Iranul încalcă încă o dată acordul nuclear și începe producția de uraniu metalic
Iranul a început să producă uraniu metalic, cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale, aceasta fiind o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate în acordul din 2015.
Agenţia ONU, cu sediul la Viena, "a procedat, pe 8 februarie, la verificarea a 3,6 grame de uraniu metalic în uzina din Isfahan" (centru), potrivit unei declaraţii trimise AFP, citată de Agerpres.
Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât uraniul metalic poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a informat statele membre cu privire la această nouă evoluţie a situaţiei care, potrivit Teheranului, are ca obiectiv "producerea combustibilului" în cadrul activităţilor de cercetare şi dezvoltare.
Planul de acţiune comun şi cuprinzător (JCPOA), semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), include o interdicţie de 15 ani în ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori a aliajelor acestora".
El prevede că Iranului i se va permite să înceapă cercetări privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu permisiunea celorlalţi semnatari.
Anunţul intervine la puţin peste o lună după ce Teheranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%.
Deşi acest nivel este departe de nivelul de 90% necesar pentru o bombă, reprezintă cea mai gravă încălcare a acordului după retragerea Statelor Unite în 2018 şi restabilirea sancţiunilor.
Instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a dat speranţă reluării dialogului după politica de presiune maximă exercitată de predecesorul său Donald Trump.
Noul preşedinte american a avertizat însă că nu va face primul pas către Iran prin ridicarea sancţiunilor, aşa cum reclamă liderii iranieni.