Israelul începe cea mai dificilă etapă a războiului, după ce a izolat orașul Gaza de restul enclavei
La o lună de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, marți a ieșit din Fâșia Gaza primul grup de cetățeni români.
Sunt peste 100 de femei și copii, aproape jumătate dintre cei 260 de compatrioți, care au solicitat evacuarea din enclavă. Românii scăpați din infernul bombardamentelor vor fi aduși în țară de la Cairo, marți noapte, cu o cursă aeriană specială.
Pe de altă parte, premierul Netanyahu a subliniat că nu va fi nicio încetare a focului în Gaza până la eliberarea tuturor ostaticilor. A admis totuși că ostilitățile ar putea fi oprite pentru perioade limitate, pentru a permite intratrea ajutoarelor în Gaza.
Pentru prima dată, pe lista palestinienilor cu pașaport străin autorizați să plece din Gaza, prin punctul de frontiera cu Egiptul, figurează și români. Odata intrați pe teritoriul egiptean, cetățenii români din Gaza sunt preluați de două echipe ale Ambasadei României la Cairo. Acestea urmează să-i conducă la aeroportul din capitala egipteană, unde vor fi îmbarcați într-o cursă specială către București.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: „103 cetățeni români din cei aprox 260 care ne-au solictat sprijinul pentru evacuare din Fâșia Gaza au fost pe listele aprobate de către autoritățile israeliene și cele egiptene pentru tranzitarea punctului de frontieră de la Rafah. În prezent, colegii mei sunt în contact cu acest grup. Trebuie să menționez faptul că este un proces în derulare. Situația este în dinamică, e un lucru îmbucurător că pe liste se află acești 103 cetățeni români.”
Reuven Azar, ambasadorul Israel în România: „Eu personal țin legătura cu înalți responsabili atât din Israel, cât și din România în legătura cu evacuările. Este foarte important pentru noi să prioritizăm evacuarea cetățenilor români, datorita relațiilor foarte bune pe care le avem cu România. Din păcate, nu avem control asupra ritmului în care se întâmplă asta.”
În majoritate covârșitoare femei și copilași, unii foarte mici, români evacuați marți din Gaza duc cu ei experiențele cumplite ale ultimelor 4 săptămâni, în care enclava a fost supusă necontenit bombardamentelor. Raidurile au silit sute de mii de oameni să se refugieze către sudul fășiei.
După ce au izolat orașul Gaza de restul enclavei, soldații israelieni încep cea mai dificilă etapă a războiului: lupte grele într-un mediu urban ostil. Înaintând pas cu pas, descoperă noi dovezi că Hamas lansează atacuri din interiorul unor structuri civile.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Nu va fi un armistițiu general în Gaza fără eliberarea ostaticilor. În privința unor pauze tactice limitate - o oră aici, o oră acolo - am avut deja și probabil vor mai fi.”
În interviul difuzat luni-noapte de postul american ABC a venit vorba și de Gaza post război.
Președintele Biden a declarat că ar fi o greșeală reocuparea Fâșiei Gaza.
Reporter: Cine credeți că ar trebui să guverneze Gaza după război?
Joe Biden, președintele SUA: „Cineva care nu dorește să continue politica Hamas. Cred că Israelul își va asuma pentru o perioadă nedeterminată responsabilitatea pentru securitate în Fâșia Gaza. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat când securitatea nu a depins de noi: o dezlănțuire a terorii Hamas la o scară inimaginabilă.”
Nu mai mult decât este necesar, insistă totusi ambasadorul Israelului în România.
Reuven Azar, ambasadorul Israel în România: „Nu avem intenția de a controla viețile palestinienilor (din Gaza). Vom rămâne acolo atât timp cât vom simți că e necesar, nu doar pentru a elimina complet Hamas, ci și pentru a ne asigura că amenințarea militara Hamas „nu se regenerează”. Dacă vom obține cooperarea palestinienilor și a comunității internaționale pentru reconstrucția Fâșiei Gaza într-un mod just, atunci nu va trebui să rămânem acolo.”
La Washington, Bruxelles și alte capitale europene se discută deja serios despre epoca post război.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Gaza nu mai poate fi un refugiu sigur pentru teroriști. Iar pentru asta discutăm deja diverse opțiuni, inclusiv posibila creare a unei Forțe Internaționale sub mandat UE. În al doilea rând, este exclus ca organizația teroristă Hamas să mai controleze ori să guverneze Gaza. Ar trebui să existe o singură Autoritate Palestiniană, cu un lider unic. În al treilea rând, nu este acceptabilă pe termen lung o prezență de securitate israeliană în Gaza. Un alt principiu este interdicția strămutării forțate a palestinienilor din Gaza. Și, în sfârșit, trebuie să înceteze blocada economică a Fâșiei.”
Planul expus de șefa Comisiei Europene pare ambițios pentru cei care simt că Orientul Mijlociu este blocat într-o spirală a violențelor. Iar experții atrag atenția ca jocurile nu sunt făcute.
Will Wechsler, Consiliul Atlantic, Director principal al programelor din Orientul Mijlociu: „Există doar două scenarii în care Hamas și-ar atinge obiectivele. Primul ar fi extinderea războiului, către nord și est, situație în care Hezbollah și toți acoliții Iranului ar intra în război. Al doilea scenariu în care Hamas ar câștiga ar fi ca, după indiferent câte luni de lupte, Hamas să ocupe un loc la masa negocierilor pentru încetarea focului. Indiferent câți palestinieni mor și câți combatanți pierde, Hamas ar vedea asta drept o victorie. S-ar poziționa astfel pentru următoarea etapă și anume ce se întâmplă cu Autoritatea Palestiniană după dispariția lui Mahmoud Abbas (87 de ani). Asta e adevărata miză pentru Hamas și unul dintre principalele motive pentru care a lansat atacul. Alături de dorința de a bloca normalizarea relațiilor Israelului cu statele arabe. De aici și obiectivul declarat al Israelului de a nimici definitiv Hamas.”
În acest timp, la Tel Aviv și Ierusalim, la exact o lună de la atacul terorist care a decimat comunități din sudul țării, israelienii s-au recules în memoria celor 1.400 de victime.
Zeci de copii vor purta mereu în suflet povara de a-și fi văzut părinții uciși în acea zi neagră de 7 octombrie. Intre ei Romi, de 6 ani și surioara ei Lia, cu 3 ani mai mică. Atunci când teroriștii au dat buzna în Sderot, mama lor le-a urcat în mașină și a demarat în viteză. Însă militanții Hamas au împușcat-o, în timp ce fetițele erau ascunse sub bancheta din spate.
Traumatizați și furioși pe guvernul Netanyahu, israelienii sunt în schimb uniți în solidaritatea arătată supraviețuitorilor și familiilor îndoliate.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, israel, hamas, Fâșia Gaza, benjamin netanyahu,
Dată publicare:
07-11-2023 19:04