Israelul începe cea mai dificilă etapă a războiului, după ce a izolat orașul Gaza de restul enclavei

×
Codul embed a fost copiat

La o lună de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, marți a ieșit din Fâșia Gaza primul grup de cetățeni români.

Sunt peste 100 de femei și copii, aproape jumătate dintre cei 260 de compatrioți, care au solicitat evacuarea din enclavă. Românii scăpați din infernul bombardamentelor vor fi aduși în țară de la Cairo, marți noapte, cu o cursă aeriană specială.

Pe de altă parte, premierul Netanyahu a subliniat că nu va fi nicio încetare a focului în Gaza până la eliberarea tuturor ostaticilor. A admis totuși că ostilitățile ar putea fi oprite pentru perioade limitate, pentru a permite intratrea ajutoarelor în Gaza.

Pentru prima dată, pe lista palestinienilor cu pașaport străin autorizați să plece din Gaza, prin punctul de frontiera cu Egiptul, figurează și români. Odata intrați pe teritoriul egiptean, cetățenii români din Gaza sunt preluați de două echipe ale Ambasadei României la Cairo. Acestea urmează să-i conducă la aeroportul din capitala egipteană, unde vor fi îmbarcați într-o cursă specială către București.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: „103 cetățeni români din cei aprox 260 care ne-au solictat sprijinul pentru evacuare din Fâșia Gaza au fost pe listele aprobate de către autoritățile israeliene și cele egiptene pentru tranzitarea punctului de frontieră de la Rafah. În prezent, colegii mei sunt în contact cu acest grup. Trebuie să menționez faptul că este un proces în derulare. Situația este în dinamică, e un lucru îmbucurător că pe liste se află acești 103 cetățeni români.”

Reuven Azar, ambasadorul Israel în România: „Eu personal țin legătura cu înalți responsabili atât din Israel, cât și din România în legătura cu evacuările. Este foarte important pentru noi să prioritizăm evacuarea cetățenilor români, datorita relațiilor foarte bune pe care le avem cu România. Din păcate, nu avem control asupra ritmului în care se întâmplă asta.”

În majoritate covârșitoare femei și copilași, unii foarte mici, români evacuați marți din Gaza duc cu ei experiențele cumplite ale ultimelor 4 săptămâni, în care enclava a fost supusă necontenit bombardamentelor. Raidurile au silit sute de mii de oameni să se refugieze către sudul fășiei.

Citește și
copii gaza
Secretarul general al ONU: „Gaza devine un cimitir pentru copii. Sute de fete şi băieţi sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi"

După ce au izolat orașul Gaza de restul enclavei, soldații israelieni încep cea mai dificilă etapă a războiului: lupte grele într-un mediu urban ostil. Înaintând pas cu pas, descoperă noi dovezi că Hamas lansează atacuri din interiorul unor structuri civile.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Nu va fi un armistițiu general în Gaza fără eliberarea ostaticilor. În privința unor pauze tactice limitate - o oră aici, o oră acolo - am avut deja și probabil vor mai fi.”

În interviul difuzat luni-noapte de postul american ABC a venit vorba și de Gaza post război.

Președintele Biden a declarat că ar fi o greșeală reocuparea Fâșiei Gaza.

Reporter: Cine credeți că ar trebui să guverneze Gaza după război?

Joe Biden, președintele SUA: „Cineva care nu dorește să continue politica Hamas. Cred că Israelul își va asuma pentru o perioadă nedeterminată responsabilitatea pentru securitate în Fâșia Gaza. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat când securitatea nu a depins de noi: o dezlănțuire a terorii Hamas la o scară inimaginabilă.”

Nu mai mult decât este necesar, insistă totusi ambasadorul Israelului în România.

Reuven Azar, ambasadorul Israel în România: „Nu avem intenția de a controla viețile palestinienilor (din Gaza). Vom rămâne acolo atât timp cât vom simți că e necesar, nu doar pentru a elimina complet Hamas, ci și pentru a ne asigura că amenințarea militara Hamas „nu se regenerează”. Dacă vom obține cooperarea palestinienilor și a comunității internaționale pentru reconstrucția Fâșiei Gaza într-un mod just, atunci nu va trebui să rămânem acolo.”

La Washington, Bruxelles și alte capitale europene se discută deja serios despre epoca post război.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Gaza nu mai poate fi un refugiu sigur pentru teroriști. Iar pentru asta discutăm deja diverse opțiuni, inclusiv posibila creare a unei Forțe Internaționale sub mandat UE. În al doilea rând, este exclus ca organizația teroristă Hamas să mai controleze ori să guverneze Gaza. Ar trebui să existe o singură Autoritate Palestiniană, cu un lider unic. În al treilea rând, nu este acceptabilă pe termen lung o prezență de securitate israeliană în Gaza. Un alt principiu este interdicția strămutării forțate a palestinienilor din Gaza. Și, în sfârșit, trebuie să înceteze blocada economică a Fâșiei.”

