Israelul susţine că a descoperit un tunel Hamas la spitalul Al-Shifa din Gaza. Reacţia grupării teroriste

tunel
Foto: The Times of Israel

Soldaţii israelieni au găsit un tunel folosit de militanţii Hamas la spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat armata, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta intrarea într-un tunel, aflată într-o zonă exterioară a celui mai mare spital din Gaza.

Înregistrarea video, pe care Reuters precizează că nu a putut să o verifice imediat, arată o gaură adâncă în pământ, plină de moloz şi înconjurată de resturi de beton şi lemn şi nisip. Se pare că zona fusese excavată: un buldozer apare în fundal.

Armata a declarat că trupele sale au găsit, de asemenea, un vehicul în spital care conţinea un număr mare de arme.

Într-un interviu pentru CBS News, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul are "indicii puternice" că cel puţin unii dintre ostatici au fost ţinuţi în principalul spital din Gaza, acesta fiind unul dintre motivele pentru care armata a intrat în spital. Cu toate acestea, a adăugat el, "dacă au fost, ostaticii au fost scoşi".

El a mai spus că Israelul are "informaţii despre ostatici". Dar, a subliniat el, "cu cât spun mai puţin despre asta, cu atât mai bine".

Joi seara, Hamas a reacţionat la afirmaţiile Pentagonului şi ale Departamentului de Stat al SUA potrivit cărora gruparea foloseşte spitalul Al-Shifa în scopuri militare, spunând că "este o repetare a unui narativ vădit fals, demonstrat de performanţele slabe şi ridicole ale purtătorului de cuvânt al armatei de ocupaţie".

Statele Unite sunt încrezătoare într-o evaluare a propriilor agenţii de informaţii privind activităţile Hamas în spitalul Al Shifa şi nu o vor împărtăşi şi nici nu o vor detalia, a replicat un purtător de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby.

Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că Israelul este aproape de a distruge sistemul militar al Hamas în nordul Fâşiei Gaza şi există semne că armata îşi va extinde campania şi în alte părţi ale enclavei de 2,3 milioane de locuitori. Israelul a distribuit broşuri în care le spune civililor să părăsească patru oraşe din sudul Fâşiei Gaza, zone despre care se spusese anterior că sunt sigure.

Oficialii israelieni au declarat că Hamas a ţinut o parte dintre cei 240 de ostatici luaţi de atacatori pe 7 octombrie în complexul spitalicesc Al-Shifa. Trupul unei femei ostatice a fost recuperat joi de către trupe într-o clădire din apropierea Al Shifa, a declarat armata. În clădire au fost găsite, de asemenea, echipamente militare, inclusiv puşti Kalaşnikov şi grenade propulsate de rachete, a precizat aceasta.

Human Rights Watch a declarat că spitalele beneficiază de protecţie specială în conformitate cu dreptul umanitar internaţional. "Spitalele îşi pierd aceste protecţii doar dacă se poate demonstra că din incinta lor au fost efectuate acte dăunătoare", a subliniat Louis Charbonneau, director al organizaţiei de supraveghere la ONU.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, aflat în prima sa vizită în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, a cerut Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii din Gaza. "Vă înţeleg furia, dar permiteţi-mi să vă rog să nu vă lăsaţi consumaţi de furie", a declarat Borrell.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat că Hamas este de vină nu numai pentru atacul din 7 octombrie, ci şi pentru situaţia actuală a palestinienilor din Gaza.

Cele două companii de telecomunicaţii din Gaza au anunţat că toate sursele de energie care alimentează reţeaua s-au epuizat şi, prin urmare, toate serviciile din teritoriu au fost oprite. Israelul refuză importurile de combustibil, spunând că Hamas le-ar putea folosi în scopuri militare.

Cu comunicaţiile întrerupte şi în lipsa combustibilului, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, a declarat că este imposibil să coordoneze convoaiele de camioane cu ajutoare umanitare.

"Dacă nu vine combustibilul, oamenii vor începe să moară din cauza lipsei lui. Mai exact de când, nu ştiu. Dar va fi mai devreme decât mai târziu", a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.

Până joi seara târziu, nu se mai ştia nimic de la companiile Paltel şi Jawwal, ale căror reţele de internet, telefonie mobilă şi telefonie fixă au rămas nefuncţionale.

Civilii palestinieni au fost cei mai afectaţi de campania militară lansată de câteva săptămâni de Israel, ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Autorităţile sanitare din Gaza, considerate de încredere de către Naţiunile Unite, afirmă că cel puţin 11.500 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în bombardamentele israeliene şi invazia terestră - dintre care peste 4.700 de copii.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 7,5, sâmbătă, în Filipine. Se aşteaptă mai multe tsunamiuri în cursul nopţii
Cutremur cu magnitudinea 7,5, sâmbătă, în Filipine. Se aşteaptă mai multe tsunamiuri în cursul nopţii

În zona insulei Mindanao din Filipine s-a produs, sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, care va fi urmat probabil de mai multe tsunamiuri.

O echipă Mossad a fost trimisă de urgență în Qatar. Misiunea crucială primită de agenții israelieni
O echipă Mossad a fost trimisă de urgență în Qatar. Misiunea crucială primită de agenții israelieni

O echipă a serviciului de informaţii israelian Mossad se află sâmbătă la Doha pentru discuţii cu mediatori qatarezi vizând o nouă pauză în luptele din Gaza, transmite Reuters, citând o sursă la curent cu această vizită.

Cutremur cu magnitudinea 5,5 înregistrat sâmbătă. Unde s-a produs
Cutremur cu magnitudinea 5,5 înregistrat sâmbătă. Unde s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat sâmbătă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Recomandări
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO

Au apărut primele imagini cu românii care au rămas captivi pe aeroportul din Munchen mai bine de jumătate de zi.    

Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza
Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza

Liderul unui puternic stat NATO a cerut din nou Curții Penale Internaționale (CPI) să tragă la răspundere Israelul pentru presupusul genocid din Fâșia Gaza.

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris
SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.