Israelul a continuat să bombardeze Fâșia Gaza, inclusiv la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori
În timpul nopţii de joi spre vineri, forţele israeliene au intensificat atacurile asupra Fâşiei Gaza, în special la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori în grămezile de moloz.
"Stăteam liniştiţi şi deodată am auzit o explozie puternică şi molozul a început să cadă peste noi", a declarat Tayseer Abou Al-Eish pentru AFP, potrivit Agerpres.
"Apartamentul a fost complet distrus şi fiicele mele ţipau. Au fost mai multe victime (...) încercăm să scoatem vecinii de sub dărâmături, dar sunt martiri".
Armata israeliană îşi exprimă regretul pentru atacul aerian asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi
Armata israeliană şi-a exprimat joi regretul pentru "prejudiciu adus persoanelor neimplicate", cauzat de un atac recent asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, informează dpa.
Atacul din 24 decembrie asupra taberei urbane de refugiaţi a lăsat în urmă zeci de morţi. Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, a estimat civilii ucişi la peste 70, printre care şi copii. Oficialii ONU au spus că au fost ucise 86 de persoane.
Peste 33.000 de persoane trăiesc în al-Maghazi, care acoperă o suprafaţă de 0,6 kilometri pătraţi, conform ONU.
Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat joi că avioanele de luptă au lovit două ţinte adiacente unde fuseseră localizaţi luptători ai Hamas pe 24 decembrie.
"Înainte de efectuarea atacurilor, IDF a luat măsuri pentru atenuarea daunele aduse civililor neimplicaţi din zonă", a continuat el.
"O anchetă preliminară a relevat că au fost lovite în timpul atacului clădiri suplimentare, situate în apropierea ţintelor, ceea ce, probabil, a cauzat vătămări neintenţionate altor civili neimplicaţi".
Incidentul este acum tratat de o comisie specială din cadrul armatei, responsabilă de investigarea "incidentelor excepţionale care au loc în timpul luptei".
Postul de radio israelian KAN a raportat, citând un oficial din armată fără a-i da numele, că ancheta a relevat că în atac nu a fost folosită muniţia adecvată, ceea ce a determinat pagubele extinse înregistrate.
"Acest lucru ar fi putut fi împiedicat dacă s-ar fi ales muniţia potrivită pentru operaţiune".
Potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, peste 21.320 de persoane au fost ucise până în prezent, iar situaţia umanitară a atins cote catastrofale. Aproximativ 40% din populaţia civilă este ameninţată de spectrul foametei, potrivit unei agenţii ONU pentru refugiaţi.
O delegație Hamas este așteptată în Egipt
O delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei paşi ce prevede un armistiţiu reînnoibil, eliberarea eşalonată a ostaticilor şi prizonierilor palestinieni şi, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităţilor.
La Cairo, delegaţia Hamas le va transmite egiptenilor "răspunsul facţiunilor palestiniene, ce include mai multe observaţii la planul lor", a declarat pentru AFP un oficial al Hamas care a solicitat să îşi păstreze anonimatul.
Aceste observaţii se referă în special la "modalităţile schimburilor planificate, la numărul de prizonieri palestinieni care vor fi eliberaţi şi la obţinerea garanţiilor pentru o retragere totală a armatei israeliene din Fâşia Gaza", a adăugat acest oficial.
"Suntem în contact (cu mediatorii) chiar în acest moment. Nu pot oferi mai multe detalii. Lucrăm să îi aducem pe toţi înapoi. Este obiectivul nostru", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri joi, la Tel Aviv, cu familii ale ostaticilor.
Populaţia din Gaza rămâne într-un" mare pericol", avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmând că "foamea şi disperarea" se agravează în teritoriul unde, potrivit ONU, aproape două milioane de persoane (85% din populaţie) au fost strămutate.
Ajutorul umanitar, a cărui intrare este controlată de Israel, pătrunde doar în cantităţi foarte limitate, în pofida votului din 22 decembrie asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.
Israelul şi-a anunţat joi acordul "de principiu" cu Cipru pentru deschiderea unui coridor maritim umanitar între insulă şi teritoriul palestinian asediat.