Planul expus de șefa Comisiei Europene pare ambițios pentru cei care simt că Orientul Mijlociu este blocat într-o spirală a violențelor. Iar experții atrag atenția ca jocurile nu sunt făcute.

Will Wechsler, Consiliul Atlantic, Director principal al programelor din Orientul Mijlociu: „Există doar două scenarii în care Hamas și-ar atinge obiectivele. Primul ar fi extinderea războiului, către nord și est, situație în care Hezbollah și toți acoliții Iranului ar intra în război. Al doilea scenariu în care Hamas ar câștiga ar fi ca, după indiferent câte luni de lupte, Hamas să ocupe un loc la masa negocierilor pentru încetarea focului. Indiferent câți palestinieni mor și câți combatanți pierde, Hamas ar vedea asta drept o victorie. S-ar poziționa astfel pentru următoarea etapă și anume ce se întâmplă cu Autoritatea Palestiniană după dispariția lui Mahmoud Abbas (87 de ani). Asta e adevărata miză pentru Hamas și unul dintre principalele motive pentru care a lansat atacul. Alături de dorința de a bloca normalizarea relațiilor Israelului cu statele arabe. De aici și obiectivul declarat al Israelului de a nimici definitiv Hamas.”

În acest timp, la Tel Aviv și Ierusalim, la exact o lună de la atacul terorist care a decimat comunități din sudul țării, israelienii s-au recules în memoria celor 1.400 de victime.

Zeci de copii vor purta mereu în suflet povara de a-și fi văzut părinții uciși în acea zi neagră de 7 octombrie. Intre ei Romi, de 6 ani și surioara ei Lia, cu 3 ani mai mică. Atunci când teroriștii au dat buzna în Sderot, mama lor le-a urcat în mașină și a demarat în viteză. Însă militanții Hamas au împușcat-o, în timp ce fetițele erau ascunse sub bancheta din spate. 

Traumatizați și furioși pe guvernul Netanyahu, israelienii sunt în schimb uniți în solidaritatea arătată supraviețuitorilor și familiilor îndoliate.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Lumea arabă a început să boicoteze produsele occidentale. „Nu vrem ca banii noştri să contribuie la prelungirea luptelor
Lumea arabă a început să boicoteze produsele occidentale. „Nu vrem ca banii noştri să contribuie la prelungirea luptelor"

O mişcare de boicotare a produselor occidentale a câştigat progresiv teren în lumea arabă de când a început războiul între Israel şi gruparea islamistă Hamas, notează luni France Presse într-un reportaj.

Secretarul general al ONU: „Gaza devine un cimitir pentru copii. Sute de fete şi băieţi sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi
Secretarul general al ONU: „Gaza devine un cimitir pentru copii. Sute de fete şi băieţi sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi"

Protecţia civililor "trebuie să fie primordială" în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, a declarat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, citat de Reuters, avertizând că Fâşia Gaza devine "un cimitir pentru copii".

O fetiță de 8 ani despre care se credea că a fost ucisă de teroriștii Hamas ar fi, de fapt, ținută ostatică în Gaza
O fetiță de 8 ani despre care se credea că a fost ucisă de teroriștii Hamas ar fi, de fapt, ținută ostatică în Gaza

O fetiță de 8 ani despre care se credea că a fost ucisă în Israel de teroriștii Hamas este acum considerată în viață, ținută ostatică în Gaza, scrie Daily Mail.

„Este o opţiune”. Ministru israelian, sancţionat după ce a vorbit de o recurgere la bomba nucleară în Gaza
„Este o opţiune”. Ministru israelian, sancţionat după ce a vorbit de o recurgere la bomba nucleară în Gaza

Un ministru ultranaţionalist israelian a fost sancţionat, duminică, de premierul Benjamin Netanyahu, după ce a afirmat că recurgerea de către Israel la bomba nucleară în Gaza reprezintă o „opţiune”.

Războiul Israel - Hamas: Tensiuni în echipa de campanie a lui Biden. Casa Albă, acuzată că e complice la un atac imoral
Războiul Israel - Hamas: Tensiuni în echipa de campanie a lui Biden. Casa Albă, acuzată că e complice la un atac imoral

Războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas a scindat echipa politică a lui Joe Biden.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.