Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran. „Nu dorim război, deși suntem pe deplin pregătiți pentru el”
Israelul va viza ținte militare în Iran - drept replică la atacul cu rachete balistice lansat de Teheran în urmă cu două săptămâni.
Presa israeliană, citând surse apropiate de premierul Netanyahu, scrie că acesta a fost de acord să nu bombardeze ținte nucleare sau industria petrolieră iraniană.
Decizia vine după cererea președintelui american Joe Biden, care se teme de o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu. Între timp, armata israeliană continuă ofensiva terestră în sudul Libanului.
Armata israeliană a dat publicității imagini cu unul dintre cele mai mari tuneluri descoperite în sudul Libanului, chiar la granița cu Israelul. În interior, militarii au dat peste dormitoare și băi pentru militanți, depozite de alimente și de arme și chiar scutere, despre care spun că erau pregătite pentru un atac sângeros în nordul Israelului.
Daniel Hagari, amiral: „(Teroriștii) plănuiau să ajungă cu motocicletele la Kiryat Shmona, la Yiftah, la sate și poziții din interiorul Israelului și să comită un masacru. Cu doar câteva zile în urmă erau aici, în aceste paturi, alături de aceste arme.”
În timp ce ofensiva terestră continuă în sudul Libanului, aviația israeliană bombardează pozițiile Hezbollah din nordul țării vecine. Cel puțin 21 de oameni și-au pierdut viața într-un atac cu rachete asupra unei clădiri cu apartamente dintr-o localitate aproape distrusă de frecventele raiduri aeriene israeliene. Același peisaj este în multe orașe mici din nordul Libanului, parțial distruse în urma atacurilor.
Israelul a țintit și mai multe posturi ale forței ONU însărcinate cu monitorizarea frontierei libanezo-israeliene, după ce au fost depistate activități Hezbollah în apropierea lor. Cel puțin cinci militari au fost răniți.
Andrea Tenenti, purtător de cuvânt United Nations Interim Force în Lebanon (UNIFIL): „Au avut loc unele atacuri deliberate împotriva trupelor noastre, iar membrii forțelor de menținere a păcii au fost răniți. Așadar, aceasta nu este doar o încălcare a Rezoluției 1701, ci și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar.”
Brigadier General Yiftach Nurkin, comandant al Diviziei 146: „Pentru noi e foarte greu de înțeles cum soldații din baza ONU nu au observat activitatea celor din Hezbollah.”
În replică, premierul israelian a declarat că țara sa a cerut forțelor de menținere a păcii să se retragă încă de la începutul ofensivei terestre.
Benjamin Netanyahu, prim-ministru al Israelului: „Hezbollah folosește facilități și poziții UNIFIL ca acoperire în timp ce atacă orașele și comunitățile israeliene. Acuzația că Israelul a atacat deliberat personalul UNIFIL este complet falsă. Este exact opusul. Israelul a cerut în repetate rânduri UNIFIL să se retragă din calea pericolului.”
Andrea Tenenti, purtător de cuvânt United Nations Interim Force în Lebanon (UNIFIL): „Rămânem. Este important că s-a luat această decizie, deoarece suntem în sudul Libanului sub un mandat al Consiliului de Securitate.”
Toată lumea așteaptă, în aceste zile, riposta israeliană asupra Iranului. Americanii vorbesc însă despre o escaladare a conflictului dacă Israelul atacă ținte iraniene.
Abbas Araghchi, ministrul de externe al Iranului: „Nu dorim război, deși suntem pe deplin pregătiți pentru el. Credem că diplomația ar trebui să funcționeze și să prevină o criză uriașă în regiune.”
Între timp, Pentagonul a anunțat că va trimite Israelului un nou sistem de apărare aeriană.
Ei bine, nu doar că Statele Unite vor desfășura în Israel baterii antiaeriene THAAD, dar de data aceasta le va și opera. Israelul are deja un astfel de sistem de apărare dar în premieră acum bateriile THAAD vor fi operate de circa 100 de soldați americani care vor fi dislocați în regiune.
Sistemul antirachetă THAAD adică Terminal High Altitude Air Defense are rolul principal de a intercepta și distruge rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune, în faza finală a traiectoriei acestora. Funcționează prin utilizarea rachetelor interceptoare care lovesc și distrug rachetele inamice prin forța impactului, fără a folosi explozibil.
Aceasta este cunoscută ca „hit-to-kill” și este foarte eficientă împotriva amenințărilor balistice. Analiștii cred că desfășurarea bateriei americane era necesară pentru că faimosul sistem multi-stratificat de apărare anti-aeriană al Israelului este suprasolicitat din cauza atacurilor necontenite, care nu vizează doar nordul, ci și centrul țării. În plus, experții spun că este o nouă etapă în escaladarea tensiunilor cu Iranul.