facut in plina criza diplomatica intre Israel, pe de o parte, si mai multe state europene, pe de alta, intre care Franta si Marea Britanie, care au denuntat decizia israeliana de a relansa construirea de colonii ca reactie la obtinerea de catre Palestina a statutului de stat observator la ONU.
Washingtonul s-a alaturat luni seara capitalelor europene care se opun acestor proiecte israeliene.
"Solicitam liderilor israelieni sa reexamineze aceste decizii unilaterale si sa dea dovada de retinere, deoarece aceste acte sunt contraproductive si vor ingreuna reluarea negocierilor directe intre Israel si palestinieni", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.
Guvernul israelian a anuntat luni ca nu va renunta, in pofida "presiunilor internationale", la decizia de a continua sa construiasca colonii in Ierusalimul de Est si Cisiordania.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, israel, ierusalim, Cisiordania, colonizare,
Dată publicare:
04-12-2012 09:42