Iranul a arestat 12 agenti CIA care spionau programul nuclear si militar al Teheranului

Dată publicare: 25-11-2011 07:47
Dată actualizare: 28-10-2012 18:25


Pictura murala in Iran

Agentia oficiala de presa a Iranului a anuntat arestarea a 12 agenti americani din cadrul CIA, care spionau programul nuclear si militar al Iranului.

Anuntul a fost faqcut de Parviz Sorouri, "un parlamentar influent", dupa cum spun cei de la BBC News. El a declarat ca agentii CIA colaborau cu serviciul secret al Israelului, Mossad, precum si cu alte agentii regionale.

Aceste actiuni au loc in conditiile in care SUA si aliatii sai suspecteaza Iranul ca dezvolta o arma nucleara - acuzatie pe care Teheranul o respinge.

Parviz Sorouri, care este un membru influent al Comotetului pentru Politica Externa si Securitate Nationala din Parlamentul Iranului, nu a oferit detalii despre nationalitatea agentilor arestati si nici cand au fost prinsi.

"Aparatura de spionaj a Statelor Unite si a regimului zionist (Israel, n.r.) a incercat sa foloseasca serviciile regionale de inteligenta - atat in interiorul, cat si in exteriorul Iranului - pentru a incerca sa dea o lovitura tarii noastre." a declarat parlamentarul, citat de agentia nationala de presa din Iran si preluat de BBC News.

"Din fericire, aceste actiuni au esuat, datorita masurilor rapide adoptate de oficialii Ministerului de Interne." a mai adaugat el.

Israelul cere sustinere din partea Romaniei in conflictul cu Iranul

Oficialul iranian mai sustine ca exista un raport al Hezbollah care dezvaluie faptul ca agentii CIA spioneaza cercurile organizatiei militante Shia. Hezbollah a taiat orice legatura cu Iranul. Pe de alta parte, informatii furnizate de oficiali ai serviciilor de spionaj americane in aceasta saptamana au sugerat faptul ca mai multi spioni americani au fost depistati, iar vietile acestora sunt in pericol, in Liban.

In Liban, seful Hezbollah, Hassan Fadlallah, a confirmat aceste informatii. "Serviciile de securitate libaneze au demascat agentii americani si israelieni in ceea ce este acum cunoscut sub numele de razboiul spionajului." a declarat el, citat de AFP.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO