Israelul arată întregii lumi o parte a rețelei de tuneluri de sub spitalul Al-Shifa. Ușa care a băgat spaima în soldați
Armata israeliană anunță că a găsit sub cel mai mare spital din Gaza un tunel folosit de teroriști Hamas.
În plus, a dat publicității imagini în care apar ostatici aduși de teroriști în unitatea medicală. Însă, locul în care se află aceștia în prezent nu a fost identificat de israelieni.
Premierul Qatarului, care mediază negocierile, spune că mai sunt doar câteva obstacole „minore” până la încheierea unui acord pentru eliberarea unora dintre ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
Armata israeliană a dat publicității aceste imagini despre care spune că ar arăta un tunel adânc de 10 metri și lung de 55, aflat sub spitalul Al-Shifa. L-au accesat printr-un puț descoperit în incinta complexului medical.
Capcana din tunel care îi sperie pe soldații israelieni
Filmarea durează aproape patru minute și pare că a fost realizată cu ajutorul unei drone. În imagini se vede un pasaj îngust, cu pereți din beton, care se termină cu o ușă rezistentă la explozie. Soldații spun că nu au deschis-o până acum, deoarece se tem că ar putea fi o capcană.
Tot duminică seară, forțele israeliene au făcut publice și aceste imagini despre care spun că au fost surprinse de camerele de supraveghere din spitalul Al-Shifa și în care se văd ostatici aduși în unitatea medicală.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Au fost filmate pe 7 octombrie, la ora 10:55 dimineața. Aici se poate vedea cum Hamas vine cu un ostatic în interiorul clădirii. Bărbatul nu pare să aibă nevoie de tratament, dar ei îl duc în spital”.
Într-o altă înregistrare se vede cum un bărbat este transportat pe o targă, înconjurat de mai mulți indivizi, dintre care cel puțin patru sunt înarmați.
Potrivit armatei, este vorba despre un cetățean nepalez și un cetățean thailandez.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Nu i-am localizat încă pe acești doi ostatici. Nu știm unde se află”.
Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în interiorul infrastructurii civile, cum ar fi spitalele.
Osama Hamdan, reprezentant Hamas în Liban: „Ei (israelienii) susțin că acest spital (Al-Shifa) era un centru de comandă, de administrare și de dominare, iar asta implică mult mai mult decât un simplu tunel. Unde este acest centru de comandă despre care vorbesc? Nu există nimic de acest fel”.
Pe de altă parte, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai ONU, care au vizitat în weekend spitalul Al-Shifa, au descris locul ca o "zonă a morții" cu urme de bombardamente și de gloante peste tot. Și cu o groapă comună la intrarea în spital, în care ar fi înhumate cel puțin 80 de trupuri.
Acord între Israelul, Hamas și SUA
În schimb, din spital au fost evacuați 31 de nou-născuți prematur. Au fost transferați cu ambulanțele la o maternitate din sudul enclavei, iar astăzi urmează să fie mutați în Egipt.
Între timp, Casa Albă a dat replica după ce un raport publicat de Washington Post susținea că Israelul, Hamas și SUA ar fi pe punctul de a ajunge la un acord de încetare a focului, pentru cinci zile, în schimbul eliberării ostaticilor femei și copii, răpiți pe 7 octombrie.
Michael Herzog, Ambasadorul Israelului în Statele Unite: „Sperăm că vom reuși să eliberăm un număr semnificativ de ostatici în zilele următoare. Nu vreau să intru în detaliile acestor discuții. Ele sunt, evident, foarte sensibile. Cu cât intrăm mai puțin în detalii, cu atât mai mari sunt șansele unui astfel de acord, dar se fac eforturi foarte serioase”.
Premierul Qatarului - țară care mediază discutiile - a declarat că doar câteva "detalii minore" au rămas de pus la punct până la încheierea unui acord.